tiistai 29. heinäkuuta 2014

Diplomaatit: EU hyväksyi tiukat Venäjän-vastaiset talouspakotteet

Pakotteet kohdistuvat öljyteollisuuteen, asekauppaan, niin sanottuihin kaksoiskäyttötuotteisiin ja arkaluontoisiin teknologioihin. Kerryn mukaan myös Yhdysvalloilta on odotettavissa uusia pakotteita.

EU-maiden johtajat ovat päässeet sopimukseen Venäjää vastaan määrättävistä laajoista talouspakotteista, diplomaatit kertoivat uutistoimistoille tiistaina.
Pakotteet kohdistuvat öljyteollisuuteen, puolustusteollisuuteen sekä niin sanottuihin kaksoiskäyttötuotteisiin, eli tuotteisiin joita voidaan käyttää niin siviili- kuin sotatarvikkeina. Lisäksi pakotteet kohdistuvat niin sanottuihin arkaluonteisiin teknologioihin.
Pakotteita tarkastellaan uudelleen kolmen kuukauden kuluttua, yksi diplomaateista kertoi uutistoimisto Reutersille.
Aiemmin tiistaina pääministeri Alexander Stubb (kok.) sanoi Ylelle, että uudet pakotteet tulevat voimaan heti, kun niistä on sovittu. Hän arvioi, että pakotteista luopuminen vaatisi Venäjältä selviä toimia Ukrainan kriisiin liittyen.
Tiistai-iltana Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan, että myös Yhdysvallat suunnittelee uusia Venäjä-pakotteita. Yhdysvaltain ja keskeisten EU-maiden johtajat sopivat pakotteiden tiukentamisesta puhelimitse maanantaina.
Länsimaat ovat vaatineet Venäjää lopettamaan aseiden toimittamisen Itä-Ukrainan separatisteille ja painostamaan separatisteja neuvottelupöytään. Venäjä on kieltänyt aseviennin Ukrainan rajan yli.
Lähteet:
AFP, Reuters

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti