tiistai 30. syyskuuta 2014


Talvivaara ajettiin hallittuun konkurssiin

Tiistai 30.09.2014 klo 10:23 (päivitetty ti 13:55)   2 kommenttia


Talvivaaran kohdalla toteutetaan niin kutsuttu hallittu konkurssi, jossa konkurssille annettiin uusi nimi: realisaatiosaneeraus. Ero konkurssiin on vain se, että nyt yhtiö pysyy hengissä, kun konkurssissa pesä myisi omaisuuden velkojien lukuun.
Selvittäjä Pekka Jaatisen yrityssaneerausehdotuksessa Talvivaaran kaivostoiminta eli Talvivaara Sotkamo myydään pois. Tosin ostajasta ei ainakaan aamupäivällä ollut tietoa, ei ehkä iltapäivälläkään.
Talvivaaran Kaivososakeyhtiö Oyj
Toimitusjohtaja: Perä Pekka Heikki Juhani (PRH)
Toimiala: Muu tekninen palvelu (TOL:71129) (YTJ)
Lisätietoa yrityksestä
Arvopaperi klo 13:59
Talvivaara 0.0455 € -23.91%
Balancen lista 1.0 tähteä
Myytävät asiakirjat ja raportit
Talvivaaran nykyomistajille jää käytännössä nolla-arvoinen osake. Selvittäjä itsekin toteaa, että Talvivaara Sotkamon osakkeenomistajien omistukselle ei jää mitään arvoa ja omistajien kannalta menettely vastaa konkurssimenettelyä. Talvivaara Kaivososakeyhtiö Oyj ei taas ole muuta kuin kuori itse kaivostoiminnalle, joka on tarkoitus myydä pois.
Vakuudelliset velkojat eli Nyrstar sekä Finnvera yhdessä pankkien kanssa jäävät nuolemaan näppejään, koska yrityskiinnityksellä turvatun omaisuuden arvo on 15 miljoonaa euroa ja yrityskiinnityksellä turvattua saneerausvelkaa on näin ollen ainoastaan 7,5 miljoonaa euroa.
Etuoikeudettomien saneerausvelkoja leikataan 97 prosenttia ja maksettavaksi jää näin kolme prosenttia kaikkiaan noin 480 miljoonan euron velkapääomasta.
Selvittäjän mukaan liuotustekniikka kuitenkin toimii ja rahaakin kaivos voi tehdä, jos maailmanmarkkinahinnat pysyvät kohtuullisina. Käytännössä jollekin tarjotaan nyt pilkkahintaan Talvivaara Sotkamoa. Yhtiöllä on jo nimikin ”NewCo”, jonka perustajaosakas olisi Talvivaara Kaivososakeyhtiö Oyj.
Eli siitä vaan ostoksille. Aikaa on joulukuuhun asti. Jos ostajaa ei ole löytynyt, selvittäjä laittaa todennäköisesti lapun luukulle ja saneerausmenettely raukeaa.
Kaija Ahtela

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti