perjantai 26. syyskuuta 2014

Osakepoiminta

Tommi Melender, 17:25

Helsingin pörssin pienyhtiöt varsinaisia surkimuksia


Pienet yhtiöt ovat riskillisempiä kuin suuret yhtiöt. Niinpä pitkäaikaisen sijoittajan kuuluu rahoitusteorian mukaan saada niistä korvaukseksi parempaa tuottoa. Helsingin pörssi on poikkeus tästä säännöstä.
Viiden viime vuoden aikana suurista suomalaisyhtiöistä on irronnut kokonaistuottoa 85 prosenttia mutta pienistä vain 33 prosenttia. Kokonaistuotto sisältää arvonnousun lisäksi myös osingot.
Muualla läntisessä Euroopassa tilanne on päinvastainen. Sijoittajat on palkittu pieniin yhtiöihin sijoittamisesta koituvista riskeistä.
Vanhan mantereen suurista yhtiöistä koostuva Eurostoxx-indeksi on tuottanut viidessä vuodessa 45 prosenttia, mutta eurooppalainen MSCI Small Cap -indeksi 94 prosenttia.
Erityisen ruhtinaallisesti ovat menestyneet länsinaapurin pieniin yhtiöihin rahansa laittaneet sijoittajat. Ruotsin MSCI Small Cap -indeksin viiden vuoden kokonaistuotot komeilevat 141 prosentissa. Samaan aikaan suurista ruotsalaisfirmoista on kertynyt kokonaistuottoa 99 prosenttia.
Mikä selittää Helsingin pörssin pienten yhtiöiden surkeat tuotot? Onko Suomessa poikkeuksellisen heikkoja firmoja?
Evlin Ruotsi-rahastoja hoitava Marcus Björkstén muistuttaa, että pienet yhtiöt ovat lähtökohtaisesti voimakkaammin kotimarkkinoista riippuvaisia kuin suuret yhtiöt.
”Suomen talouskehitys on ollut viime vuodet aika heikkoa ja sitä kautta myös kotimainen kulutuskysyntä. Se on varmastikin eräs tärkeä selitys sille, miksi Helsingin pörssin pienet yhtiöt eivät ole tuottaneet hyvin”, Björkstén sanoo.
Talouskehityksen heikkouteen taas vaikuttaa Suomen kansantalouden yksipuolisuus. Perinteiset vahvat toimialat, kuten metsä- ja perusteollisuus, ovat kärsineet kolhuja samalla kun vuosituhannen vaihteen Nokia-vetoinen menestystarina on tullut tiensä päähän.
”Ruotsin kansantalous on paremmin hajautettu eikä se myöskään kärsinyt samalla tavalla finanssikriisistä. Kotimainen kysyntä on ollut Ruotsissa vireää ja tukenut pieniä yhtiöitä. Lisäksi pienet yhtiöt ovat siellä kansainvälisempiä ja niille riittää enemmän riskirahoitusta mennä maailmalle.”
Toki etevä osakepoimija on löytänyt Helsingin pörssistäkin hyvätuottoisia lilliputteja. Revenio Groupin viiden vuoden kokonaistuotto yltää 461 prosenttiin, Elektrobitin 429 prosenttiin ja Saga Fursin 419 prosenttiin.
Varsinaisia pommeja kotimaisella pienyhtiösektorilla sitä vastoin ovat Ixonos, Trainers’ House, Vaahto Group ja Incap, joiden viiden tuotot ovat yli 90 prosenttia miinuksella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti