Taloustiedon hakuun ja analysointiin erikoistunut suomalainen ohjelmistoyhtiöAlphaSense on kerännyt 33 miljoonan dollarin eli noin 30 miljoonan euron pääomarahoituksen yhdysvaltalaisilta pääomasijoittajilta.
Rahoituskierros on yksi Suomen suurimmista kasvuyhtiöiden keräämistä pääomasijoituksista lähivuosien aikana.
Yhtiön ohjelmisto helpottaa muun muassa ammattisijoittajien tietotulvaa älykkäällä hakukoneella, johon kerätään yritysten sijoittajasuhdemateriaaleja, analyytikkoraportteja ja muuta sijoitusdataa monista eri lähteistä.
Click here....
Sijoittajina ovat Tribeca Venture PartnersTriangle Peak Partners ja Quantum Strategic Partners. Näistä viimeksi mainittu on miljardöörisijoittaja George Sorosin omistaman Soros Fund Managementin alainen sijoitusrahasto.
"Odotimme pitkään emmekä keränneet rahoituskierrosta pääomasijoitusyhtiöiltä ennen kuin saimme ydinbisneksemme rakennettua siihen kuntoon, että se on valmis skaalautumaan. Nyt koimme että on oikea hetki laajentua aggressiivisemmin myös uusille toimialoille", AlphaSensen toinen perustaja ja toimitusjohtaja Jaakko Kokko kertoo.

Risto Siilasmaa mukana jo enkelisijoittajana

Rahoituskierroksen myötä AlphaSense aikoo tuplata pikaisesti Suomessa sijaitsevan tuotekehitysyksikkönsä, jossa työskentelee nyt 25 ihmistä. Yhtiön myynti- ja markkinointitoiminnot sijaitsevat pääosin Yhdysvalloissa, minne tarvitaan myös lisää työntekijöitä. AlphaSensellä on yhteensä 60 työntekijää.
"Olemme vakuuttaneet sijoittajat keräämällä vaikuttavan asiakaskunnan erityisesti rahoitusmarkkinoilla. Nyt mietimme, miten voimme kasvattaa yhtiön mahdollisimman nopeasti kymmenkertaiseksi. Lopulta sijoittajat tietysti haluavat nähdä, että tästä voidaan rakentaa arvokas pörssiyhtiö", Kokko sanoo.
Kokon mukaan nämä sijoittajat valikoituivat mukaan siksi, että Sorosin yhtiössä on syvällistä ymmärrystä rahoitusmarkkinoista. Kahdella muulla sijoitusyhtiöllä puolestaan on runsaasti kokemusta aikaisen vaiheen kasvuyhtiöiden liiketoiminnan skaalaamisesta - erityisesti kun kyse on SaaS-liiketoimintamallilla toimivista yritysohjelmistoista.
Yhtiön aiemmilla rahoituskierroksilla on ollut mukana vain yksityissijoittajia. AlphaSense on vauhdittanut kasvuaan 2013-2014 yhteensä kuuden miljoonan euron rahoituskierroksilla, joilla sijoittajina ovat olleet ThomsonReutersinentinen toimitusjohtaja Tom GlocerNokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa, sijoitusyhtiö FIM:in partneri Niklas Geust ja muut yksityissijoittajat.

Kasvuraketti tuplasi taas liikevaihtonsa

AlphaSensen liikevaihto vuonna 2014 oli 2,7 miljoonaa euroa. ToimitusjohtajaJaakko Kokon mukaan liikevaihto noin kaksinkertaistui aiemmasta vuonna 2015. Tarkkoja tulostietoja yhtiö ei vielä halua julkaista viime vuodesta.
Yhtiö oli Deloitten viime vuoden Technology Fast 50 -listauksessa nopein kasvaja, sillä sen liikevaihto oli kasvanut neljän vuoden aikana 3 169 prosenttia.
AlphaSense on perustettu vuonna 2008 ja se julkaisi palvelunsa vuonna 2011. Siinä missä tavallinen hakukone antaa tulokseksi myös "kohinaa" eli epäoleellisia osumia, AlphaSense on opetettu tulkitsemaan lukemaansa ja tarjoamaan sijoittajalle oleellista tietoa. Ja koska AlphaSense on lisensoinut palveluunsa myös maksullisia tietokantoja, haut yltävät sellaiseen mitä Google ei näe.
Kyse on semanttisesta ja kontekstuaalisesta hausta. Hakukone siis ymmärtää lukemaansa ja osaa asettaa tekstit oikeaan asiayhteyteen kieliteknologian avulla. Teknologia indeksoi satojen sivujen vuosikertomuksista jokaisen rivin ja pureskelee sen sisältämän tiedon.
Kokko on itse taustaltaan analyytikko.
"Verkon hakukoneet on rakennettu auttamaan lähinnä kuluttajia eikä esimerkiksi Googlea ole optimoitu löytämään tietoa bisnespäätösten tekemiseen. Tiedonkäytön ammattilaisten tarvitsema tieto on hajallaan tuhansissa eri lähteissä", Kokko kertoo yhtiön syntymiseen liittyvästä oivalluksesta.
AlphaSensen ohjelmistoa käytetään jo yli 400 yrityksessä. Palvelun markkinointi käynnistyi sijoitusalalta, mutta sittemmin käyttäjiksi on tullut jo yli 50 amerikkalaista pörssiyhtiötä, muun muassa Oracle ja Pfizer.
"Niissä ohjelmistoa käytetään muun muassa sijoittajasuhteiden hoitamiseen, markkinatutkimukseen ja kilpailijoiden analysoimiseen", Kokko kertoo.
Yhtiö näkee seuraavina markkinoinaan muut tietovaltaiset alueet kuten johdon konsultoinnin, lakiyhtiöt, julkishallinnon sekä tutkimuksen ja tuotekehityksen.
"Nyt voimme tehdä investointeja kasvuun useamman vuoden tähtäimellä. Aiemmin olemme joutuneet jarruttelemaan asioita joille ei ole ollut näkyvissä suoraa tuottoa nopeasti."