keskiviikko 23. marraskuuta 2016

Lääkejätti Novo Nordiskin teurastus jatkuu

   
Lääkejätti Novo Nordiskin teurastus jatkuu
Maailman suurimman insuliinivalmistajan arvosta on sulanut tänä vuonna jo 61 miljardia euroa. Osakkeella on tänään käyty kauppaa laskussa kuudetta päivää peräjälkeen.
Tanskalaisen Novo Nordiskin kurssilasku ei näytä katkeamisen merkkejä Kööpenhaminan pörssissä. Maailman johtavan insuliinivalmistajan osakkeella on käyty tänään kauppaa laskussa jo kuudetta päivää peräjälkeen. Osake on laskenut nyt alimmilleen sitten vuoden 2014 helmikuun.
Vuoden alusta osake on laskenut jo 45 prosenttia ja yhtiön markkina-arvosta on sulanut peräti 457 miljardia Tanskan kruunua eli noin 61 miljardia euroa.
Novo Nordisk on kärsinyt kiristyvästä kilpailusta ja hintapaineista erityisesti Yhdysvaltain markkinoilla, mikä varjostaa yhtiön lähivuosien tulosnäkymiä. Lokakuun lopulla yhtiö joutui laskemaan pitkän aikavälin tavoitteensa liikevoiton vuosikasvusta viiteen prosenttiin aiemmasta kymmenestä prosentista. Yhtiö oli asettanut tavoitteen vasta viime helmikuussa.
Analyysipalvelu Factsetin mukaan Novo Nordiskin liikevoiton odotetaan kasvavan ensi vuonna 2,2 ja vuonna 2018 5,4 prosenttia. Tänä vuonna liikevoiton odotetaan kutistuvan reilulla prosentilla.  Osakekohtaisen tuloksen analyytikot odottavat kasvavan selvästi liikevoittoa ripeämmin omien osakkeiden takaisinostojen ansiosta.
Kaksi viikkoa sitten Donald Trumpin vaalivoitto siivitti Novo Nordiskin osakkeen hetkelliseen nousuun, sillä vastaehdokas Hillary Clinton oli kampanjassaan ottanut kovaäänisesti kantaa lääkkeiden korkeisiin hintoihin. Kurssinousu jäi kuitenkin lyhytaikaiseksi iloksi.
Rajun kurssilaskun myötä Novo Nordiskin osake on painunut edullisimmilleen sitten finanssikriisin synkimpien hetkien, sillä analyytikoiden lähivuosien tulosennusteet eivät ole enää marraskuun aikana juurikaan laskeneet. Osake tosin näytti edulliselta jo ennen lokakuun tulosvaroitusta, jonka jälkeen analyytikot joutuivat reivaamaan ennusteitaan alas reilulla otteella.
Tämän hetken ennusteilla osake on joka tapauksessa historiaansa nähden erittäin huokeasti hinnoiteltu. Osakkeen p/e-kerroin on kuluvan vuoden ennusteilla 14,7 ja ensi vuoden ennusteilla 14,0, kun viiden viime vuoden keskiarvo on 24,5.
Novo Nordiskin osinkotuotto on ensi kevään konsensusennusteilla noussut jo 3,2 prosenttiin. Seuraavan vuoden ennuste on 3,4 prosenttia.
Novo Nordiskia seuraavat analyytikot ovat viime viikkojen aikana leikanneet tavoitehintojaan, mutta vain harva suhtautuu negatiivisesti osakkeeseen. Muun muassa Nordea totesi marraskuun alkupuolella osakkeen olevan ostohinnoissa ja päätti nostaa sen pohjoismaiseen mallisalkkuunsa.
Analyysipalvelu Factsetin mukaan 33 analyytikosta 14 kehottaa ostamaan tai ylipainottamaan osaketta ja vain viisi myymään tai alipainottamaan. Lopuilla 14 analyytikolla suositus on ”pidä”.
Konsensustavoitehinta osakkeelle on 276,97 kruunua, mikä tarkoittaisi 25,4 prosentin nousuvaraa. Osaketta hehkuttaneella Nordealla tavoitehinta on 300 kruunua eli noin 36 prosenttia tämänhetkisen kurssitason yläpuolella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti