perjantai 20. marraskuuta 2015

RAAKA-AINEET

 Matti Koivisto, 19:54

Harvardin professori: Raaka-aineiden hintasyöksyn pohjaa ei ole vielä saavutettu

Raaka-aineiden hinnat ovat lasketelleet alamäkeä vuodesta 2011, mutta tällä hetkellä olemme todennäköisesti vasta supersyklin laskuvaiheen puolivälissä, kirjoittaa Harvardin yliopistossa kansainväliseen rahoitusjärjestelmään perehtynyt professori Carmen Reinhart Project Syndicate -sivustolla.
Öljyn hinnan heilahtelut pois lukien raaka-aineiden hinnoissa on ollut Reinhartin mukaan 1800-luvun lopulta lähtien seitsemästä kahdeksaan nousukautta, jotka kestävät tyypillisesti 7-8 vuotta. Viimeisin nousukausi raaka-aineiden hinnoissa alkoi vuonna 2004 ja päättyi vuonna 2011.
Nousua seuraa lasku, jonka aikana hinnat luisuvat yli 30 prosenttia korkeimmalta tasoltaan. Keskimäärin myös laskukaudet kestävät noin seitsemän vuoden ajan. Tällä hetkellä elämme laskukauden neljättä vuotta ja raaka-aineiden hinnat ovat laskeneet noin 25 prosenttia vuoden 2011 huipuista, Reinhart laskee.
Reinhart arveleekin, että viimeaikaisesta laskuvauhdin hidastumisesta huolimatta supersyklin pohjaa ei ole vielä saavutettu.
Laskun jatkuminen olisi huono uutinen myös suomalaisille raaka-aineiden hinnoista riippuvaisille yhtiöille. Viimeksi tänään Outotec aloitti 70 miljoonan euron säästöohjelman vedoten kaivos- ja metalliteollisuuden heikentyneeseen markkinatilanteeseen.
Aiemmin verkkopalvelussa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti