tiistai 17. helmikuuta 2015

KREIKKA

 Alex Heurlin, 10:24

Ekonomisti: Kreikan eroaminen mahdollista

Kreikan eroaminen valuuttaliitto eurosta on mahdollista, mutta ei todennäköistä, kirjoittaa Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich.
Kreikan uusi hallitus on vihjaillut hakevansa rahoitusta Kiinasta tai Venäjältä, mikäli Euroopasta tulevat rahavirrat tyrehtyvät. Von Gerich ei pidä euroalueen ulkopuolista rahoitusta todennäköisenä.
"Vaikka nämä [EU:n ulkopuoliset] maat olisivatkin valmiita auttamaan, apu ei tulisi ehdoitta. Siinä tilanteessa on vaikea nähdä, että Kreikka pysyisi eurossa", von Gerich kirjoittaa.
Euroalueen johtajat ovat sanoneet, että tämä viikko olisi ehdoton takaraja sovun syntymiselle Kreikan rahoituksen suhteen. Von Gerichin mukaan vähintään yhtä kriittistä on se, jatkaako Euroopan keskuspankki Kreikan pankkien ELA-hätärahoitusta. EKP päättää asiasta keskiviikkona.
Asetelman poliittisesta luonteesta huolimatta von Gerichin mukaan markkinoiden liikkeet saattavat lopulta ratkaista Kreikan kohtalon.
Mikäli lähipäivinä euroalueen markkinoilla näkyy selvää riskinhakuisuuden vähenemistä ja valtiolainojen suurta volateliteettia, tarkoittaisi se, että markkinat pelkäävät Kreikan euroeron mahdollisia seurauksia. Siten rauhattomat markkinat saattaisivat lisätä velkojien neuvotteluhalua.
"Euro on heikentynyt jonkin verran viime yönä, mutta liikkeet ovat olleet verrattain pieniä", von Gerich kuvaa välitöntä markkinareaktiota.
Mikäli rajut markkinareaktiot rajoittuvat lähipäivinä Kreikkaan, olisi taas Kreikka ahtaammalla tulevissa neuvotteluissa.
Von Gerich pitää sopimuksen aikaansaamista edelleen todennäköisimpänä lopputuloksena, mutta ei sulje pois mahdollisuutta Kreikan euro-eroa.
"On olemassa riski, että kreikkalaiset eivät bluffaakkaan, ja pitävät vaatimuksistaan kiinni loppuun asti, mikä käynnistäisi talletuspaon ja pankkirahoituksen loppumisen, mikä todennäköisesti johtaisi Kreikan eroon eurosta", von Gerich kirjoittaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti