sunnuntai 29. maaliskuuta 2015

OSAKEMARKKINAT

 Mikko Laitila, 9:05

Joko olemme osakekuplassa? Salkunhoitaja vastaa

Taaleritehtaan rahastot Arvo Markka ja Mikro Markka ovat tuotoltaan Suomi-rahastojen alkuvuoden parhaimmistoa. Pörssissä melkein kaikki on kallistunut, mutta Taaleritehtaan rahastojen tuotot nousivat muita enemmän.
Miksi, salkunhoitaja Mika Heikkilä?
”Lisäsin Arvo Markan salkkuun jo syksyllä halvasta eurosta hyötyviä yhtiöitä, kutenCargotecia, Outokumpua ja metsäyhtiöitä. Kun Euroopan talouskasvu viime syksynä näytti pysähtyvän ja dollari halpeni suhteessa euroon, alkoi näyttää selvältä, että Euroopan keskuspankki tekee jotakin.”
Joko olemme osakekuplassa?
”Osakkeiden arvostus on jo osin korkealla tasolla, mutta emme ole vielä kuplassa. Kupla piilee valtiolainoissa, kun Suomen kaltainen maa saa velkaa negatiivisella korolla. Sijoittajilla ei ole vieläkään hyvää vaihtoehtoa osakkeille. Markkinoilla on elementit kuplan syntyyn, mutta sen syntyminen vie vuosia, ei kuukausia.”
Missä vaiheessa kurssiralli nyt on?
”Kulmakerroin ei pysy näin jyrkkänä, mutta nousuvaraa on vielä. Tämän vuoden loppupuolisko on tärkeä. Viimeistään silloin Euroopassa pitää alkaa näkyä valoa, tai usko EKP:n elvytykseen heikkenee.”
Kurssit nousevat, mutta yritysten tulokset ja liikevaihdot pysyvät paikoillaan. Kauanko tämä voi jatkua?
”Ensimmäinen yllätys tulee, kun yritysten dollarimääräiset liikevaihdot kasvavat valuuttakurssin ansiosta. Tämä koskee etenkin metsäyhtiöitä ja Neste Oilia. Pienistä yhtiöistä Suomisen liikevaihdosta tulee 60 prosenttia Amerikoista.”
Kallistuvatko kaikki osakkeet vuorollaan?
”Kaikkien nousu ei ole perusteltua. Nyt on hyvä aika suorittaa osakesalkun kevätsiivous. Muistuttaisin sijoittajia lukemaan pörssitiedotteita. Miten hyvin ne vastaavat yhtiön johdon lupauksia? Itse myin HKScania, joka nousi suuren osingon ansiosta.”
Oma arviosi vuoden 2015 pienistä yllättäjistä?
”Comptel, Okmetic ja Rapala. Viimeksi mainittu on kulutustavarabisneksessä Yhdysvalloissa. Sillä pitäisi olla mahdollisuudet vahvistua tänä vuonna. Lisäksi Teleste ja Marimekko. Jos Marimekko onnistuu lyömään läpi Aasiassa, sen markkina-arvo on jotakin muuta kuin 85 miljoonaa euroa. Viime vuosi oli osakemarkkinoilla indeksivetoinen. Katveeseen on jäänyt paljon hyviä yrityksiä. Pelitermein voisi sanoa, että tänä vuonna saattaa tapahtua laidoilla enemmän kuin kentän keskellä.”
Miten onnistut oston ajoituksessa?
”Ajoitus on hirveän vaikeaa. Viime vuonna Arvo Markka -rahaston paras sijoitus oli Finnlines. Olin ostanut sitä neljä vuotta sitten, eikä osakekurssi liikahtanut mihinkään kolmeen vuoteen. Pitää malttaa odottaa, mutta selvästi alisuoriutuvat yhtiöt kannattaa myydä pois nopeasti.”
Artikkeli julkaistu Talouselämässä 12/20215

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti