maanantai 23. helmikuuta 2015

NÄKEMYS

 Tommi Melender, 17:29

Sijoitusguru ennustaa osakemarkkinoille menetettyä vuosikymmentä

John Hussman on tuttu nimi useille osakesijoittamista harrastaville.
Hän pyörittää omaa nimeään kantavaa rahastoyhtiötä Hussman Investment Trustia eikä säästele sanojaan arvioidessaan sijoitusmaailman trendejä.
Tunnusomaisen inhorealistiseen tyyliinsä Hussman lukee madonluvut tuoreessa markkinakatsauksessaan. Jos häntä on uskominen, osakkeet ovat nykytilanteessa huono valita pitkäjänteiselle sijoittajalle.
"Osakkeiden arvostustasot -- niillä historiallisesti luotettavilla mittareilla, joita me seuraamme -- ovat keskimäärin 117 prosenttia yli kuplaa edeltävän tason", Hussman kirjoittaa.
Näin roima ylihinnoittelu johtaa siihen, että seuraavien kymmenen vuoden tuotto-odotus S&P 500 -indeksin osakkeille lähentelee nollaa.
"Jopa mitättömällä kahden prosentin korolla kulkevat kymmenvuotiset valtionlainat jättävät osakkeet varjoonsa", Hussman väittää.
Hän neuvookin osakeriskiä ottavia sijoittajia virittämään takuuvarman turvaverkon.
Viime vuoden lopulla Hussman äityi vertaamaan nykyistä markkinatilannetta pörssihistorian synkkiin vuosiin 1929, 1972, 1987, 2000 ja 2007.
Silloin hän korosti, että lyhyellä tähtäimellä osakkeet saattavat vielä kivuta, mutta arvioi kurssien lopulta romahtavan hyvin suurella todennäköisyydellä viitisenkymmentä prosenttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti