tiistai 8. syyskuuta 2015

ÖLJY

 Mikael Sjöström, 8:47

Liuskeöljyteollisuuden keskittyminen alkamassa

Yhdysvaltain liuskeöljy-yhtiöiden yhteenlaskettu kassavirta oli tammi-kesäkuussa 32 miljardia dollaria negatiivinen. Koko viime vuonna kassavirta oli 37,7 miljardia dollaria negatiivinen, kirjoittaa Financial Times.
Liuskeöljyn tuotanto laski touko- ja kesäkuussa. Lasku jatkunee, koska yhtiöt eivät enää saa rahaa tuotannon laajentamiseen.
Liuskeöljy-yhtiöt ovat kasvaneet nopeasti seitsemän vuotta investoimalla omaa ja lainattua pääomaa.
Yhdysvaltain öljy- ja kaasuyhtiöiden nettovelka on yli kaksinkertaistunut vuoden 2010 lopun 81 miljardista 169 miljardiin kesäkuun lopussa tänä vuonna.
Tähän asti yhtiöt ovat saaneet rahaa sekä lainaamalla että painamalla osakkeita, mutta tilanne on muuttumassa.
Tammi-maaliskuussa yhtiöt myivät osakkeita 10,8 miljardilla dollarilla, huhti-kesäkuussa 3,7 miljardilla dollarilla ja heinäkuussa enää miljardilla dollarilla.
Lisäksi yhtiöt laskivat vuoden alkupuoliskolla kuukausittain liikkeelle 6,5 miljardin arvosta joukkovelkakirjoja. Heinä- ja elokuussa liikkeellelaskuja kertyi enää 1,7 miljardin dollarin edestä.
Lopullisesti rahahanat sulkenee lokakuun alussa tehtävä puolivuosittainen varantojen arvonmääritys. Tuolloin odotus öljyn hinnasta on paljon alempi kuin keväällä.
Rahan loppumisesta seuraa keskittyminen ja konkursseja. Näin siitä huolimatta, että yritykset ovat pysyneet lisäämään tuotannon tehokkuutta. Sen on osin piilottanut se, että tuotantoalustojen määrä on laskenut 59 prosenttia viime lokakuun huipusta.
Aiemmin verkkopalvelussa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti