sunnuntai 7. helmikuuta 2016

NOKIA

 Mikael Sjöström, 6.2.2016, 12:31

Nokian patenttimiljardit eivät riittäneet

Nokia kertoi maanantaina, että sen Samsungilta patenttiriidassa saamat lisäkorvaukset liki tuplaavat patenttiyksikön viime vuoden liikevaihdon 1,02 miljardiin euroon. Vuosina 2016–2018 Nokia saa vähintään 1,3 miljardia euroa korvauksia.
Uutinen laski Nokian osakekurssia yli 11 prosenttia. Oliko kurssilasku perusteltua, Inderesin analyytikko Mikael Rautanen?
”Siinä on ylireagoinnin makua, sillä korvaukset ovat linjassa markkinaennusteiden kanssa. Lisäksi korvaukset ovat koko uuden Nokian mitassa pienehkö asia. Uskon, että jotkut sijoittajat olivat ostaneet Nokiaa siinä toivossa, että patenttikorvauksista syntyisi jättipotti, eikä Nokian verkkoliiketoiminta kiinnosta heitä.”
Millainen on Nokian arvostus verrokkeihin nähden?
”Kertoimet ovat keskenään linjassa, patenteista ei ole syntynyt Nokian osakkeeseen mitään selkeää ylihintaa.”
Miten keskeistä patenttiliiketoiminta on Nokian tulokselle ja kannattavuudelle?
”Se on hyvin ennustettavaa ja vakaata liiketoimintaa, ja marginaalit ovat erittäin korkeita. Kuluja tulee lähinnä hallinnosta ja tuotekehityksestä, joten 60–70 prosenttia liikevaihdosta menee tulokseen. Kokonaisuudessaan patentit tuovat noin kolmanneksen Nokian tuloksesta.”
Verkkomarkkinat kasvavat hitaasti. Miten sopimus vaikuttaa Nokian näkymiin?
”Ei oleellisesti. Lähinnä se vahvistaa odotukset näkymistä. Verkkoliiketoiminnan tulostaso on laskussa viime vuoden tapaan ja patenttien tulovirta kompensoi sitä.”
Miten todennäköistä on, että Nokia myisi patenttiliiketoimintansa?
”Nokia voi myydä osia patenttisalkusta, mutta ei kaikkea. Patentit liittyvät kuitenkin enimmäkseen langattomiin tekniikoihin eli ydinliiketoimintaan. Ericssonin lisensointiliiketoiminnan arvo on 1,5 miljardia dollaria vuodessa.”
Miten suuri osa uuden Nokian arvosta on patenteissa?
”Markkina-arvioissa patenttien arvoksi on esitetty noin yhdeksän miljardia euroa. Se on runsas neljännes koko yhtiön arvosta.”
Nokia, Ericsson ja Huawei hallitsevat 90 prosenttia verkkomarkkinoista, joten suuret yrityskaupat lienee tehty. Tarjoaako se Nokialle mahdollisuuden kasvattaa osinkoja?
”Uskon, että Nokia tavoittelee vahvaa tasetta ja Ericssonin tapaan tasaisesti kasvavaa osinkovirtaa yksittäisten huippuosinkojen sijaan. Ja Nokialle löytyy kyllä investointikohteita ohjelmisto- ja palveluliiketoiminnassa.”
Artikkeli on julkaistu Talouselämässä 5/2016
Aiemmin verkkopalvelussa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti