SIJOITTAMINEN
Konecranes ei jenkkijättiä kaipaa
Nostolaitevalmistaja Konecranesin suunnitelma sulautua isoon amerikkalaiseen konepajayhtiö Terexiin voi olla menossa myttyyn. Tarjolla oli lupaus muun muassa 110 miljoonan vuosittaisista liikevoittosynergioista, mutta nyt ne voivat jäädä saamatta.
Terexin ja Konecranesin jo viime elokuussa aloittamat fuusiovalmistelut keskeytyivät kolmisen viikkoa sitten, kun kiinalainen Zoomlion teki 3,3 miljardin dollarin ostotarjouksen amerikkalaisyhtiön osakkeista.
Kilpaileva tarjous nosti Terexin osaketta lähes 37 prosenttia. Myös Konecranesin osake hypähti. Sijoittajien mielestä kiinalaisyhtiön tarjous oli siis hyvä asia sekä Terexin että Konecranesin omistajille.
Koneceranesin osakekurssi on painunut viime elokuun jälkeen liki 30 prosenttia ja Terexin noussut viisi prosenttia. Konecranesin tarjous ei enää näytä houkuttelevalta amerikkalaisten silmissä. Toisaalta kiinalainen ostaja epäilyttää.
Ehkä fuusion peruuntuminen ei olisikaan huono asia Konecranesin omistajan kannalta. Joidenkin Konecranesia seuraavien analyytikoiden mukaan olisi jopa parempi, jos fuusio peruuntuisi.
Salkunhoitaja Anders Oldenburg arvioi aiemmin Arvopaperissa, että Konecranesin riskitaso laskisi, jos fuusio peruuntuisi. Hänen mukaansa iso fuusio veisi operatiiviselta johdolta työtehoa 3–4 vuoden ajan.
Fuusiohanke on outo siksikin, että kumpikaan yhtiöistä ei ollut selvästi ajavana voimana. Sekin on kiusallisen selvää, että suurin osa yrityskaupoista epäonnistuu.
Oldenburg näkee Konecranesin aseman erinomaisena, jos se jatkaisi yksin. Hän pitää suomalaisyhtiön suurimpana vahvuutena huoltotoimintaa ja teknistä osaamista, jotka eivät katoa minnekään, vaikka fuusiota ei tulisikaan.
Konecranes on toteuttanut useita tehostamis- ja säästöohjelmia. Joidenkin arvioiden mukaan Konecranesin pitäisi leikata kapasiteettia entistä enemmän, jos fuusio raukeaa.
Konecranes kuitenkin pusersi kelpo tuloksen viime vuodelta. Tilauskanta jopa kasvoi hieman.
Konecranesissä uskotaan, että markkinoilla ei ymmärretä vastatuuleen ajautuneen fuusion tuomia hyötyjä. Peruuntuminen olisi tappio hankkeen vahvalle miehelle, Konecranesin hallituksen puheenjohtajalle Stig Gustavsonille, joka on myös yhtiön suuromistaja.
Mahdollisia haittoja on vain selvästi helpompi eritellä kuin mahdollisia hyötyjä.
Yrityskaupoilla kokoon harsitun Terexin tuloskunto on melko heikko ja näyttää vain heikkenevän lisää. Yhtiön liikevaihto ja käyttökate putosivat viime tilikaudella 15 prosenttia, ja tietopalvelu Factsetin kokoamien ennusteiden mukaan pudotus jatkuu. Terexin osakekohtaisen tuloksen ennustetaan painuvan tänä vuonna peräti 23 prosenttia.
Jos monialainen konepaja yhdistetään fokusoituneempaan ja selvästi paremmin hoidettuun Konecranesiin, lopputulos ei välttämättä ole isompi ja entistä kannattavampi yritys. Todennäköisesti Konecranes Terex saneeraisi itseään vuosien ajan heikossa kysyntätilanteessa, ja synergiaedut katoaisivat jonnekin.
Paras lopputulos Konecranesille olisi Handelsbankenin skenaario, jossa Zoomlion rahoittaisi Terexin oston myymällä nostolaitteet suomalaisyhtiölle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti