tiistai 26. toukokuuta 2015

NÄKEMYS

 Matti Koivisto, 25.5.2015, 15:33

Markkinoilla merkkejä noususyklin loppuvaiheesta, edessä haastavia vuosia

Sijoitusmarkkinoilla eletään nyt vahvan noususyklin loppuvaihetta, sijoitusyhtiö Front Capitalin päästrategi Ari Aaltonen arvioi yhtiön strategiakatsauksessa.
Noususyklin lopun lähestymisestä kielivät katsauksen mukaan korkotuottojen mataluus, yksityissijoittajien vahva luottamus osakemarkkinoihin ja listautumisaktiviteetin kasvu.
Useiden arvostusmittareiden perusteella Yhdysvaltojen ja muiden teollisuusmaiden osakkeet ovat tällä hetkellä huomattavan yliarvostettuja historiallisessa vertailussa, mutta tilannetta voidaan Aaltosen mukaan perustella poikkeuksellisen alhaisella korkotasolla. Mikäli nykyinen trendi yksityisen nettosäästämisen supistumisessa Yhdysvalloissa kuitenkin jatkuu, ajaudutaan Atlantin takana osakemarkkinoiden velkakuplaan, jonka puhkeamisen aiheuttama romahdus leviää myös muille markkinoille.
Kuplan estäminen edellyttäisi rahapolitiikan riittävää kiristämistä jo tämän ja ensi vuoden aikana, mutta Aaltonen ei usko tämän tapahtuvan. Siitä johtuen hän arvioikin osakemarkkinoiden muodostuvan sijoittajan kannalta hyvin haastaviksi vuosina 2016-2017.
Omassa sijoitusstrategiassaan Front on varautunut vaikeuksiin pienentämällä osakepainoa talven ja kevään aikana.

lauantai 23. toukokuuta 2015

NÄKEMYS

 Tommi Melender, 22.5.2015, 17:23

Fedin koronnostoilla voi olla arvaamattomat vaikutukset osakkeisiin

USA:n keskuspankki aloittaa koronnostot kaikella todennäköisyydellä tämän vuoden aikana.
MAINONTA
 
Sijoittajien keskuudessa se herättää levottomuutta, etenkin kun yleinen näkemys on, että nykyinen nousumarkkina nojautuu löysään rahapolitiikkaan.
Varainhoitojätti BlackRockin päästrategi Russ Koesterichkehottaa laittamaan jäitä hattuun.
"Suhtaudun epäilevästi arvioihin, joiden mukaan koronnostojen aloittaminen merkitsee osakerallin loppua. Historian valossa seurauksena voi olla maltillinen korjausliike", Koesterich kirjoittaa markkinakommentissaan.
Hän on käynyt läpi Fedin kiristyvän rahapolitiikan vaikutuksia S&P 500 -indeksin osakkeisiin 1970-luvulta lähtien.
Kolmen kuukauden tuotot koronnostojen aloittamisen jälkeen ovat säännönmukaisesti jääneet negatiivisiksi. Sen sijaan kuuden ja kahdentoista kuukauden tuotot nousevat positiivisiksi, vaikka eivät ylläkään historiallisiin tuottokeskiarvoihin.
Keskimääräiset tuotot koronnostojen aloittamisesta ovat kolmen kuukauden jälkeen -4,3 prosenttia, kuuden kuukauden jälkeen 3,6 prosenttia ja kahdentoista kuukauden jälkeen 4,1 prosenttia.
Entäpä nykyinen markkinatilanne? Onko syytä odottaa historiallisten kaavojen toistumista?
Koesterich nostaa esiin tärkeän varauman. Hän havaitsi, että kurssitasot ovat sietäneet koronnostoja parhaiten silloin, kun koronnostojen aloittamista ei ole edeltänyt arvostuskertoimien nousu.
"Jos arvostuskertoimet ovat nousseet koronnostoja edeltäneen vuoden aikana, S&P 500:n tuotot ovat jääneet keskimääräistä heikommiksi."
Sijoittajien oloa tuskin parantaa tietoisuus siitä, että arvostuskertoimet ovat hivuttautuneet USA:ssa ylöspäin vuodesta 2011 lähtien.
Koesterichin mielestä osakemarkkinoilla onkin nyt suurempi riski reagoida koronnostoihin negatiivisesti. Erityisessä vaaravyöhykkeessä ovat pienten yhtiöiden osakkeet.
"On selvää, että tulevasta koronnostosyklistä muodostuu erilainen kuin aikaisemmista. Korot eivät ole koskaan ennen olleet matalalla näin kauaa ja Fedin on pakko ottaa käyttöön uudenlaisia rahapoliittisia työkaluja pienentääkseen paisunutta tasettaan."
Koesterich neuvoo sijoittajia varautumaan lisääntyvään kurssiheiluntaan ja kurssilaskun riskiin. Fedin toimenpiteiden vaikutusten ennakointi nykyoloissa on normaalia vaikeampaa.

sunnuntai 10. toukokuuta 2015

RAAKA-AINEET

 Matti Koivisto, 9.5.2015, 11:23

Näin suomalaissijoittajat veikkasivat Jemenin ilmaiskujen jälkeen – pieleen meni

Torstaina 26. maaliskuuta Lähi-Idässä ja öljymarkkinoilla kuohahti. Nopeasti laajoja alueita Jemenissä vallanneet kapinalliset saivat aamulla niskaansa Saudi-Arabian johtaman liittouman ilmaiskun.
Savu oli hädin tuskin laskeutunut Jemenin pommitetussa al-Dulaimin lentotukikohdassa, kun suomalaissijoittaja, tässä tapauksessa tyypillisesti 26-35 vuotias helsinkiläismies, oli jo antanut ensimmäiset öljyjohdannaisiin liittyvät toimeksiannot ruotsalaiseen Nordic Growth Market -johdannaispörssiin.
Öljyfutuurit lähtivät laukkaan iskujen jälkeen. Sijoittaja saattoi arvioida, että markkinoiden pelkoreaktio tasaantuisi päivän aikana: mikä menee ylös, tulee myös alas. Suomalaisten käymä kauppa öljyjohdannaisilla on lisääntynyt ja NGM:n datassa näkyy aktiivisuuspiikki päivän kohdalla.
”Suurin osa suomalaisten öljyjohdannaiskaupasta käytiin kahden ensimmäisen tunnin aikana pörssin auettua. En tiedä, miten öljyn hinta kehittyi tuona päivänä, mutta suomalaissijoittajien käyttäytyminen viittaisi öljyn hinnan laskemisesta kertoviin uutisiin”, NGM-pörssistä kommentoidaan suomalaissijoittajien spekulointia maaliskuun viimeisen torstain aikana.
Karhu teki kauppansa
Suomalaiset näyttivät lukevan eri uutisia kuin muut. Eniten kauppaa käytiin Bear Oljy X4 C Warrantilla, joka liikkuu öljyn hinnan vastaisesti nelinkertaisella kertoimella. Öljyn hinnan laskiessa tuotteen arvo olisi siis noussut.
Tilanne öljymarkkinoilla oli täysin päinvastainen. Suurin osa Persianlahden maissa tuotetusta öljystä kulkee Jemenin rannikkoa pitkin Baba el-Mandabin salmen kautta, ja uutiset Jemenin levottomuuksista pönkittivät öljyn nousua pitkin päivää. Sekä raakaöljyn WTI-viitelaatu että Pohjanmeren Brent nousivat päivän aikana yli 4 prosenttia.
Suomalaisilla johdannaissijoittajilla oli rohkea näkemys
Suomalaisilla johdannaissijoittajilla oli rohkea näkemys, joka ei tällä kertaa pitänyt kutiaan.
”Päivällä sijoittajat myivät aamulla ostamiaan tuotteita, joka viittaisi siihen, että öljyn hinta ei laskenut odotusten mukaisesti”, NGM-pörssistä kerrotaan.
Piensijoittajien paljon käyttämän Nordnetin talousasiantuntijaMartin Paasi ei suosittele öljyn hinnalla spekulointia. Paasi kertoo, että akateemisen tutkimuksen valossa ihminen ei pysty menestyksekkäästi ajoittamaan markkinoita, sillä lyhyellä aikavälillä hinnanmuutokset ovat sattumanvaraisia.
”Siihen kasinossa spekuloiminenkin perustuu. Siksi talo voittaa pitkässä juoksussa aina, vaikka poikkeustapausten innoittamana kansan syvät rivit helposti toivovatkin voittoa.”
Aiemmin verkkopalvelussa

perjantai 8. toukokuuta 2015

OSAVUOSI

 Mirko Hurmerinta, 8:02

Nokian Renkaiden tulos laski pelättyä vähemmän

Nokian Renkaiden liikevoitto putosi tammi-maaliskuussa 48,3 miljoonaan euroon viime vuoden vastaavan jakson 68,4 miljoonasta.
Factsetin keräämä konsensus odotti yhtiöltä 42,2 miljoonan euron liikevoittoa. 12 analyytikon ennusteet vaihtelivat 32,0 ja 53,1 miljoonan välillä.
Liikevoittomarginaali oli 17,2 prosenttia, kun se vuosi sitten oli 21,9 prosenttia.
Osakekohtainen tulos kasvoi 1,02 euroon viime vuoden 0,29 eurosta myönteisen verotuspäätöksen siivittämänä.
Ilman verotuspäätöstä osakekohtainen tulos oli noin 0,27 euroa. Ennuste oli 0,20 euroa.
Nokian Renkaiden liikevaihto laski 281 miljoonaan vertailukauden 312 miljoonasta. Ennuste oli 259 miljoonaa.
Nokian Renkaat pitää koko vuoden ohjeistuksensa ennallaan. Yhtiö odottaa liikevaihdon ja liikevoiton laskevan hieman viime vuodesta.
Aiemmin verkkopalvelussa

tiistai 5. toukokuuta 2015

KARTTTAPALVELUT

 Mikael Sjöström, 8:57

Facebook alkanut käyttää Nokian karttoja mobiilisovelluksissaan

Facebook on kaikessa hiljaisuudessa sopinut Nokian karttojen käytöstä mobiilisovelluksissaan, kirjoittaa Techcruch.
Facebook on jo aiemmin käyttänyt Here-karttoja selainohjelmissaan ja testaa niitä nyt Instagramin ja Messengerin natiiviversioissa.
Nokia on ilmoittanut aikovansa myydä Heren kartat. Hinnaksi on arvoitu kaksi miljardia dollaria, mutta kauppahinta voi jopa kaksinkertaistua.
Techcrunchin mukaan Facebookin lisäksi Here voi kiinnostaa myös Applea, saksalaisia autovalmistajia, Samsungia, taksipalvelu Uberiä, kiinalaista hakukone Baidua, verkkokauppayhtiöitä Alibaba, Tencent ja ehkä myös Yahoota.
Nokia ja Facebook eivät ole kertoneet yhteistyöstää, mutta molemmat yhtiöt vahvistavat sen.
Techcrunchin mukaan Facebook näyttää käyttävän Heren karttojen lisäksi sen geokoodausta eli sijaintiin kytkettyä dataa.
Facebook hyötyisi monin tavoin omista kartoista. Käyttäjät voisivat liittää sijainnin päivityksiinsä ja mainostajat näyttää mainoksia sijainnin perusteella. Hiljattain Facebook lisäsi sovellukseensa mahdollisuuden tarkastella tuttujensa lähialueisiin liittyviä päivityksiä.

lauantai 2. toukokuuta 2015

ENERGIA

Saksalaisprofessori: Aurinkoenergia jyrää - suurten voimaloiden aika on ohi

Suuret energiayhtiöt ovat ennemmin tai myöhemmin ongelmissa, jos ne eivät varaudu ajoissa uusiutuvan energian, erityisesti aurinkosähkön vyöryyn energiamarkkinoille.
Näin varoittaa Euroopan suurimman aurinkotekniikan tutkimuskeskuksen, saksalaisen Fraunhoferin aurinkojärjestelmien tutkimusinstituutin, johtaja Eicke Weber. Hän esitelmöi Aalto-yliopistossa mikro- ja nanotekniikan laitoksella viime viikolla.
"Uusia gigawattiluokan voimaloita ei tarvita", Weber julisti.
Weberin mukaan esimerkiksi Saksassa energiayhtiö Eon jakautui viime vuonna kahteen yhtiöön, koska se näki ajoissa uuden ja vanhan energiatuotantomuotojen riitelyn riskit.
Yhtiö jakoi uusiutuvan sähkön ja verkkoliiketoiminnan ja toisaalta suuret ydin-, hiili- ja maakaasuvoimalat erillisiin yhtiöihin.
"Energiajärjestelmä ei muutu niinkään ilmastonmuutospelon takia. Se muuttuu vääjäämättä kustannusten takia, kun aurinkoenergia halpenee halvimmaksi energiamuodoksi. Syöttötariffeistakaan ei tarvitse enää puhua", Weber sanoo.
Pariisin ilmastokokouksen alla Weber pitäisi tärkeämpänä puhua hiilidioksidin hinnasta kuin siitä, tuleeko sopimuksesta riittävän laajasti sitova.
"Jos emme onnistu ratkomaan ilmastonmuutoksen ongelmaa, voimme unohtaa muut ongelmamme."
ILMOITUS, SISÄLTÖ JATKUU ALLA
 [Mainos, klikkaa lisätietoja]
ILMOITUS, SISÄLTÖ JATKUU ALLA
"Aurinko voi tyydyttää lähes kaikki energiatarpeemme. Joka tapauksessa siirrymme ajan myötä aurinkoenergiaan. Tämä kannattaisi ymmärtää myös Suomessa", hän sanoo.
Esimerkiksi Kiinan hallitus on jo ymmärtänyt aurinkovoiman mahdollisuudet ja investoinut aurinkopaneeliteollisuuteensa kymmeniä miljardeja dollareita.