sunnuntai 1. helmikuuta 2015

TALOUSKASVU

 Matti Koivisto, 31.1.2015, 12:00

Öljy halpenee, kuluttajat juhlivat – miksi USA:n talous silti hidastuu?

Perjantaina Yhdysvaltojen kauppaministeriö löi pöytään bkt-lukemat viimeiseltä vuosineljännekseltä.
Ne kertoivat alentuneen öljyn hinnan voitelevan jenkkikuluttajan henkilökohtaista taloutta juuri niin kuin odottaa sopii: bensapumpulta taskun pohjalle jääneet kolikot on kiikutettu viimeistään joulun alla kauppojen kassoihin. Yksityinen kulutus oli lokakuun ja joulukuun välillä kovimmassa kasvussa sitten kulutusjuhlat vuonna 2008 lopettaneen finanssikriisin.
Siitä huolimatta Yhdysvaltojen talouskasvu hidastui. Viimeisellä vuosineljänneksellä talous kasvoi 2,6 prosentin vuosivauhtia, kun sitä edeltävällä neljänneksellä kasvu oli ollut viiden prosentin luokkaa. Yksityinen kulutus lisääntyy, mutta yritykset eivät investoi.
Syitä Yhdysvaltojen talouskasvun hyytymiselle on Market Watchin Steve Goldsteinin mukaan löydettävissä useita, mutta merkittävimpänä tekijänä on juuri se sama öljyn laskenut hinta, joka on saanut kuluttajaluottamusindeksit nousuun. Monille yrityksille laskevat tynnyrihinnat ovat olleet myrkkyä.
Öljy-yhtiöiden alaskirjausten lisäksi öljyn hintaromahdus on näkynyt tällä tuloskaudella myös energiasektorin ulkopuolisissa yrityksissä, kun esimerkiksi rakennus- ja maansiirtokoneita valmistava Caterpillar ennustaa tulevasta vuodesta vaisua.
Yhdysvaltojen talouskasvu riippuu Goldsteinin mukaan siitä, osaavatko yritykset rakentaa jatkossa kasvunsa ennemmin kuluttajamarkkinoiden, kuin toisten yritysten varaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti