tiistai 23. syyskuuta 2014

Valtava Suomi-keksintö aivokirurgeille: Ihmisen aivoja voi nyt katsoa avaamatta pääkalloa

Luotu: 
22.9.2014 15:35
|
Suomalainen terveysteknologian alan yritys Nexstim suunnittelee listautuvansa OMX:n First North –pörssiin. First North on perinteistä pörssiä kevyemmin säännöin säädelty osakkeiden julkinen markkinapaikka.
Nexstim on onnistunut kehittämään menetelmän, jonka avulla hoidetaan esimerkiksi aivohalvauspotilaita.
Yhtiön menetelmää voidaan käyttää myös neurokirurgisissa aivoleikkauksissa, joissa aiemmin on täytynyt avata potilaan pääkallo.
Yhtiön päätuote on suunnatuksi aivostimulaatioksi kutsuttu menetelmä. Sillä ihmisen aivojen sähkötoimintaa ja rakennetta voidaan tarkkailla erittäin tarkasti pään ulkopuolelta, avaamatta kalloa.
Toinen menetelmän käyttötarkoitus on aivohalvauspotilaiden hoito. Usein aivohalvauksen yhteydessä potilaan sairastunut aivopuolisko jää heikompaan asemaan, kun terve puoli ottaa ikään kuin väkisin vastuuta aivotoiminnoista.
Aivot paranevat silloin, kun niitä käytetään. Nexstimin menetelmää on testattu Yhdysvalloissa halvauspotilaiden hoidossa.
Potilaiden terveen puoliskon toimintaa vaimennetaan magneettistimulaatiolla, minkä avulla sairastunut puolisko joutuu ottamaan vastuuta aivotoiminnasta.
Kliinisissä tutkimuksissa Yhdysvalloissa Nexstimin menetelmä auttoi yhdessä toimintaterapian kanssa selvästi aivohalvauspotilaiden hoidossa. Yhtiö odottaa, että se saa lähiaikoina USA:n viranomaisilta luvan myydä laitetta laajemmin terapiakäyttöön.
Yhtiön arvioiden mukaan sen menetelmästä voisi hyötyä vuosittain noin 300 000 ihmistä. Suomessa aivohalvaukseen sairastuu vuosittain 14 000 ihmistä.
Nexstimin menetelmä on kehitetty nykyisen Aalto-yliopiston huomassa 2000-luvulla. Yhtiö on saanut rahoitusta Tekesiltä ja Sitralta.
Yritykset: 
Muut asiasanat: 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti