Iso osa Venäjän ulkomaisista veloista erääntyy vuonna 2017. Sijoittajakonkari George Soros sanoo, että tuo vuosi tulee viemään "Putinin järjestelmän" konkurssiin.
Sorosin mukaan Venäjää uhkaava poliittinen kuohunta voi alkaa jopa aiemmin.
"Putinin suosio, joka on edelleen korkealla, lepää sosiaaliseen sopimukseen, jossa hallitus antaa taloudellista vakautta ja nostaa hitaasti, mutta varmasti elintasoa. Länsimaiden pakotteet yhdessä öljyn hinnan rajun laskun kanssa saavat järjestelmän epäonnistumaan molemmissa tehtävissä", Soros kirjoittaa Project Syndicate -sivustolla.
Venäjän hallituksen täytyy leikata seitsemässä prosentissa olevaa budjettivajetta kolmeen prosenttiin, jotta inflaatio ei lähde hyrräämään käsistä, Soros arvioi. Venäjän sosiaaliturvarahastosta on rahat loppumassa ja se täytyy sulauttaa yhteen hallituksen infrastruktuurirahaston kanssa, jotta sitä on mahdollista täydentää.
Näillä ja muilla kehityskuluilla on negatiivinen vaikutus elintasoon ja parlamenttivaaleissa syksyllä äänensä antavan äänestäjäkunnan mielipiteisiin, Soros arvioi.
Soroksen mukaan tehokkain tapa, jolla Venäjä voi estää romahduksen on aiheuttaa Euroopan unionin romahdus sitä aiemmin.
"EU, joka repeytyy liitoksistaan ei voi pitää yllä Ukrainan tilanteesta johtuen asetettuja pakotteita Venäjää vastaan. Sitä vastoin Putin tulee taas saamaan merkittävää taloudellista hyötyä jakamalla Euroopan ja käyttämällä hyväksi yhteyksiään kaupallisiin toimijoihin ja anti-eurooppalaisiin puolueisiin", Soros pohtii.
Lähde: Talouselämä