lauantai 28. helmikuuta 2015

SIJOITTAMINEN

 Alex Heurlin, 11:05

Icahnin jättirahasto teki tappiota

Yhdysvaltalaissijoittaja Carl Icahnin hoitama rahasto teki viime vuonna tappiota, kertoo Reuters. Icahnin rahasto jäi miinukselle viimeksi finanssikriisin jälkeen vuonna 2008.
Icahn Enterprises -rahasto menetti arvoaan 373 miljoonaa dollaria viime vuonna. Tappio selittyy Icahnin tekemillä energia-alan sijoituksilla. Rahasto teki lähes 500 miljoonan dollarin tappiot viimeisellä kvartaalilla öljyn hinnanlaskun myötä.
Aktiivisijoittaja Icahnin tappiot olisivat olleet vielä suuremmat ilman huipputulokseen yltänyttä Applea. Icahn kuuluu Applen suurimpiin osakkeenomistajiin.
Icahn Enterprisesin liikevaihto oli viime vuonna 19,2 miljardia dollaria.

perjantai 27. helmikuuta 2015

NÄKEMYS

 Tommi Melender, 17:26

Goldman: Euroopan osakkeet tuottavat tänä vuonna yli 20%

Alkuvuosi on ollut hyvä Euroopan pörsseissä eikä loppuvuosikaan aiheuta pettymyksiä.
Goldman Sachsin strategit arvioivat, että vanhan mantereen osakkeista on luvassa tänä vuonna 20-25 prosentin kokonaistuotot. Kokonaistuotot sisältävät arvonnousun lisäksi myös osingot.
Lokakuusta jatkunut positiivinen vire johtuu pankin mukaan ennen muuta Euroopan keskuspankin suunnitelmista ryhtyä määrälliseen elvytykseen. Velkapapereiden osto-ohjelma auttaa vähentämään deflatorisia paineita euroalueella.
Samalla Goldman Sachs on hieman nostanut talouskasvuennusteitaan. Odotuksissa on euroalueelle tänä vuonna 1,5 ja ensi vuonna 1,7 prosentin bkt:n kasvua.
Kurssinousu on hilannut ylöspäin eurooppalaisten osakkeiden arvostuskertoimia. Halpaa tavaraa ei vanhan mantereen pörsseissä ole enää tarjolla. Eurostoxx 600 -indeksin seuraavien 12 kuukauden p/e-luku asettuu kuutentoista, mikä ylittää pitkän ajan keskiarvon.
Toisaalta Goldman Sachsin strategit huomauttavat, että osakkeiden riskipreemiot ovat edelleen korkealla.
"Makromallimme mukaan riskipreemioiden pitäisi olla 5,5 prosentissa, kun ne liikkuvat 7,4 prosentissa. Jokainen prosenttiyksikön lasku riskipreemioissa tukee osakkeita 20 prosentilla. Tosin nykytilanteessa bondikorkojen nousu todennäköisesti toimii jarruna. Uskomme, että riskipreemioiden normalisoituminen vie aikaa", pankin markkinakatsauksessa kerrotaan.
Goldman Sachs odottaa euroalueelle tänä vuonna neljän ja ensi vuonna 12 prosentin yritysten voittojen kasvua. Tämän vuoden ennustetta painaa raaka-ainesektori. Ilman sitä estimaatit näyttävät 11 prosentin tuloskasvua.
Osakevalinnoissa pankki suosii entiseen tapaan syklisiä kuluttajatuoteyhtiöitä. Teollisuusosakkeiden houkuttelevuutta vähentää vaisu investointiaktiivisuus. Kartettavia toimialoja ovat raaka-aineiden lisäksi päivittäistavarat.

ÖLJY

 Alexandra Räikkönen, 12:46

Helmikuusta tulossa öljylle vahvin kuukausi sitten vuoden 2009


Lähde: Factset (Avaa suurempi graafi tästä.)
Öljyn hinta kääntyi perjantaina nousuun useita päiviä kestäneen laskun jälkeen.
Brentin ja WTI-öljyn futuurit olivat puoliltapäivin reilun prosentin nousussa. Brent oli 61,14 dollarissa barrelilta ja WTI 49,22 dollarissa.
Helmikuusta on tulossa öljylle hinnan nousun puolesta vahvin kuukausi sitten vuoden 2009. Öljyn nousua ovat ajaneet tuotantokohteiden väheneminen Yhdysvalloissa sekä merkit kysynnän piristymisestä.
Yhdysvaltojen tuore porauskohdetilasto julkistetaan myöhemmin tänään. Viikonlopun aikana saadaan tuoretta dataa Kiinan teollisuudesta. Kiinan on maailman toiseksi suurin öljynkuluttaja.

YRITYSKAUPPA

 Alex Heurlin, 11:17

Panostaja laajentaa suun terveydenhuoltoon

Sijoitusyhtiö Panostaja on ostanut 75 prosenttia hammaslääkäriasema Megaklinikasta.
Kaupan myötä Panostaja laajentaa liiketoimintaansa ja perustaa konserniin uuden suun terveydenhuoltoon erikoistuvan segmentin. Panostajan tavoitteena on laajentaa Megaklinikan toimintaa Suomen ulkopuolelle.
Megaklinikan liikevaihto oli 5,5 miljoonaa euroa vuonna 2014 ja se työllistää 90 henkilöä.

OSAKENÄKEMYS

 Mirko Hurmerinta, 9:42

Handelsbanken kehottaa ostamaan Oriola-KD:tä

Handelsbankenin mukaan Oriola-KD tarjoaa sijoittajalle mielenkiintoisen defensiivisen sijoitusvaihtoehdon houkuttelevalla arvostuksella.
Pankin mukaan Oriola-KD:n tärkein kasvuajuri on Ruotsin vähittäisjakelu, joka tuo noin puolet yhtiön liikevaihdosta ja jossa on hyvää kannattavuuden kasvupotentiaalia.
"Odotamme liikevoittomarginaalin parantuvan vuoteen 2017 mennessä 5,2 prosenttiin nykyisestä 4,5 prosentista ja uskomme kehityksen jatkuvan samansuuntaisena pidemmälläkin aikavälillä", Handelsbanken kertoo aamukatsauksessaan.
Handelsbankenin tavoitehinta osakkeelle on 4,50 euroa ja suositus Osta.

torstai 26. helmikuuta 2015

OSAKEPOIMINTA

 Tommi Melender, 17:24

Evli: Outotec on ostopaperi

Kaivosteollisuuden investointilaman koettelemaa Outotecia on lyöty osakemarkkinoilla.
Evlin mielestä yhtiö näyttää kuitenkin jo kiinnostavalta sijoituskohteelta. Pankki antaa Outotecille ostosuosituksen ja lätkäisee seitsemän euron tavoitehinnan. Tätä kirjoitettaessa osake treidasi 5,445 eurossa.
Jouluneljänneksen tulosraportti valaa Evlin mielestä uskoa parempaan huomiseen.
"Hankalan vuoden jälkeen viimeisestä neljänneksestä jää vaikutelma, että tilanne alkaa vakaantua."
Pikaiseen positiiviseen käänteeseen Evli ei silti usko. Kaivosinvestoinnit laskevat edelleen, eikä merkkejä paremmasta ole vielä näkyvissä. Odotettavissa on, että Outotecin kustannusylitykset jatkuvat tänä ja ensi vuonna. Se pitää osakkeen arvostuskertoimet hyvin korkeina.
"Uskomme kysynnän ennen pitkää paranevan. Pitkän ajan kuluessa osakkeessa on mielestämme hyvää nousuvaraa tämän hetkisiltä tasoilta."

PIIPPO

 Alexandra Räikkönen, 10:47

Piipon anti päättyi, keräsi 2 miljoonaa

First North -tulokas Piipon listautumisanti on päättynyt, kertoo yhtiön tiedote. Yhtiö antaa annissa 272 747 uutta osaketta. Merkittäväksi tarjottiin enintään 550 000 uutta osaketta.
Annettavista osakkeista 64 prosenttia allokoitiin institutionaalisille sijoittajille ja 36 prosenttia vähittäissijoittajille.
Osakkeiden merkintähinta oli 7,50 euroa. Yhtiö kerää yhteensä noin kahden miljoonan euron tuotot ennen listautumisesta ja annista aiheutuvia kuluja.
Annissa annettavat uudet osakkeet vastaavat noin 21 prosenttia koko osakekannasta. Piippo saa noin 250 uutta omistajaa.
Kaupankäynti yhtiön osakkeilla First North -markkinapaikalla alkaa arviolta 10. maaliskuuta.

Jenkkirahasto liputtaa Nokiassa - Arvopaperi

Jenkkirahasto liputtaa Nokiassa - Arvopaperi

ÖLJY

 Matti Koivisto, 7:00

USA:n öljyvarastot kasvoivat odotettua enemmän

Raakaöljyvarastot Yhdysvalloissa kasvoivat viime viikolla jälleen odotettua enemmän, maan energiaministeriön alaisen EIA:n viikkoraportti kertoo.
Varastot kasvoivat viikon aikana 8,43 miljoonalla tynnyrillä, mikä on yli kaksinkertainen määrä Bloombergin keräämään analyytikkokonsensukseen verrattuna. Viikkokasvu oli nopeinta kuukauteen.
Yhdysvaltojen öljyvarastot ovat korkeimmalla tasollaan 80 vuoteen.

keskiviikko 25. helmikuuta 2015

KURSSIRALLI

 Mirko Hurmerinta, 15:53

Pörssissä on nyt hullut päivät - vain kourallinen osakkeita pakkasella

Helsingin pörssissä on käynnissä sellainen nousuralli, että täytyy olla poikkeuksellisen huono sijoittaja, mikäli on alkuvuonna onnistunut tekemään turskaa sijoituksillaan.
Vuoden alusta Helsingin pörssin OMXH-yleisindeksi on noussut jo yli 14 prosenttia. Lähes osake kuin osake on noussut, sillä ainoastaan kuusi päälistan yhtiötä treidaa tällä hetkellä alle vuoden aloitustason.
Eilisillä päätöskursseilla tarkasteltuna ainoat pakkasella olevat yhtiöt ovat Cencorp (-11,1%), Comptel (-7,1%), Basware (-6,9%), Efore (-6,2%), Finnlines (-4,9%) ja PKC Group (-0,5%).
Kovinta vauhtia alkuvuoden aikana ovat pitäneet pörssin pienet. OMXH Small Cap -indeksi on kivunnut vuoden alusta jo lähes 24 prosenttia.
Nousukärjessä ylivoimaisesti suurimmat tuotot tänä vuonna on tarjonnut Neo Industrial, jonka omistajat ovat saaneet nauttia huimasta 351 prosentin kurssinoususta. Seuraavaksi eniten ovat nousseet Vaahto Group ja muhkean lisäosingon jakava HKScan.
Pörssin OMXH25-firmoista eniten on noussut viime vuonna Venäjästä rankasti kärsinyt YIT. Rakennusyhtiö yltää 34 prosentin tuotollaan kuitenkin vasta 22. sijalle parhaimpien nousijoiden listalla.
Helsingin pörssin kovimmat kurssinousijat
Kurssinousu vuoden alusta, %
Neo Industrial
351,1
Vaahto Group
82,8
HKScan
63,0
Wulff Yhtiöt
62,4
Incap
58,3
Trainers' House
54,2
Biohit
53,4
SSH
53,0
Innofactor
52,9
QPR Software
52,5
Afarak Group
50,9
Soprano
50,0
Nurminen Logistics
46,5
Raute
45,8
Atria
42,9
Lähde: Factset

KIINA

 Alexandra Räikkönen, 7:50

Kiinalaispankki suunnittelee jättilistautumista

Kiinalaispankki Postal Savings Bank of China suunnittelee listautumista, kertoo Market Watch. Asiasta kertoi ensimmäisenä China Daily, joka perustaa tietonsa nimettömiin lähteisiin.
Erityisen tapauksesta tekee se, että listautumisesta kaavaillaan ennätyksellisen suurta. MarketWatchin mukaan pankki tavoittelisi listautumisella jopa 25 miljardin dollarin pääomia. Kokoluokka on sama kuin Alibaban listautumisessa viime vuonna.
Kiinalaismedian mukaan PSBC listautuisi ensi vuonna, mutta toistaiseksi ei ole tietoa minne.
PSBC on perustettu vuonna 2007, ja se on Kiinan kuudenneksi suurin pankki. Pankilla on noin 40 000 toimipistettä ympäri Kiinan.

Kiinan teollisuus kääntyi kasvuun - Arvopaperi

Kiinan teollisuus kääntyi kasvuun - Arvopaperi

tiistai 24. helmikuuta 2015

Savo-Solar aloittaa osakeannin tänään ja tähtään Ruotsin First North-listalle

Savo-Solar kerää antirahaa 4-5 miljoonaa ja tähtään Ruotsin First North-listalle.
Savo-Solar Oy osakeanti alkaa tänään 24.2 Tarkoitus on kerätä vähintään 4,1 miljoonaa euroa osakeantirahaa ja sen jälkeen tähdätä Ruotsin First North –listalle.
Osakeannille on annettu merkintätakuu, mutta sitä ei ole jo kokonaan merkitty täyteen kuten Arvopaperi erheellisesti väitti. Anti kestää ehtojen mukaan 11.3. asti ja pääjärjestäjä on FIM Pankki.
Annissa tarjottavat osakkeet edustavat 39 prosenttia kaikista osakkeista ja näin annin jälkeiseksi markkina-arvoksi tulee reilu 10 miljoonaa euroa.
Savo-Solarin viime vuoden liikevaihto oli miljoona euroa ja tappio kaksi miljoonaa euroa. Yhtiö on kehitysvaiheessa, joka hyödyntää aurinkoenergiaa.
”Missiomme on nopeuttaa maailman siirtymistä aurinkotalouteen kilpailukykyistä energiaa tuottavan ja johtavan teknologian avulla”, todetaan antiesitteessä.
Savo-Solarin suurimmat omistajat ovat Sitra, Cleantech Invest Oyj ja Suur-Savon Osuuspankki.

ÖLJY

 Matti Koivisto, 6:30

Öljyn hinta jatkaa laskuaan, Libyan uutiset painavat

Raakaöljyn hinta jatkoi laskuaan maanantaina.
New Yorkissa WTI-viitelaatu tippui 2,7 prosenttia 49,45 dollariin tynnyriltä.
Lontoossa Brent-viitelaadun hinta laski 2,2 prosenttia 58,90 dollariin tynnyriltä.
Hinnan laskuun vaikuttivat viime viikon raportit Yhdysvaltojen kasvaneista öljyvarastoista.
Laskupainetta toivat myös uutiset Libyasta, jossa aloiteltiin uudestaan öljytuotantoa viime viikolla nähtyjen levottomuuksien jälkeen.

maanantai 23. helmikuuta 2015

NÄKEMYS

 Tommi Melender, 17:29

Sijoitusguru ennustaa osakemarkkinoille menetettyä vuosikymmentä

John Hussman on tuttu nimi useille osakesijoittamista harrastaville.
Hän pyörittää omaa nimeään kantavaa rahastoyhtiötä Hussman Investment Trustia eikä säästele sanojaan arvioidessaan sijoitusmaailman trendejä.
Tunnusomaisen inhorealistiseen tyyliinsä Hussman lukee madonluvut tuoreessa markkinakatsauksessaan. Jos häntä on uskominen, osakkeet ovat nykytilanteessa huono valita pitkäjänteiselle sijoittajalle.
"Osakkeiden arvostustasot -- niillä historiallisesti luotettavilla mittareilla, joita me seuraamme -- ovat keskimäärin 117 prosenttia yli kuplaa edeltävän tason", Hussman kirjoittaa.
Näin roima ylihinnoittelu johtaa siihen, että seuraavien kymmenen vuoden tuotto-odotus S&P 500 -indeksin osakkeille lähentelee nollaa.
"Jopa mitättömällä kahden prosentin korolla kulkevat kymmenvuotiset valtionlainat jättävät osakkeet varjoonsa", Hussman väittää.
Hän neuvookin osakeriskiä ottavia sijoittajia virittämään takuuvarman turvaverkon.
Viime vuoden lopulla Hussman äityi vertaamaan nykyistä markkinatilannetta pörssihistorian synkkiin vuosiin 1929, 1972, 1987, 2000 ja 2007.
Silloin hän korosti, että lyhyellä tähtäimellä osakkeet saattavat vielä kivuta, mutta arvioi kurssien lopulta romahtavan hyvin suurella todennäköisyydellä viitisenkymmentä prosenttia.

NÄKEMYS

 Alexandra Räikkönen, 9:11

Yhdysvaltalaisten yhtiöiden tulosennusteissa raju lasku

Yhdysvaltalaisten yhtiöiden tuloskasvuodotukset ovat heikentyneet vahvasta tuloskaudesta huolimatta, kirjoittaa Nordea viikkoraportissaan.
Yhdysvaltalaisyhtiöiden tuloskasvu jää ennusteiden mukaan tänä vuonna alle kolmeen prosenttiin. Vielä tämä vuoden alussa analyytikot odottivat yli kahdeksan prosentin kasvua.
Taustalla ovat Nordean mukaan epäsuotuisat valuuttaliikkeet sekä öljyn hinnanlasku, jotka näkyivät yhtiöiden julkaisemissa ohjeistuksissa.
"Jo tuloskauden alkusuoralla esiin noussut teema valuuttavaikutusten varoitteluista on jatkunut viime viikkoina. Menneellä viikolla dollarivalittelijoiden kuoroon liittyivät muun muassa vihreistä maatalouskoneistaan tunnettu Deere sekä kauppajätti Wal-Mart", kirjoittaa Nordea.
"Öljyn hinnanlasku puolestaan rapauttaa energiasektorin kannattavuutta. Vaikutuksesta kertoo jotain se, että jo loka-joulukuussa S&P 500 -energiasektorin tulokset laskivat peräti 22 prosenttia vuodentakaisesta."
Yhdysvalloissa energiasektorin osuus koko osakemarkkinoista on suurempi kuin Euroopassa, missä yhtiöiden tulosennusteissa ei ole nähty samankaltaista laskua kuin Yhdysvalloissa.

sunnuntai 22. helmikuuta 2015

TULOSENNUSTEET

 Mirko Hurmerinta, 21.2.2015, 16:38

Näiltä yhtiöiltä uskalletaan nyt odottaa reilusti parempaa

Helsingin pörssin tuloskausi alkaa hiljalleen olla loppusuoralla. Mukaan on mahtunut sekä häikäiseviä tulosyllätyksiä että pettymyksiä. Tuloskauden perusvire on kuitenkin ollut positiivinen.
Osa jo tuloksensa julkistaneista yhtiöistä onnistui vakuuttamaan analyytikot siinä määrin, että he ovat viime viikkojen aikana korjanneet tulosennusteitaan kuluvalle vuodelle reilusti ylöspäin.
Suurimmat tasokorotukset löytyvät ohjelmistoalalta. Vielä ennen tuloskautta ennuste QPR Softwaren kuluvan vuoden liikevoitoksi on 1,2 miljoonaa euroa, kun se nyt on 1,5 miljoonaa. F-Securen liikevoittoennuste on puolestaan noussut 25,9 miljoonasta eurosta 32,5 miljoonaan. Yli 20 prosentin korotuksen ennusteisiinsa on saanut myös Raute.
Pörssin suuryhtiöistä eniten liikevoittoennusteet ovat nousseet tilauksia kovaan tahtiin keräävällä Valmetilla. Vielä ennen tuloskautta liikevoittoennuste oli 141 miljoonaa euroa. Nyt se on 159 miljoonaa.
Tulosjulkistuksen jälkeen eniten nousseet liikevoittoennusteet
Liikevoito 2015e, meur,
19.2.2015
Liikevoito 2015e, meur,
23.1.2015
Muutos, %
QPR Sofware
1,5
1,2
27
F-Secure
32,5
25,9
25
Raute
6,0
5,0
21
Solteq
2,8
2,4
19
HKScan
25,0
21,6
15
Affecto
13,4
11,7
14
Valmet
159,4
141,1
13
Finnair
41,0
36,3
13
Ponsse
43,0
39,6
9
Munksjö
71,0
65,7
8
Lähde: Factset

perjantai 20. helmikuuta 2015

MAKRONÄKEMYS

 Tommi Melender, 17:32

Lähes koko teollinen maailma nollakorossa, talous takkuaa silti

Teollistuneista maista 90 prosentissa vallitsee tällä hetkellä nollakorkoympäristö.
Gluskin Sheffin päästrategin David Rosenbergin mielestä tilanne on paitsi täysin poikkeuksellinen myös selvimmin maailmantalouden ja kansainvälisten rahoitusmarkkinoiden nykytilaa kuvaava piirre.
Mutta vaikka lyhyet korot raapivat lattiaa, suhdanteet eivät näytä selviä kohentumisen merkkejä varsinkaan Euroopassa ja Japanissa. Osakkeet ja muut riskisijoitukset toki imevät pääomia, mutta siitä taas aiheutuu kuplariskejä.
Rosenberg myöntääkin The Business Insiderille antamassaan kommentissa olevansa ymmällään siitä. mihin nollakorkoympäristö lopulta johtaa.
"Se symboloi sitä, kuinka keskuspankkiirit ja velkakirjasijoittajat näkevät maailman -- deflaatio ultramatalien korkojen aikana ei todellakaan ole mikään uskon vahvistaja", Rosenberg toteaa.
Tuoreessa The Globe And Mail -lehden kolumnissaan Rosenberg puolestaan tähdentää, ettei usko rahapolitiikan tepsivän nykyiseen kysyntäkriisiin ja investointilamaan. Oikea ratkaisu olisi elvyttää finanssipolitiikalla, vaikka esimerkiksi Euroopassa on pitkään ollut vallalla talouskuria korostava linja.
"Ei tarvitse olla keynesiläinen tajutakseen, ettei nykytilanteessa ole järkevää tuijottaa julkisen talouden tasapainoa", Rosenberg kirjoittaa.
Yhdysvalloissa Fed valmistautuu jo normalisoimaan rahapolitiikkaa, mutta Euroopan ja Japanin keskuspankit vielä elvyttävät. Rahapoliittisen elvytyksen sivutuotteena on syntynyt eräänlainen valuuttasota, kun suuret talousalueet pyrkivät hyötymään valuuttakurssinsa heikentymisestä, tunnustivatpa sen tai eivät.
Rosenberg ymmärtää lähtökohdan, mutta ei usko sen johtavan pitemmän päälle hyviin lopputuloksiin.
"Valuutan heikentäminen tuo vain pikahelpotusta", hän huomauttaa.

ÖLJY

 Alexandra Räikkönen, 8:22

Porausaktiviteetin odotetaan laskeneen - öljyn hinta nousuun

Öljyn hinta kääntyi perjantaina nousuun Yhdysvaltojen porausaktiviteetista kertovan raportin julkistuksen alla.
Analyytikot odottavat porausaktiviteetin laskeneen edelleen. Halventunut öljy on vähentänyt porausaktiviteettia Yhdysvalloissa jo kymmenen viikkoa peräkkäin.
Perjantaiaamuna kello kahdeksalta WTI-öljyn futuurit olivat 0,9 prosentin nousussa ja Brent-öljyn futuurit puolen prosentin nousussa.
Keskiviikkona julkistettu tilasto kertoi, että Yhdysvaltojen öljyvarastotot kasvoivat viime viikolla selvästi odotettua enemmän, mikä sai öljyn hinnan kääntymään hetkellisesti laskuun. Kaikkiaan öljyn hinta on kuitenkin noussut viimeisen kuukauden aikana noin kolmanneksen.

torstai 19. helmikuuta 2015

EUROOPAN MARKKINAT

 Alexandra Räikkönen, 10:58

Energiayhtiöiden lasku painaa Euroopan markkinoita

Euroopan keskeiset osakeindeksit avautuivat torstaina pieneen laskuun, joka jyrkkeni pian kaupankäynnin edettyä.
Puoli yhdeltätoista Suomen aikaa Stoxx 50 oli puolen prosentin laskussa ja Frankfurtin DAX oli 0,7 prosentin laskussa. Lontoon FTSE 100 oli samaan aikaan 0,4 prosenttia miinuksella.
Euroopan markkinoita painaa erityisesti öljyn hinnan lasku, joka laskee energiayhtiöiden kursseja. WTI-öljy futuurit olivat aamupäivällä reilun kolmen prosentin laskussa ja Brentin futuurit kaksi prosenttia miinuksella.
Lisäksi markkinoita liikuttavat tulosjulkistukset tuloskauden ollessa vielä käynnissä sekä Kreikka-neuvotteluiden käänteet. Lehtitietojen mukaan Euroopan keskuspankki olisi vaatimassa Kreikkaan rajoituksia siihen, kuinka paljon kreikkalaispankeista saisi nostaa rahaa.

LISTAUTUMISET

 Mikael Sjöström, 8:40

Cleantech Investin osakkuusyhtiö Savo-Solar listautuu Tukholman First Northiin

Cleantech Investin aurinkolämpöjärjestelmiä valmistava osakkuusyhtiö Savo-Solar hakee listausta Nasdaq First North -markkina-paikalle Ruotsiin. Kaupankäynti osakkeilla alkaa arviolta 2. huhtikuuta.
Listautumisanti järjestetään suunnattuna osakeantina, jolla Savo-Solar tavoittelee noin 4,1 miljoonaa euroa. Varat on tarkoitus Savo-Solarin toiminnan laajentamiseen.
Anti on jo merkitty kokonaan, sillä Savo-Solar on saanut merkintäsitoumukset nykyisiltä osakkeenomistajilta noin 1,6 miljoonan euron arvosta ja yhtiön ulkopuolisilta sijoittajilta noin 2,6 miljoonan arvosta.
Cleantech Invest Oyj osallistuu listautumisantiin ja siirtää osan merkintäoikeuksistaan omille osakkeenomistajilleen, jotka voivat merkitä Savo-Solarin osakkeita omistusosuutensa mukaisessa suhteessa.
Toimitusjohtaja Jari Varjotien mukaan Savo-Solar listautuu Ruotsiin, koska se on pohjoismaiden talouden keskus. Savo-Solarin liikevaihto kaksinkertaistui viime vuonna ja tarjouskanta näyttää vahvalta.

keskiviikko 18. helmikuuta 2015

TUOTOT

 Tommi Melender, 17:31

Jenkkiosakkeet jyränneet euro-osakkeet, tässä selitys

Amerikkalaiset osakkeet ovat finanssikriisin jälkeisinä vuosina jyränneet eurooppalaiset osakkeet. Eri mittareilla tarkasteltuna vanhalla mantereella vallitsee suurin hinnoitteluale 20 vuoteen Wall Streetiin verrattuna.
"Taloudellisia perustekijöitä tarkastelevan sijoittajan on syytä pohtia, onko Eurooppa halpa -- vai syystäkin halpa", kirjoittaa Standard Life Investmentsin strategi Chris Faulkner-McDonagh markkinakatsauksessaan.
Hän ei täysin tyrmää Euroopan huonoon talouskehitykseen ja rakenteellisiin ongelmiin keskittyviä selitysmalleja. Ne ovat kuitenkin puutteellisia.
Jenkkiosakemarkkinan parempaan menestykseen ja tukevampaan hinnoitteluun vaikuttavat muutkin seikat kuin Euroopan heikkous. Faulkner-McDonagh kiinnittää huomiota amerikkalaisten yhtiöiden tehokkaampaan taseen hallintaan, joka näkyy parempana pääoman tuottona.
"Vuoden 2009 jälkeen Yhdysvalloissa on ollut yhä enemmän firmoja, joiden oman pääoman tuottoluvut ovat todellakin huimia. Eikä tämä trendi rajoitu yhdelle tai muutamalle toimialalle, joten sitä ei voi selittää toimialalähtöisesti."
Faulkner-McDonagh löytää yhteisiä nimittäjiä näille tuottokuninkaiksi kutsumilleen firmoille. Ne ovat kooltaan suuria, toimivat monikansallisesti ja omistavat hyviä brändejä.
"Ne ovat myös ostaneet aktiivisesti omia osakkeitaan, lisänneet velkavivun käyttöä ja tehostaneet tulovirtojensa ja käyttöpääomansa hallintaa."
Ylimääräistä apua tuottokuninkaat ovat saaneet pitkään jatkuneesta dollarin heikkenemisestä.
Lukumäärällisesti huiman oman pääoman tuoton firmoja ei Yhdysvalloissa ole paljon, mutta ne ovat painoarvoltaan sen verran merkittäviä, että vaikuttavat jenkkiosakemarkkinan yleiseen suuntaan ja arvostustasoihin.
Euroopassa yhtiöt eivät yleisesti ottaen ole yhtä tehokkaita pääoman käytössä kuin Yhdysvalloissa eikä vanhalla mantereella ole yhtä paljon varsinaisia tuottokuninkaita.
"Euroopassa on myös vähemmän julkisesti noteerattuja yhtiöitä korkeiden marginaalien toimialoilla (esimerkiksi teknologiasektori muodostaa Yhdysvalloissa osakemarkkinasta 15 prosenttia, mutta Euroopassa vain viisi prosenttia), joskin tällaiset toimialaseikat eivät sinänsä estä korkeita oman pääoman tuottoja."
Taustatekijöinä vaikuttavat erot rahoitussektorien välillä. Yhdysvalloissa joukkolainat ovat suuressa roolissa, Euroopassa nojaudutaan enemmän pankkiluototukseen. Tämän vuoksi eurooppalaisten firmojen on vaikeampi tehostaa pääoman käyttöään.
Faulkner-McDonahgin mielestä ei ole yllättävää, että sijoittajat ovat valmiit pulittamaan enemmän päästäkseen käsiksi kovatuottoisiin jenkkiosakkeisiin.
Mutta säilyykö trendi vastedeskin?
"Ensimmäinen testi on se, miten amerikkalaiset firmat reagoivat Fedin aikeisiin normalisoida rahapolitiikkaa ja nostaa korkotasoa. Myös dollarin vahvistuminen aiheuttaa haasteita jenkkiosakemarkkinan tuottokuninkaille, koska niiden liiketoiminnasta suuri osa on kansainvälistä."
Faulkner-McDonagh näkeekin eurooppalaisilla firmoilla tilaisuuden kaventaa eroa amerikkalaisiin kilpailijoihinsa. Euron heikentyminen auttaa niitä merkittävästi, mutta sen lisäksi niiden pitää hyödyntää eurooppalaisten rahoitusmarkkinoiden uudistukset tehokkaampana pääoman käyttönä.

KIINA

 Alexandra Räikkönen, 10:56

Kiina kaavaillee Exxonin ja Shellin kaltaista öljyjättiä

Kiina selvittää mahdollisuuksia fuusioida öljy-yhtiöitään luodakseen varteenotettavan kilpailijan Royal Dutch Shellin ja Exxon Mobilin kaltaisille toimijoille, kertoo Wall Street Journal. Lehti perustaa tietonsa nimettömiin lähteisiin.
Lehden mukaan maassa harkitaan China National Petroleumin yhdistämistä sen pääkilpailija China Petrochemicaliin. Vaihtoehtoisesti harkitaan China National Offshore Oilin ja Sinochem Groupin yhdistämistä.
"Haluamme luoda suuren kiinalaisen brändin kilpaillaksemme paremmin ulkomailla. Haluamme oman Exxonimme", kommentoi WSJ:n lähde lehdelle.
-------------------
Tilaa Arvopaperin päivittäinen uutiskirje tästä »
-------------------

SUURSIJOITTAJAT

 Mirko Hurmerinta, 10:07

Warren Buffett lisäsi omistustaan Ponssen kilpailijassa

Miljardöörisijoittaja Warren Buffettin luotsaama Berkshire Hathaway on kasvattanut omistustaan metsä- ja maatalouskoneita valmistavassa Deere & Companyssa.
Yhdysvaltain markkinavalvontaviranomaiselle toimitettujen tuoreiden 13F-tilastojen mukaan Berkshire osti loka-joulukuussa reilut 9,5 miljoonaa Deeren osaketta kasvattaen omistuksensa 17 miljoonaan osakkeeseen.
Markkina-arvolla laskettuna Deere oli vuoden lopussa Berkshiren 12. suurin sijoitus. Potin arvo on reilut 1,5 miljardia dollaria.

SUURSIJOITTAJAT

 Mirko Hurmerinta, 9:39

Nokian suuromistaja myi yli puolet osakkeistaan

Nokian suurimpiin omistajiin lukeutuva yhdysvaltalainen rahastoyhtiö Dodge & Cox jatkoi omistuksensa keventämistä loka-joulukuussa.
Yhdysvaltain markkinavalvontaviranomaiselle toimitettujen tuoreiden 13F-tilastojen mukaan Dodge & Cox myi kvartaalin aikana 39,4 miljoonaa Nokian osaketta, eli yli puolet omistuksestaan.
Dodge & Cox omisti vuoden lopussa vajaat 32,8 miljoonaa osaketta, eli noin 0,9 prosenttia Nokian osakekannasta. Rahastoyhtiö on myynyt Nokiaa jo kuusi kvartaalia putkeen. Heinä-syyskuussa myyntiin meni lähes 70 miljoonaa osaketta.

SIJOITTAJIEN LIIKKEET

 Alexandra Räikkönen, 7:31

Soros kevensi Yhdysvaltain-osakepainoaan

Sijoittaja George Soros on keventänyt Yhdysvaltain-osakepainoaan, kertoo Bloomberg.
Bloombergin lähteiden mukaan Soros siirsi noin kaksi miljardia dollaria aasialaisiin ja eurooppalaisiin osakkeisiin viime vuoden loka-joulukuussa. Tämä edustaa runsasta puolta prosenttia Sorosin hallinnoimasta potista, 30 miljardista.
Nimettömänä pysyvä lähde kertoi edelleen, että Sorosin sijoitukset tuottivat viime vuonna kahdeksan prosenttia ja ovat tuottaneet tänä vuonna toistaiseksi 1,5 prosenttia.
Viime viikolla kävi ilmi, että myös hedgerahasto Appaloosa Managementin perustaja David Tepper oli keventänyt Yhdysvaltain-osakepainoa viime vuoden lopulla. Appaloosa Managementin sijoitukset yhdysvaltaisosakkeisiin vähenivät tuolloin 40 prosentilla neljään miljardiin.

Kumman bluffi pettää ensin, Kreikan vai velkojien? - "On mahdollista, että Kreikka lipsahtaa ulos eurosta"

Euroryhmän eilinen kokous Kreikan velkatilanteen selvittämiseksi päättyi lyhyeen, tuloksetta. Uusi kokous on määrä järjestää jo perjantaina, mutta Kreikan tilanne alkaa käydä yhä ahtaammaksi. Aktia Pankin ja OP:n pääekonomistit eivät usko Kreikan eroavan eurosta, vaikka sellainen mahdollisuus on olemassa. Siinäkin tapauksessa suurin kärsijä olisi Kreikka itse.

 Kaisa Saario  17.2.2015 18:06
KirjanmerkkiJaa

AIHEESTA LISÄÄ

Kaksi autoa ajaa toisiaan kohti. Tiedossa on joko kummallekin tuhoisa törmäys, tai sitten jompi kumpi joutuu väistämään - ja nöyrtymään.
Englanniksi tällaista uhkapeliä kutsutaan termillä game of chicken,ja vertausta siihen on Kreikan ja sen velkojien kohdalla toisteltu runsaasti.
Tavallaan vertaus on osuva: Kreikan nykyinen hätärahoitusohjelma päättyy helmikuun lopussa, ja maan uusi hallitus on sanonut, ettei se hyväksy enempää rahaa nykyisen pelastuspaketin yhteydessä. Vaalit voittanut Syriza-puolue uhosi vaalilupauksinaan tiukkoja velkaneuvotteluja, joissa Kreikan velkaa leikattaisiin ja lainaehdoksi määriteltyä tiukkaa kulukuria höllennettäisiin.
Euromaat taas haluaisivat, että Kreikka nimenomaan jatkaisi nykyisessä lainaohjelmassa, ja suhtautuvat skeptisesti väliaikaislainoihin.
Kreikan euroero olisi toki melkoinen törmäys. Chicken game -vertaus ontuu hieman, sillä Kreikan tilanne voi kriisiytyä jo ennen kummankaan tahon konkreettisia väistöpäätöksiä, jos talletuspako Kreikan pankeista yltyy ja pankit ajatuvat maksukyvyttömyyteen.
Tammikuussa kreikkalaispankeista pakeni Bloombergin mukaan noin 11 miljardia euroa. Kreikan valtion kassavaroista ei ole tarkkaa tietoa, mutta ne voivat loppua jo helmikuussa, arvioi Bloomberg.
Umpikuja alkoi joka tapauksessa näyttää piirun verran todennäköisemmältä eilen, kun euroryhmän kokous Kreikan tilanteen selvittämiseksi loppui lyhyeen.
Koko viime viikonlopun Kreikka ja sen velkojat kävivät "teknisiä neuvotteluja", ja eilisessä euroalueen valtiovarainministerien kokouksessa oli määrä kuulla Kreikan ehdotus sen velkaohjelman uudelleenjärjestelemiseksi.
Kreikalla ei kuitenkaan ollut tarjota uutta ehdotusta, ja se piti kohtuuttomana euroryhmän vaatimusta pitäytyä tiukkaan kulukuriin sidotussa, olemassa olevassa lainaohjelmassa.
Uusi kokous on määrä järjestää perjantaina, mutta ministerien turhautuminen oli jo eilen selkeästi havaittavissa. Suomen valtiovarainministeri Antti Rinne kommentoi eilen Ylelle "syövän ihmistä", kun ratkaisua ei tunnu löytyvän.
Ministerien juoksuttaminen Brysselissä monta kertaa viikossa ihmetyttää myös Aktia Pankin pääekonomisti Anssi Rantalaa.
"Kyllä tässä todella kova peli on käynnissä", Rantala naurahtaa.
"En tiedä onko Kreikka laskenut ihan oikein, kuinka vahvat kortit sillä on. Tässä nyt äärimmilleen venytetään muiden sietokykyä, mikä ei välttämättä ole kyllä ihan viisasta."
Euroryhmän puheenjohtaja Jeroen Dijsselbloem antoi niin ikään eilen ymmärtää, että viimeistään perjantaina Kreikalta odotetaan todellista avausta.
Myös OP:n pääekonomistin Reijo Heiskasen mielestä pallo on nyt Kreikalla.
"Seuraavaksi odotetaan Kreikan aloitetta siitä, miten tässä tilanteessa päästäisiin eteenpäin."
Vasta sen jälkeen voidaan palata neuvottelemaan kompromissista.
Voiko Kreikan tilanteeseen löytyä kompromissi, joka miellyttää kaikkia?
"Voisin uskoa, että löytyy kompromissi, joka ei oikein miellytä ketään, mutta jolla päästään eteenpäin", Heiskanen sanoo.

Kahden tason poliittinen peli

Kuluva viikko on kriittinen myös siksi, että mikäli nykyistä ohjelmaa aiotaan jatkaa, siitä on pakko päättää nyt, sillä joissain maissa päätös pitäisi saada parlamentissa läpi vielä tämän kuun aikana, Rantala muistuttaa.
Syy pitkittyneeseen pattitilanteeseen on kahdella tasolla tapahtuva poliittinen valtapeli. Kreikassa Syrizan odotetaan tuovan konkreettisia ratkaisuja ja helpottavan tilannetta tavallisen kansalaisen kannalta.
"Syrizalla on poliittinen linjansa, jota he pyrkivät noudattamaan ja jonka he ovat myös vaaleissa luvanneet, nämä ovat tietysti siellä taustalla. Tietysti he aidosti itse näkevät, että haluavat saada takaisin päätösvallan siitä kulukurista, jota Kreikassa noudatetaan, ja käyttämään kaiken neuvotteluvaran, joka heillä on saatavissa", sanoo Heiskanen.
Euroryhmä haluaa pysyä tiukkana vähintään poliittisen uskottavuutensa vuoksi, mutta myös siksi, että muissa Euroopan heikoimpien talouksien maissa seurataan todennäköisesti tällä hetkellä silmä kovana, miten Kreikan käy.
Lisäksi monessa euromaassa on omatkin taloushuolensa - ja äänestäjänsä, joita päättäjät eivät halua ärsyttää.
Kreikan vaatimusten ajoitus on kerta kaikkiaan huono, sanoo Rantala. Kreikan suunta oli oikea, talous oli saatu jo vakaammaksi ja uudistukset etenivät, vaikkakin hitaasti. Olisi vain kannattanut odottaa pari vuotta.
"Halu ja ymmärrys toisella puolella keskustella erilaisista velan järjestelyistä olisi ollut ihan toinen tilanteessa, jossa niitä uudistuksia olisi toteutettu sopimusten mukaan."
Rantala haluaa uskoa, että asia ratkeaa kuluvan viikon aikana. Hänen mielestään paras ratkaisu olisi se, että ohjelman jatko taattaisiin, jotta Kreikka pystyisi hoitamaan velvoitteensa velkojille lyhyellä aikavälillä ja sen jälkeen voitaisiin kaikessa rauhassa neuvotella siitä, minkä verran nykyisen ohjelman ehdoista voidaan joustaa.
Toisin sanoen Syrizalle annettaisiin hieman tilaa toteuttaa antamiaan lupauksia, mutta ei leikattaisi velkoja. Esimerkiksi ylijäämätavoitteista voitaisiin joustaa, pitkien lainojen pidennyksiä voitaisiin venyttää ja korkoja painaa vielä lähemmäs kohti nollaa niissä lainoissa, joissa se vielä on mahdollista.
Velkarasitus ei muuttuisi miksikään, mutta tulevaisuuden velanhoitokulut helpottuisivat, Rantala pohtii.
Sekä Rantala että Heiskanen korostavat varsinaisten talousuudistusten merkitystä: lainaohjelma on seuraus, mutta kunhan akuutti tilanne saadaan nyt ratkaisua, tulisi keskittyä syyhyn.
OP:n Heiskanen ei kuitenkaan ole ratkaisun aikataulun suhteen yhtä optimistinen. Jos helppo ratkaisu olisi olemassa, se olisi jo tehty, hän sanoo.
"Toivottavasti [ratkaisu saadaan] tietysti mahdollisimman nopeasti, mutta pelkään että se menee kuitenkin jopa maaliskuun puolelle."

Puhaltaako EKP pelin poikki?

Jos päätös ei tule nopeasti ja nykyistä ohjelmaa ei saada jatkettua, jäädään epämääräiseen välitilaan. Se saattaa päättyä vasta sitten kun Kreikan taloudellinen ahdinko syvenee ja uutta motivaatiota asian ratkaisemiseksi löytyy.
Pankkien likviditeetti riippuu kreikkalaisista ja heidän talletuksistaan, sanoo Rantala.
"Oikeasti tämähän kriisiytyy nopeasti jos on kriisiytyäkseen sillä tavalla, että pankkijärjestelmä romahtaa."
"Kreikan kokonen pankkijärjestelmä ei kestä sitä, että miljardiluokassa vedetään talletuksia pois, ne pitää korvata jollain muulla."
Kaksi viikkoa sitten, kun lainaohjelman jatkuminen alkoi näyttää epävarmalta, EKP päätti, ettei se enää lainaa kreikkalaispankeille rahaa, jos vakuutena on Kreikan valtion velkakirjoja. Niin kutsuttua ELA-hätärahoitusta (emergency liquidity assistance) Kreikan keskuspankki kuitenkin vielä saa, ja sen määrä on jopa isompi kuin normaalin likviditeettituen, jonka EKP veti pois.
"Kyllähän tämän ELA:n varassa nämä pankit saattavat pystyä kitkuttelemaan vaikka koko kevään. Aiemmin tämän kriisin aikana Kreikan pankit ovat välillä olleet pitkäänkin kokonaan Kreikan keskuspankin hätärahoituksen varassa", Rantala sanoo.
Teoriassa onkin myös mahdollista, että Euroopan keskuspankki päättäisi huomisessa kokouksessaan lopettaa hätärahoituksen antamisen. Kumpikaan ekonomisteista ei usko, että näin käy.
”Minä itse näkisin, että EKP ei tule olemaan se taho, joka katkasee Kreikan ja euroalueen piuhat", Rantala sanoo.

Euroero olisi suurin tragedia Kreikalle itselleen

Kreikan uhmakas käyttäytyminen kumpuaa Syrizan vaalilupauksien lisäksi siitä, että Kreikan mahdollisen euroeron haittavaikutukset saavat euroalueen päättäjät taipumaan velkahelpotuksiin, jotta maa pysyisi eurossa.
Uskovatko ekonomistit, että EU voisi talouspoliittisen uskottavuutensa säilyttämiseksi hyväksyä Kreikan ajautumisen ulos eurosta?
Rantala huokaa. Se ei olisi hänen mielestään taloudellisesti, poliittisesti eikä Euroopan tulevaisuuden kannalta hyvä.
"On mahdollista että tällainen vahinko tässä tapahtuu, että Kreikka lipsahtaa ulos kaikista yrityksistä huolimatta. Mutta kyllä siinä tietysti pitää Kreikalla olla se aika vakaa tahto, tai ainakin voisi sanoa että aiheuttaa sen sitten toiminnallaan. Jos kaikki velat jätetään hoitamatta, EKP:lle ei makseta kesällä erääntyviä bondeja esimerkiksi, niin sitten sekin [Kreikan euroero] on mahdollista."
Myöskään OP:n Heiskanen ei usko Kreikan eroavan eurosta, ei vaikka neuvottelut nyt jumiutuisivat.
"Kreikkalaisethan eivät halua lähteä eurosta, ja toisaalta euromaat haluavat Kreikan pitää siinä, siinä on tavallaan yhteinen intressi olemassa."
Sekä Rantala että Heiskanen ovat yhtä mieltä siitä, että suurin tragedia Kreikan euroero olisi Kreikalle itselleen.
Rantala muistuttaa, että tilanne on muuttunut vuodesta 2010, jolloin Kreikka ensimmäisen kerran romahti.
"Tässä on monta vuotta nyt aika määrätietoisesti pyritty rakentamaan erilaisia instituutioita ja palomuureja, joilla ongelmien leviäminen maasta toiseen hallitsemattomasti markkinoiden kautta voisi tapahtua", hän sanoo.
Markkinat pysyivät kohtalaisen rauhallisina myös eilen, vaikka neuvottelut kariutuivat. Euro heikkeni hieman suhteessa dollariin, mutta vakiintui nopeasti.
Rantala korostaakin, että vaikka kriisi on jälleen vellonut Kreikassa viime syksystä lähtien ja lainojen korot ovat sahanneet uutisten mukana ylös ja alas, muiden entisten kriisimaiden valtionvelkojen korot ovat laskeneet siinä missä esimerkiksi Saksan ja Suomenkin. Tartuntaefekti ei vaikuta enää olevan uhka.
Jos Kreikka ajautuisi ulos eurosta, sen pankkijärjestelmä todennäköisesti romahtaisi ja talous sukeltaisi uudestaan. Se tuskin lisäisi muiden maiden halua irrottautua yhteisestä valuutasta, Rantala sanoo.