Öljyn hinta heilahtelee nyt rajusti. Kovan laskun jälkeen hinta on noussut äkisti, kun Saudi-Arabia ja Venäjä ilmoittivat rajoittavansa öljyntuotantoaan ja Iran antoi sille tukensa.
Viimeisten kuuden kuukauden aikana raakaöljyn hinnasta on lähtenyt pois kolmasosa. Varsinkin tammikuussa öljyn hinta oli vapaassa pudotuksessa, ja Brent-raakaöljyn tynnyrihinta kävi alimmillaan alle 28 dollarissa. Helmikuussa hinta on liikkunut yli 30 dollarissa tynnyriä kohden, tällä viikolla jo 35 dollarissa.
Joko öljyyn uskaltaa sijoittaa, Nordnetin talousvalmentaja Martin Paasi?
”Periaatteessa raaka-aineet eivät ole itsessään kovin houkutteleva sijoituskohde, sillä ne eivät tuota mitään. Jos kuitenkin ymmärtää riskit ja haluaa spekuloida öljyn hinnan nousulla, kannattaa huomioida, että mitään välitöntä hinnannousun ajuria ei ole näköpiirissä”, Paasi sanoo.
”Noususpekulanttien kannattaakin keskittyä osto-optioiden sijaan pitempiaikaisiin johdannaisiin, kuten öljy-ETN:iin”, Paasi toteaa.
Myös ETF Securitiesin päästrategi James Butterfill korostaa lyhyen aikavälin epävarmuutta öljymarkkinoilla. Pidemmällä aikavälillä Butterfill uskoo öljyn asettuvan 45–70 dollarin haarukkaan. Öljyfutuurit hinnoittelevat nyt loppuvuodelle 39 dollarin tynnyrihintaa.
”45 dollaria on öljytynnyrin keskimääräinen tuotantokustannus. Useimpien öljyntuottajamaiden budjetti taas tasapainottuu vasta 70 dollarin tasolla”, hän sanoo.
Öljyn hintaa on painanut viimeisen puolentoista vuoden aikana Opecin ja varsinkin Saudi-Arabian ylituotanto.
”Maa ajautuu viimeistään ensi vuonna pahoihin budjettiongelmiin nykyisellä öljyn hinnalla. Lyhyemmällä aikavälillä Saudi-Arabian liikkeitä on vaikeampi ennustaa”, Butterfill sanoo.
Butterfill pitää varsinkin suurimpien öljy-yhtiöiden osakkeita houkuttelevana, ei vähiten niiden tarjoaman osinkotuoton takia.
”Toisaalta suuret yhtiöt ovat vähentäneet investointejaan. Se on huolestuttavaa paitsi yhtiöiden pitkän aikavälin tuloksenteon, niin myös globaalin öljyntuotannon näkökulmasta”, strategi pohtii.
Paasi suhtautuu öljyalan osakkeisiin varovaisemmin, ainakin raaka-ainesijoittajan näkökulmasta.
”Öljy-yhtiöiden osakkeisiin vaikuttavat öljyn hinnan lisäksi lukuisat muutkin tekijät. Siten ne eivät ole ensisijaisia kohteita öljyn hinnannousulla pelaavalle.”

Artikkeli julkaistu Talouselämässä 8/2016.