lauantai 2. toukokuuta 2015

ENERGIA

Saksalaisprofessori: Aurinkoenergia jyrää - suurten voimaloiden aika on ohi

Suuret energiayhtiöt ovat ennemmin tai myöhemmin ongelmissa, jos ne eivät varaudu ajoissa uusiutuvan energian, erityisesti aurinkosähkön vyöryyn energiamarkkinoille.
Näin varoittaa Euroopan suurimman aurinkotekniikan tutkimuskeskuksen, saksalaisen Fraunhoferin aurinkojärjestelmien tutkimusinstituutin, johtaja Eicke Weber. Hän esitelmöi Aalto-yliopistossa mikro- ja nanotekniikan laitoksella viime viikolla.
"Uusia gigawattiluokan voimaloita ei tarvita", Weber julisti.
Weberin mukaan esimerkiksi Saksassa energiayhtiö Eon jakautui viime vuonna kahteen yhtiöön, koska se näki ajoissa uuden ja vanhan energiatuotantomuotojen riitelyn riskit.
Yhtiö jakoi uusiutuvan sähkön ja verkkoliiketoiminnan ja toisaalta suuret ydin-, hiili- ja maakaasuvoimalat erillisiin yhtiöihin.
"Energiajärjestelmä ei muutu niinkään ilmastonmuutospelon takia. Se muuttuu vääjäämättä kustannusten takia, kun aurinkoenergia halpenee halvimmaksi energiamuodoksi. Syöttötariffeistakaan ei tarvitse enää puhua", Weber sanoo.
Pariisin ilmastokokouksen alla Weber pitäisi tärkeämpänä puhua hiilidioksidin hinnasta kuin siitä, tuleeko sopimuksesta riittävän laajasti sitova.
"Jos emme onnistu ratkomaan ilmastonmuutoksen ongelmaa, voimme unohtaa muut ongelmamme."
ILMOITUS, SISÄLTÖ JATKUU ALLA
 [Mainos, klikkaa lisätietoja]
ILMOITUS, SISÄLTÖ JATKUU ALLA
"Aurinko voi tyydyttää lähes kaikki energiatarpeemme. Joka tapauksessa siirrymme ajan myötä aurinkoenergiaan. Tämä kannattaisi ymmärtää myös Suomessa", hän sanoo.
Esimerkiksi Kiinan hallitus on jo ymmärtänyt aurinkovoiman mahdollisuudet ja investoinut aurinkopaneeliteollisuuteensa kymmeniä miljardeja dollareita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti