tiistai 21. huhtikuuta 2015

MARKKINALIIKKEET

 Tommi Melender, 20.4.2015, 17:24

Osakekuplan pelko kasvaa suurten jenkkisijoittajien keskuudessa

Pitkän linjan sijoitusstrategi Ed Yardeni kertoo amerikkalaisten instituutiosijoittajien olevan aiempaa huolestuneempia jenkkiosakkeiden kalleudesta.
Hän kuvailee markkinakatsauksessaan keskustelujaan suuria omaisuusmassoja pyörittävien kontaktiensa kanssa.
"Valtaosa heistä on sitä mieltä, että osakkeet ovat suorastaan pelottavan kalliita. Juuri kukaan heistä ei puolusta arvostustasoja historiallisen matalalla inflaatiolla ja korkotasolla. Toisin sanoen, en kuule heidän suustaan hokemaa: 'tällä kertaa on toisin'."
Vallitseva tunnelma instituutiosijoittajien keskuudessa on Yardenin mielestä sellainen, että jos osakkeet vielä jatkavat nousuaan hinnoittelu paisuu järjettömyyksiin ja synnyttää rajun vastaliikkeen.
Arvostustasot amerikkalaisilla osakemarkkinoilla ovat kiristyneet huomattavasti lokakuun puolivälistä lähtien. Nyt ne liikkuvat korkeammalla kuin kertaakaan nykyisen nousumarkkinan aikana. S&P 500 -indeksin eteenpäin katsova p/e-luku on 18 tietämillä, kun pitkän ajan keskiarvot jäävät pari pykälää alemmas. Laveammat Russell-indeksit treidaavat vieläkin tukevammilla arvostuskertoimilla.
Hinnoittelun kiristyminen selittääkin Yardenin mielestä sen, miksi jenkkiosakkeet ovat liikkuneet vuoden alusta varsin tiukan vaihteluvälin sisällä eivätkä ole rallanneet samalla tavalla kuin huokeammat eurooppalaiset osakkeet.
Instiuutiosijoittajien pelkäämän hinnoittelun ylilyönnin ja sitä seuraavan vastaliikkeen todennäköisyydeksi Yardeni arvioi 30 prosenttia. Sijoittajapiireissä Yardenia on totuttu pitämään osakeoptimistina.
"Tämän nousumarkkinan käsikirjoituksen seuraavat luvut kirjoittavat omien osakkeiden ostoihin innostuneet yritysjohtajat. He eivät kiinnitä yhtä suurta huomiota arvostuskertoimiin kuin sijoittajat."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti