sunnuntai 1. maaliskuuta 2015

ELEKTROBIT

 Tommi Melender, 28.2.2015, 13:14

Jakautuva Elektrobit ruokkii spekulaatioita

Kolmen vuoden sijoitus Elektrobitiin on poikinut yli 600 prosentin arvonnousun. Helsingin pörssin tuottovertailussa menee edelle vain tietoturvayhtiö SSH liki 800 prosentin arvonnousullaan.
Sijoittajat heräsivät oululaisyhtiöön vuonna 2013 eli samoihin aikoihin, kun positiivinen tuloskäänne alkoi vahvistua. Edellisenä vuonna Elektrobit oli katkaissut uuvuttavan kuuden vuoden tappioputkensa.
Elektrobitin kurssiralli muistuttaa SSH:n ja kolmannen suomalaisen pörssikomeetan Baswaren vastaavia. Pelkät tuloskasvuodotukset eivät ole saaneet niiden osakkeisiin vipinää, vaan sijoittajat ovat uumoilleet yritysostajien piirittävän yhtiöitä.
Avainbisneksessään autojen ohjelmistoissa Elektrobitillä on hohdokkaat tulevaisuudennäkymät, mutta osakkeen arvostuksessa voi aistia spekulatiivis-ta värinää. Factset-tietokannan mukaan tämän vuoden tulosennusteella voittokerroin eli p/e-luku kurkottaa 30 yläpuolelle.
Tuoreimman tulosjulkistuksensa yhtey-dessä Elektrobit ilmoitti irrottavansa liikevaihdosta vajaan neljänneksen tuovan Wirelessin erillisenä pörssiin nimellä Bittium. Se tekee langattoman teknologian käyttöön perustuvia tuotteita ja tuotealustoja, esimerkiksi räätälöityjä älypuhelimia viranomaiskäyttöön.
Jakautuminen on järkevää, koska Automotiven ja Wirelessin välillä ei ole mitään yhteistä, vaan nykymuodossaan Elektrobit toimii kahden liiketoiminnan holding-yhtiönä.
Pelkäksi autoalan yhtiöksi keskittyminen ei ainakaan vähennä arvailuja yritysostajien kiinnostuksesta. Elektrobitiä havitteleva suurempi toimialan peluri saisi suoraan haluamansa joutumatta vaivaamaan päätään kylkiäisenä tulevalla Wirelessillä. Myös useimpien osakesijoittajien kiinnostus kohdistuu puhtaasti Automotiveen.
Elektrobitin menestyksen idun muodosti kymmenen vuotta sitten Saksasta hankittu 3soft. Se avasi tien autoalalle.
Automotive tarjoaa ohjelmistoja ja tuotekehityspalveluita Volkswagenin ja Daimlerin kaltaisille jäteille. Autojen teknistyminen varmistaa, että kasvusarkaa riittää. Konsultit arvioivat elektroniikan osuuden autojen kustannuksista nousevan vuosikymmenen alun 23 prosentista 33 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä.
Elektrobit tavoittelee autojen ohjelmistoista 15–20 prosentin liikevaihdon kasvua kolmen seuraavan vuoden aikana sekä 8–10 prosentin liikevoittoa.
Jakautumisilmoitus siivitti Elektrobitin osakkeen tuntuvaan kurssinousuun. Nykyisillä arvostuksilla odotukset on viritetty sen verran suuriksi, että kurssinousun jatkuminen vaatisi positiivisia yllätyksiä. Mahdolliset pettymykset voivat iskeä osakkeeseen lujaa.
Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä oli pitkään Elektrobitin suurimpia omistajia yhtiönsä Fortel Investin kautta. Viimeiset osakkeensa hän myi toissa vuonna. Silloin kurssi oli yhden euron pinnassa, tätä kirjoitettaessa se hipoi viittä euroa.
Artikkeli jullkaistu Talouselämä-lehdessä 8/2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti