keskiviikko 9. heinäkuuta 2014

Arvopaperi:

Nokian Renkaat

Mirko Hurmerinta, 9:16

Nokian Renkaat pyörii eri suuntaan kuin kilpailijansa


Miksi Nokian Renkaiden kurssikehitys on täysin erisuuntainen kuin heikommin kannattavilla kilpailijoillaan?
Tätä kysymystä pohtii Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharju tuoreessa blogikirjoituksessaan.
Itsekin osaketta tankkaava Oksaharju vertaa Nokian Renkaiden kurssikehitystä verkkoyhtiöihin Goodyeariin, Micheliniin, Continentaliin ja Pirelliin. Tulos on se, että Nokian Renkaiden kurssikehitys on ollut selvästi joukon aneemisinta.
Siinä missä Goodyear on yltänyt viimeisen vuoden aikana yli 66 prosentin nousuun, on Nokian Renkaiden kurssi laskenut kymmenisen prosenttia. Verrokkiyhtiöistä heikoitenkin tuottanut on noussut peräti 24 prosenttia.
Oksaharju huomauttaa, että yhtiöt eivät ole keskenään täysin vertailukelpoisia, mutta siitä huolimatta ero kurssikehityksissä on merkittävä. Verrokkiyhtiöistä Nokian Renkaat on selvästi kannattavin.
"Vertailuyhtiöistä Nokian Renkaat on pitkän aikavälin liiketoimintakohtaisessa tarkastelussa selvästi kannattavin. Myös viime vuosineljännesten aikana yhtiö on voittanut markkinaosuuksia useilla eri alueilla, erityisesti Keski-Euroopassa, joka lukeutuu Pirellin, Michelinin ja Continentalin kotimarkkinoihin. Myös Yhdysvalloissa, Goodyearin kotiseudulla, Nokian Renkaat on kasvanut selvästi markkinoita nopeammin viime aikoina", Oksaharju kirjoittaa.
Nokian Renkaiden ja verrokkiyhtiöiden 12kk kurssikehitys (Avaa suurempi graafi tästä)

Lähde: Factset
Maltilliset kasvuodotukset näkyvät arvostuksessa
Perinteisten arvostuskerrointen valossa Nokian Renkaat ei kuitenkaan vaikuta verrokkejaan edullisemmalta. Itse asiassa tämän ja ensi vuoden p/e-ennusteilla tarkasteltuna Nokian Renkaat on joukon hintavin.
Factsetin analyysitietokannan mukaan Nokian Renkaiden p/e on kuluvan vuoden ennusteilla 14,2. Continentalin ja Pirellin p/e-kertoimet pyörivät tasolla 13 ja Michelinin hieman alle 11. Goodyearin osakkeesta saa maksaa vain alle kymmenen kertaa kuluvan vuoden tuloksen verran.
Arvostusero selittyy kuitenkin enemmän Nokian Renkaiden maltillisemmilla kasvuodotuksilla kuin korkealla osakekurssilla.
Analyytikot odottavat, että Nokian Renkaiden osakekohtainen tulos elpyy vuoden 2012 huipputasolle (2,43 euroa) vasta vuonna 2016. Tältä vuodelta analyytikot odottavat 2,02 euron epsiä ja ensi vuodelta 2,36 euroa.
Nokian Renkaat on ollut viime vuosina selvästi ryhmän kovin kasvaja, mutta seuraavilta vuosilta analyytikot odottavat selvästi edellisvuosia hitaampaa liikevaihdon kasvua. Tänä vuonna liikevaihdon pitäisi heidän mukaansa laskea vielä vajaat kolme prosenttia. Ensi vuodeltakin odotetaan vain 8,5 prosentin kasvua, kun yhtiöltä on totuttu viime vuosina näkemään kaksinumeroisia kasvuprosentteja.
Huomionarvoista on myös se, että Nokian Renkailla on kokonsa puolesta parhaimmat mahdollisuudet ketterään kasvuun.
Yhtiön liikevaihto liikkuu 1,5 miljardin euron luokassa, kun toiseksi pienimmän verrokin Pirellin liikevaihto on yli kuusi miljardia. Goodyearin liikevaihto on liki 14 miljardia, Michelinin yli 20 miljardia ja Continentalin yli 35 miljardia.
Nokian Renkaiden arvostus vs verrokit
Yhtiö p/e 2014e p/e 2015e ev/ebitda 2014e ev/ebitda 2015e
Nokian Renkaat 14,2 12,1 8,0 7,1
Goodyear 9,3 8,3 4,8 4,2
Continental 13,1 11,5 6,7 5,9
Pirelli 13,2 11,4 6,0 5,2
Michelin 10,8 9,7 4,6 4,2
Lähde: Factset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti