maanantai 8. helmikuuta 2016

SUPER BOWL

 Mirko Hurmerinta, 6.2.2016, 13:31

Ratkeaako osakemarkkinoiden suunta sunnuntaina?

Sijoittajien kannattaa olla nyt valppaina, sillä osakemarkkinoiden koko vuoden suunta saattaa ratketa nyt sunnuntaina.
Sen päättävät Carolina Panthers ja Denver Broncos pelinrakentajiensa Cam Newtonin ja Peyton Manninginjohdolla.
Kyse on siis amerikkalaisen jalkapallon NFL:n loppuottelusta eli Super Bowlista, joka on tänä vuonna järjestyksessään jo 50.
Mutta miten ihmeessä amerikkalainen jalkapallo liittyy osakesijoittamiseen?
Pörssipiireissä kuuluisan Super Bowl –indikaattorin sanotaan ennustavan osakemarkkinoiden suunnan. Mikäli loppuottelun voittaa NFC-konferenssin joukkue, tulevat osakemarkkinat nousemaan. Mikäli taas voiton korjaa AFC-konferenssin joukkue, tietää se laskumarkkinaa.
Indikaattorissa ei tietenkään ole mitään järkeä, mutta se on pitänyt kutinsa hämmästyttävällä todennäköisyydellä. Vuosien saatossa osumatodennäköisyys on ollut peräti 80 prosenttia. Vuosina 1967 – 1997 osumatarkkuus oli yli 90 prosenttia.
Tänä vuonna NFC-konferenssia edustaa Panthers ja AFC-konferenssia Broncos.
Ennakkoasetelmat ovat nousumarkkinan puolella, sillä Panthers hävisi runkosarjan aikana ainoastaan yhden ottelun, kun taas Broncos hävisi neljä ottelua. Toisaalta Panthers on edennyt loppuotteluun ainoastaan kerran aiemmin. Se tapahtui kaudella 2003-2004, jolloin se hävisi New England Patriotsille niukasti 32-29.
Broncos sen sijaan on edennyt loppuun saakka seitsemän kertaa, mutta pataan on tullut viidesti. Edellisen kerran Broncos eteni Super Bowliin kaksi vuotta sitten, jolloin se hävisi Seattle Seahawksille tylysti 43-8.
Super Bowl alkaa sunnuntaina klo 18.30 Yhdysvaltain itärannikon aikaa. Yökyöpelit voivat seurata ottelua Neloselta sunnuntain ja maanantain välisenä yönä alkaen klo 01.00.
Arvopaperi suosittelee seuraamaan ottelua, mutta sijoituspäätöksiä sen perusteella ei kannata tehdä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti