Analyysi: Konecranes törmäsi kiinalaiseen muuriin – Terex-fuusion kariutuminen lähellä
Suomalaisen Konecranesin ja amerikkalaisen Terexin yhdistyminen näyttää entistä epätodennäköisemmältä. Firmojen yhdistyminen on ollut jo pitkään puolittain jäissä, kirjoittaa Ylen taloustoimittaja Jari Järvinen.
Konecranesin ja Terexin fuusion kaatuminen näyttää jopa todennäköiseltä. Kolmanneksi pyöräksi kauppaan tullut kiinalaisyhtiö uhkaa laittaa jatkokertomukselle pisteen.
Suomalainen Konecranes ja amerikkalainen Terex ilmoittivat viime vuoden elokuussa yhdistyvänsä maailmanluokan nostokone- ja lastinkäsittely-yhtiöksi. Kyseessä ei olisi yrityskauppa, vaan osakevaihto.
Parin miljardin euron liikevaihtoa pyörittävän Konecranesin omistajat saisivat uudesta yhtiöstä 40 prosenttia. Terexin liikevaihto on noin kuusi miljardia euroa, ja sen omistajat olisivat siis saanet 60 prosentin siivun. Pääkonttori olisi tulossa Suomeen.
Alkoi fuusion valmistelu ja synergioiden eli yhdistymishyötyjen haku. Kaikki näytti hyvältä: uusi yhtiö saisi monenlaisia etuja, ja tuoretta voimaa hyytyvillä markkinoilla. Päällekkäisyyksiä ei olisi liikaa, mutta silti saneerauksilla saataisiin kasaan entistä voimakkaampi firma.
Tulos paranisi reilusti, ja omistajat kiittäisivät.
Kiinalaiset yllättivät
Mutta tammikuussa tuli kylmää vettä niskaan. Kiinalaisen Zoomlion-yhtiön kerrottiin tehneen kilpailevan tarjouksen amerikkalaisyhtiöstä. Spekulaatiot suomalais-amerikkalaisen fuusion kohtalosta alkoivat.
Helmikuussa Konecranes ja Terex jäädyttivät tai panivat hyllylle odottamaan fuusiosuunnitelman. Tai tarkemmin osan siitä.
– Yhtiöt ovat päättäneet väliaikaisesti keskeyttää keskustelut yhdistymisen jälkeisen liiketoiminnallisen integraation suunnittelusta, tiedotteessa muotoiltiin. Konecranes sanoi olevansa edelleen sitoutunut yhdistymiseen.
Sittemmin Konecranesin ja Terexin osakkeenomistajat sekä sijoittajat ovat joutuneet seuraamaan fuusiota lähinnä huhujen perusteella.
Ostavatko kiinalaiset Terexin? Suostuvatko Terexin omistajat kauppaan? Tyrmäävätkö amerikkalaiset viranomaiset strategisella alalla toimivan yhtiön siirtymisen kiinalaisten haltuun? Mitä tapahtuu Konecranesin unelmafuusiolle?
Kiinalaiset nokittivat
Viimeisimmän, varmana pidetyn tiedon kertoi tällä viikolla Reuters. Sen mukaan mukaan Zoomlion on korottanut tarjoustaan Terexistä jo peräti kolmeen miljardiin euroon.
Terexin omistajat haluaisivat kiinalaisilta vielä hieman enemmän, jotta Konecranesin kanssa tehty sopimus kannattaisi purkaa. Terexin osake nousikin taas lähes kymmenen prosenttia.
– Todennäköisyys yhdistymisen toteutumisesta on jälleen pienentynyt, analyytikko Juha Kinnunen analyysiyhtiö Inderesistä arvioi.
Hänen mukaansa Reutersin tiedot ovat tällä hetkellä "paras arvaus" siitä, mitä selustoissa tapahtuu. Mihinkään muuhunkaan tietoon ei voi nojautua, sillä Konecranes ja Terex eivät keskeneräisistä asioista pukahda. Eikä liioin Zoomlion.
Ilmeisesti Zoomlion ei ole tehnyt edelleenkään virallista ja sitovaa ostotarjousta Terexistä.
Amerikkalaisyhtiön osakkeenomistajat miettivät taatusti tarkkaan, hyväksyäkö kiinalaisten tarjous vai mennäkö yhteen suomalaisten kanssa. Kaupan sanotaankin olevan kiinni enää rahasta, ei USA:n viranomaisista.
Konecranesin omistajat voivat vain seurata vierestä, kuinka huhumylly pyörii, ja miten Terex–saaga päättyy.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti