Fortum tuotti viime viikolla sijoittajille ison pettymyksen. Operatiivinen tulos sukelsi, odotettua huippuosinkoa ei tulekaan, yhtiö laski pääoman tuottotavoitettaan ja uuden kasvun suunnitelmat ovat edelleen lähinnä aikomusluetteloita. Fortumilla on verkkojen myynnin seurauksena valtavasti rahaa.  Sijoittajat odottivat joko isoa osinkoa tai isoja kauppoja. Miksei kauppoja ole syntynyt?
”Jos olen jotain vuosien varrella oppinut, niin yrityskaupoissa ei kannata maksaa liikaa siksi, että on kauhea kiire tai kova paine tehdä kauppoja. Isossakin diilissä on aina kohta, jossa hinta menee niin korkeaksi, että on paras vetäytyä. Maailma on täynnä yrityskauppoja, joissa on tuhottu melkoinen määrä omistaja-arvoa, kun on maksettu liikaa”, sanoo toimitusjohtaja Pekka Lundmark.
Mistä vetäytymisestä Lundmark puhuu? Sitä hän ei tietenkään paljasta.
Markkinahuhujen mukaan Fortum oli mukana tarjouskisassa saksalaisesta jätteenpolttoyhtiöstä EEV:stä, jonka lopulta voitti kiinalainen tarjoaja. Lundmark ei huhua kiistä tai vahvista. Maksettu parin miljardin euron hinta oli kuitenkin Lundmarkin mielestä kova.
Lundmarkin mielestä Fortumin ei pidä hätäillä. Halvan sähkön vuoksi eurooppalaisia sähköyhtiöitä ajautuu vaikeuksiin.
”Uskon, että houkuttelevia tilaisuuksia tulee, kun vaan jaksaa olla vähän aikaa kärsivällinen”, Lundmark sanoo.
Fortumilla ei ole vielä hätää, vaikka senkin tulos on jyrkässä alamäessä. Kun yhtiöllä on kassassaan rajusti rahaa, se pystyy tarttumaan nopeasti eteen tuleviin tilaisuuksiin. Siksi Fortumin pääomistaja valtio antoi yhtiön pitää muhkean kassansa, vaikka valtiollakin rahalle olisi käyttöä.
Lundmark ei suostu etukäteen spekuloimaan yhdestäkään ostokohteesta.
”Ne nähdään sitten aikanaan.”
Lue Pekka Lundmarkin koko haastattelu uusimmasta Talouselämästä taiSummasta.