torstai 30. heinäkuuta 2015

RAAKA-AINEET

 Alex af Heurlin, 10:57

Shell leikkaa rajusti, ennustaa öljyn pysyvän halpana

Kuva: Ralph Hodgson
Shell ilmoitti torstaina vähentävänsä 6 500 työntekijää. Viime vuonna yhtiön leivissä työskenteli 94 000 työntekijää.
Lisäksi Shell aikoo vähentää investointejaan viidenneksellä, kertoo Financial Times. Shellin liiketulos ennen kertaeriä tippui öljyn hinnan romahduksen seurauksena 37 prosenttia vuoden takaisesta 3,8 miljardiin dollariin.
Shell perusteli leikkauksia markkinatilanteella ja varoitti, että öljyn hinta saattaa pysyä alhaisena useiden vuosien ajan. Keskipitkällä aikavälillä Shell näkee öljyn hinnan asettuvan 70-90 dollariin tynnyriltä.
Brent-öljyn hinta liikkui torstaina 53 dollarissa tynnyriltä.
Myös British Gasin omistaja Centrica kertoi torstaina suunnittelevansa 6 000 työntekijän vähennyksiä.

OSAVUOSI

 Mirko Hurmerinta, 8:03

Nokian tulos löi kaikki ennusteet

Nokia ylsi huhti-kesäkuussa 521 miljoonan euron liikevoittoon (ei-IFRS), kun viime vuoden vastaavalla jaksolla liikevoittoa kertyi 346 miljoonaa.
Factsetin keräämä konsensus odotti yhtiöltä 321 miljoonan euron liikevoittoa. 24 analyytikon ennusteet vaihtelivat 252 miljoonasta aina 416 miljoonaan.
Liikevoittomarginaali kasvoi 16,2 prosenttiin viime vuoden 11,8 prosentista. Bruttomarginaali (ei-IFRS) puolestaan parani 46,7 prosenttiin vertailukauden 44,0 prosentista.
Osakekohtainen tulos (ei-IFRS) oli 0,09 euroa, kun se vime vuonna oli 0,06 euroa. Ennuste oli 0,05 euroa ja vaihteluväli 0,04 - 0,07 euroa.
Nokian liikevaihto kasvoi 3,21 miljardiin euroon viime vuoden 2,94 miljardista. Ennuste oli 3,29 miljardia.
Aiemmin verkkopalvelussa

tiistai 28. heinäkuuta 2015

VENÄJÄ

 Talouselämä, 15:45

Rupla painuu - Venäjän keskuspankki pattitilanteessa

Ruplan kurssi suhteessa dollariin tippui alimmilleen sitten maaliskuun.
Öljyn hinnan lasku kurittaa ruplaa ja tästä syystä Venäjän keskuspankin uskotaan myös pidättäytyvän leikkaamasta korkotasoa tällä viikolla, kertoo Bloomberg.
Ruplan kurssi putosi 0,5 prosenttia. Pahimmillaan yhdellä dollarilla sai 60.471 ruplaa.
Vauhdilla heikkenevä rupla voi pistää Venäjän keskuspankin "vaikean valinnan" eteen.
"Toisaalta talouden taantuma ja erittäin tiukat luottoehdot puhuvat korkoleikkauksen puolesta", sanoo analyytikko Liza Ermolenko.
"Mutta toisaalta taas käytäntöjen helpottaminen aikana, jolloin rupla heikkenee rajusti, voisi pistää sen laskemaan entistä syvemmälle, luoden näin riskin inflaatiosta ja taloudellisesta epävakaudesta."
Todennäköisesti korkotasot jätetään ennalleen. Venäjän pankin johtaja ei lähteiden mukaan näe tarvetta laskea tasoa nykyisessä tilanteessa.
Venäjän inflaatio hidastui 15,3 prosenttiin viime kuussa sen jälkeen kun se oli saavuttanut 13-vuotisen huippunsa, 16,9 prosenttia, maaliskuussa.
Silti tiedot kuluttajahinnoista antavat ymmärtää, että inflaatio olisi kiihtymässä taas tässä kuussa.
Lähde: Talouselämä

torstai 23. heinäkuuta 2015

NÄKEMYS

 Mirko Hurmerinta, 22.7.2015, 15:01

Oksaharju: "Nyt on aika ostaa Fortumia isolla lapiolla"

Fortumin kurssikehitys on ollut alkukevään jälkeen varsin synkkää katseltavaa. Tänään iltapäivällä osake noteerattiin jo lähes 30 prosenttia alle maaliskuun kurssihuippujen.
Suomalaiset piensijoittajat eivät ole jättäneet alennusmyyntiä väliin, vaan ovat ostaneet suosittua kansanosaketta kaksin käsin. Nordnetin osakemeklari Jukka Oksaharju sanoo, että Fortum on ollut heinäkuussa selvästi ostetuin osake pankin suomalaisasiakkaiden keskuudessa.
Myös Oksaharju itse kertoo hyödyntäneensä tilaisuuden.
"Olen ostanut osaketta isolla lapiolla ja näillä kurssitasoilla jatkan ostamista aina vaan, kun rahaa tulee tilille", Oksaharju sanoo Arvopaperille.
Fortumin toisen neljänneksen tulos meni penkin alle, mutta Oksaharju ei anna yhdelle kvartaalille liikaa painoarvoa. Hän huomauttaa, että Fortumilla on kassa likvidejä varoja yli 8,6 miljardia euroa, mikä on yli 60 prosenttia yhtiön markkina-arvosta tällä hetkellä.
Hänen mukaansa tärkein asia Fortumin kohdalla onkin nyt se, mihin johto aikoo käyttää suuret kassavaransa.
"Rahat pitäisi laittaa poikimaan tuottavaan liiketoimintaan. Pääomistaja Suomen valtio on tällä hetkellä varainhoitajan roolissa, eikä markkinoiden luotto sitä kohtan ole järin kova. Suuri käteiskassa luo aina riskin, että sille keksitään jotain typerää käyttöä. Jos esimerkiksi Sammon tase olisi näin ylikapitalisoitu, olisi sen osakekurssi selvästi yli kirja-arvon. Sijoittajat luottavat Sammon kykyyn kasvattaa omistaja-arvoa."
Kuulalla homma hanskassa
Merkittävä riski Fortumissa on myös Venäjä, etenkin ulkomaisten sijoittajien silmissä. Oksaharju kuitenkin huomauttaa, että vaikka Venäjä on liiketoiminnallisesti suuri riski, ei se enää näillä arvostustasoilla ole sitä sijoitusnäkökulmasta. Hän myös arvelee, että TGC-1-vesivoimaneuvottelut ratkeavat Fortumin kannalta myönteisesti, mutta vasta aivan kalkkiviivoilla.
"Energiayhtiön enemmistöosuuden antaminen ulkomaisen toimijan käsiin on Venäjällä sisäpoliittisesti vaikea pala ja asia tulee ratkeamaan vasta aivan neuvottelujen takarajalla. Tällöin Fortum olisi valmis myös osallistumaan Fennovoiman ydinvoimahankkeeseen, mikä ei paljon Fortumin kassassa tunnu."
Keväällä Oksaharju pani merkille, että Fortumin toimitusjohtajan paikalta hallitukseen sairauden vuoksi siirtynyt Tapio Kuula osti huhtikuussa yli 30 000 Fortumin osaketta omalla rahalla.
"Kuulalla on pitkä kokemus siitä, miten liiketoimintaa Venäjällä harjoitetaan. Uskon hänen olevan levollisin mielin ja hyvin perillä siitä, miten asiat tulevat etenemään sen jälkeen, kun hän viime joulukuussa allekirjoitti pöytäkirjan vesivoimajärjestelyn aloittamisesta."
Kuten kymmeniä tuhansia muita suomalaisia piensijoittajia, myös Oksaharjua kiehtoo Fortumissa sen osinko.
Mikäli Fortum muistaa omistajiaan ensi keväänä 1,10 euron perusosingolla, tarjoaa osake nykykurssilla 7,2 prosentin osinkotuoton. Osingon leikkaamisesta hän ei ole huolissaan, vaan suurempi riski on, että Fortum maksaisi liikaa osinkoa. Tällöin se olisi pois investoinneista ja tulevasta kasvusta.
"Fortumin osinko oli pitkään tasainen kuin kuolleen miehen sydänkäyrä, eikä yhtiö leikannut sitä finanssikriisin keskelläkään. Yhtiö on myös itse asettanut tavoitteekseen kasvattaa perusosinkoa. Lisäksi pääomistajalla on krooninen rahapula."
Analyytikot odottavat Fortumilta ensi keväänä keskimäärin 1,26 euron osinkoa. Optimistisin analyytikko odottaa jopa kahden euron osinkoa.
Yksikään analyytikko ei kuitenkaan usko perusosingon laskevan viime keväästä. Myös keväällä 2017 maksettava osinko on ennusteiden mukaan ankkuroitu tiukasti 1,10 euroon muutamaa analyytikkoa lukuun ottamatta.

tiistai 21. heinäkuuta 2015

ÖLJYRIIPPUVAISET

 Mirko Hurmerinta, 13:56

Öljy kampitti Cargotecin ja Wärtsilän - miten käy Kemiran?

Raakaöljyn markkinahinta on liki puolittunut kuluneen vuoden aikana ja se näkynyt myös Helsingin pörssin öljyteollisuuteen sidoksissa olevien yhtiöiden tuloskehityksessä.
Samanlaista öljyriippuvuutta Helsingin pörssissä ei ole kuin esimerkiksi Oslon pörssissä, mutta erityisesti offshore-markkinan kehitykseen sidoksissa olevat konepajat ovat joutuneet toteamaan, että kysyntä on heikentynyt.
Viime viikolla Wärtsilä kertoi Marine Solutions -segmenttinsä liikevaihdon pudonneen toisella neljänneksellä 15 prosenttia viime vuodesta. Edeltävällä viikolla brittiläinen moottorivalmistaja Rolls Royce joutui antamaan tulosvaroituksenjuuri offshore-markkinan heikkoudesta johtuen. Laskua osattiin siis odottaa myös Wärtsilältä, mutta sen voimakkuus yllätti.
Wärtsilä kertoi osavuosikatsauksessaan uusien alustilausten puolittuneen viime vuodesta, mikä painoi laivanrakennuksen hintoja.
"Tilausaktiviteetti oli erityisen heikkoa kuivalasti- ja offshore-segmenteillä. Vaikka öljyn hinnat elpyivät hieman toisen neljänneksen aikana, offshore-markkinat pysyvät haastavina ja öljy-yhtiöt keskittyvät edelleen kustannussäästöihin", Wärtsilä kertoi tiedotteessaan.
Marine Solutions -segmentin uudet tilaukset laskivat viime vuodesta kahdeksan prosenttia, kun L-3 Marine Systems International -yritysoston vaikutusta ei oteta huomioon.
Wärtsilä kertoikin samana päivänä aloittavansatehostamisohjelman , jonka tavoitteena on saavuttaa 40 miljoonan euron säästöt vuoden 2016 loppuun mennessä. Arvio henkilöstön vähennystarpeeksi on noin 600, joista noin 160 Suomessa.
MacGregor edelleen Cargotecin murheenkryyni
Tänään myös Cargotec kertoi heikosta kehityksestä Offshore-markkinalla. Cargotecin toiseksi suurimman segmentin, MacGregorin saadut tilaukset romahtivat peräti 35 prosenttia viime vuodesta.
Yhtiö kertoi suoraan laivojen lastinkäsittelymarkkinan olleen heikko.
"Irtolastilaivojen lastinkäsittelyratkaisujen kysyntä oli vähäistä. Isojen konttilaivojen tilaukset kasvoivat toisella vuosineljänneksellä, mutta niihin liittyviä lastinkäsittelyratkaisuja ei vielä tilattu. Offshore-lastinkäsittelymarkkina MacGregorin tarjooman osalta heikentyi toisella vuosineljänneksellä öljy-yhtiöiden investointien vähentymisen seurauksena", yhtiö toteaa.
Myös segmentin kannattavuus heikkeni selvästi vertailukaudesta, mikä ei tyydyttänyt toimitusjohtaja Mika Vehviläistä alkuunkaan.
"MacGregorissa emme voi olla tyytyväisiä tulostasoon. Tehostamis- ja säästöohjelmat etenevät suunnitellusti, ja jatkamme määrätietoista työtämme MacGregorin kannattavuuden turvaamiseksi", Vehviläinen sanoo osavuosikatsauksessa.
Markkinoilla Cargotecin tulosraportti otettiin vastaan suorastaan järkyttyneinä. Osakkeella käytiin iltapäivällä kauppaa yli kymmenen prosentin laskussa.
Kemiran bulkkitavaralle löytyy kysyntää
Huomenna toisen neljänneksen tuloksestaan kertoo Kemira, jolle Pohjois-Amerikan liuskeöljybuumin piti olla uusi kasvumoottori.
Kemiran Oil & Mining -segmentti on selvästi yhtiön pienin, mutta viime vuonna se oli kannattavin ja voimakkaimmin kasvava. Öljymarkkinan hiipuminen ei siten tee isoa lovea tuloskuntoon konsernitasolla, mutta nakertaa lähitulevaisuuden kasvunäkymiä.
Kemiran öljyteollisuudelle tarjoavat tuotteet ovat niin sanottua bulkkitavaraa, jota kuluu kunhan öljyä tuotetaan. Liuskeöljyn tuottaminen voi olla kannattavaa jopa 20-30 dollarin hintatasolla olemassa olevissa lähteistä, mutta korkeiden aloituskustannusten vuoksi yhtiöt ovat jäädyttäneet tai lykänneet uusia investointejaan.
Factsetin keräämä konsensus odottaa Oil & Mining -segmentin liikevaihdon laskeneen toisella neljänneksellä vajaat viisi prosenttia 93 miljoonaan dollariin. Ilman dollarin vahvistumista lasku olisi suurempi. Kolmannelle kvartaalille analyytikot ennustavat 8,7 ja neljännelle kvartaalille jo 13,5 prosentin laskua liikevaihtoon.
Kemiran muille segmenteille odotetaan kuitenkin hyviä kasvulukemia sekä liikevaihdon että tuloksen suhteen.

OSAVUOSITULOS

 Mikko Laitila, 8:35

Cargotec ylsi odotuksiin, MacGregor pettymys

Nosturivalmistaja Cargotec paransi toisella neljänneksellä kulkuaan odotusten mukaisesti.
Yhtiö kasvatti liikevoittonsa 58 miljoonaan euroon (4,7), kun Factsetin keräämä konsensus odotti liikevoitoksi ennen uudelleenjärjestelykuluja 58,5 miljoonaa euroa. Kymmenen analyytikon ennusteet vaihtelivat 51,0 ja 67,4 miljoonan välillä.
Osakekohtaista tulosta yhti teki 0,43 euroa (-0,15). Konsensusennuste oli peräti 0,61 euroa.
Liikevaihto kasvoi yli odotusten 936 miljoonaan euroon (804), kun odotus oli 905 miljoonaa.
Uusien tilausten määrä jäi hieman odotuksista, ollen kesäkuun lopussa 887 miljoonaa (993), kun Vara Researchin konsensusennuste odotti 912 miljoonalla uusia tilauksia.
"Markkina-aktiviteetti ja tilaukset olivat toisella vuosineljänneksellä hyvät Kalmarissa ja Hiabissa, mutta haastavan laivamarkkinan seurauksena MacGregorin tilaukset jäivät alhaisiksi."
"Hiabin ja Kalmarin liikevaihtomarginaalien kehitys usean vuosineljänneksen aikana osoittaa, että tulosparannustoimenpiteet ovat tuottaneet kestävää tulosta. MacGregorissa emme voi olla tyytyväisiä tulostasoon. Tehostamis- ja säästöohjelmat etenevät suunnitellusti, ja jatkamme määrätietoista työtämme MacGregorin kannattavuuden turvaamiseksi.
Koko tilauskanta kasvoi kuitenkin viime vuoden lopusta kesäkuun loppuun mennessä 2342 miljoonaan, jossa kasvua kuusi prosenttia.
Cargotec odottaa vuoden 2015 liikevaihdon kasvavan vuodesta 2014 ja liikevoiton ilman uudelleenjärjestelykuluja vuonna 2015 paranevan vuodesta 2014.

keskiviikko 8. heinäkuuta 2015

TULOSKAUSI

 Alex af Heurlin, 10:56

Inderesin suosikit tuloskaudelle: Cargotec, Rapala ja Amer

Analyysiyhtiö Inderes suhtautuu lievän optimistisesti perjantaina alkavaan toisen kvartaalin tuloskauteen.
"Helsingin Cap -indeksi on painunut viimeisen kolmen kuukauden aikana 12 prosenttia. Samaan aikaan myös tulosennusteet ovat laskeneet hieman, mutta arvostustasot ovat kuitenkin pääosin aikaisempaa alhaisempia", Inderes kirjoittaa aamukatsauksessaan.
"Laskeneista osakekursseista johtuen uskomme suurimman osan yhtiöistä yltävän markkinoiden odotuksiin ja lähdemme siten tuloskauteen lievällä optimismilla", Inderes kertoo.
Inderesin huomio kiinnittyy erityisesti liikevaihdon kasvuun, jonka pitäisi hiljalleen nousta keskeiseksi ajuriksi tuloksenteossa.
"Uskomme, että kustannussäästöjen tie alkaa olla kuljettu loppuun ja yhtiöiden on pakko saada kasvua aikaan onnistuakseen täyttämään markkinoiden tuloskasvuodotukset. Ennustamme Q2 -liikevaihtojen kasvavan keskimäärin noin 4 prosenttia ja koko vuoden osalta ennustamme liikevaihdon kasvavan 4,4 prosenttia seuraamissamme yhtiöissä."
Suosikkeina konepajat
Inderes odottaa konepajoilta merkittäviä tulosparannuksia, ja mainitsee erikseen Cargotecin.
Analyysiyhtiöä näkee potentiaalia myö useissa kulutustavarayhtiöissä.
"Kulutustavarayhtiösitä suosikkejamme ovat tällä hetkellä Rapala ja Amer Sports."
"Selvän pettymysriskin näemme muun muassa Apetitissa, Olvissa, Sanomassa, Stockmannissa ja yleensäkin yhtiöissä, jotka ovat kotimarkkinakeskeisiä", Inderes toteaa.
"Kokonaisuutena suhtaudumme Q2 -tuloskauteen positiivisesti ja uskomme sen tarjoavan markkinoille eväät nousumarkkinan jatkumiselle erityisesti Kreikan aiheuttaman korjausliikkeen jälkeen."

tiistai 7. heinäkuuta 2015

RAAKA-AINEET

 Alex Heurlin, 7:30

Öljy kesän kovimmassa pudotuksessa: -6,3 prosenttia maanantaina

Öljyn hinta putosi maanantaina jyrkimmin sitten viime helmikuun. Brent-futuurien hinta putosi eilisen aikana 6,3 prosenttia 56,5 dollariin tynnyriltä. Yhdysvaltalainen WTI-laatu oli eilen peräti 8 prosentin alamäessä.
Wall Street Journal arvelee syiksi muun muassa Kiinan osakemarkkinoiden alamäkeä, mikä saattaa heijastua Kiinan talouskasvuun. Lisäksi öljyn tuotantopuolen näkymiä nostaa Iranin ydinohjelmaneuvottelujen edistyminen. Jos länsimaat pääsevät sopuun Iranin kanssa, saatetaan Iranin pakotteita höllentää.

maanantai 6. heinäkuuta 2015

NOKIA

 Mikael Sjöström, 13:14

Foxconn valmistaa Nokian Android-puhelinta

Taiwanilainen Foxconn valmistaa Nokian kehitteillä olevan älypuhelimen. Sopimuksen arvoa tai valmistusmääriä ei ole julkaistu. Asiasta kirjoittaa Nokiapoweruser-sivusto.
Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri ilmoitti kesäkuussa, että Nokia tuo 2016 jälkipuoliskolla markkinoille Goolgen Android-käyttöjärjestelmään perustuvan älypuhelimen.
Uusimpien tietojen mukaan Nokia tuo puhelimen myyntiin siellä, missä sen tuotemerkki on ollut vahvin eli Kiinassa, Intiassa ja joissain Euroopan maissa, kuten Italiassa, missä se aikoinaan myi N9-puhelinta.
Nokian huhutaan valmistelevan maailmanlaajuista ennen vuoden 2015 loppua, mikä viittaa laajaan lanseeraukseen.
Inderesin analyytikko Jari Honko ei odota, että matkapuhelimista muodostuisi Nokialle merkittävää liiketoimintaa eikä pidä uutista Nokian liiketoiminnan tai osakkeen kannalta merkityksellisenä.
"Älypuhelinmarkkinat ovat saturoituneet ja niillä on vaikea tehdä tulosta.", Honko kirjoittaa Inderesin katsauksessa.
Foxconn on Nokialle entuudestaan sen tärkein alihankkijakumppani, ja valmistaa tälläkin hetkellä sen Androidiin perustuvaa N1-tablettia.
Nokia tuo N1-tabletin seuraavaksi markkinoille Intiassa.
Aiemmin verkkopalvelussa

perjantai 3. heinäkuuta 2015

AASIA

 Alex Heurlin, 14:03

Kiinan viranomaiset etsivät syypäitä pörssipudotukseen

Kiinan viranomaiset ovat käynnistäneet tutkimukset shorttaajien ja markkinamanipulaattoreiden roolista viime viikkojen pörssiromahduksessa, kertoo Financial Times. Lyhyeksi myyntiä ja muiden johdannaisten käyttöä on rajoitettu viime päivien aikana.
Uutinen on uusin osoitus Kiinan viranomaisten kamppailusta pörssikurssien vapaata pudotusta vastaan. Viime viikonloppuna Kiinan keskuspankki ilmoitti ohjauskoron leikkaamisesta. Lisäksi pankkien lainanantoa on höllennetty kurssisyöksyn hillitsemiseksi.
Perjantaina Shanghain pörssin puhemies totesi, että listautumistanteja tullaan vähentämään volatiliteetin johdosta.
Kiinan keskuspankin julkaisema Financial News syytti kurssien syöksystä "ahneita markkinavoimia", mainiten nimeltä muun muassa Morgan Stanleyn, kertoo Marketwatch. Morgan Stanley muutti vast'ikään näkemystään Kiinan osakemarkkinoista pessimistisemmäksi.
Sattumaa tai ei, Morgan Stanleyyn aiemmin kuulunut MSCI -indeksointiyhtiö päätti olla lisäämättä Kiinan osakemarkkinoita omiin indekseihinsä kesäkuussa. Päätös heikensi osaltaan Kiinan pörssien näkymiä.
Shanghai Composite-indeksi laski perjantaina 5,8 prosenttia. Shanghain pörssi on laskenut jo 28 prosenttia. kesäkuun huippulukemista, ja maan osakemarkkinoiden pitkä nousuralli näyttää tulleensa tiensä päähän.
Aiemmin verkkopalvelussa