tiistai 10. maaliskuuta 2015

NOUSUMARKKINAT

 Mikael Sjöström, 14:21

Osakestrategi: kurssinousu voi jatkua vielä vuosia, heilahtelut voimistuvat

Osakevälittäjä Charles Schwabin sijoitusstrategi Liz Ann Sonders uskoo, että kestävien markkina-ajurien ansiosta meneillään on nousumarkkina, joka kestää vertailun jopa 1920-lukuun, toista maailmansotaa seuranneeseen kasvuun ja vuosien 1982-2000 kurssiralliin.
alt-teksti

Lähde: advisorperspectives.com - avaa suurempi kuva klikkaamalla

Market Watchin jutussa Sonders ei lähde ennustamaan markkinahuippua tai sen ajoitusta, vaan tyytyy muistuttamaan, että kaksi edellistä nousumarkkinaa jatkuivat lähes kaksikymmentä vuotta. Niiden aikana S&P 500 -indeksi nousi ensin 413 ja sitten 666 prosenttia.
Sonders ei ole ensi kertaa arvioimassa markkinoiden suuntaa. Heti finanssikriisin jälkimainingeissa keväällä 2009 hän kirjoitti, että osakemarkkinat ja talous kääntyvät kasvuun.
Schwabin tuoreessa markkinakatsauksessa Sonders toteaa, että osakkeiden hinnat ja osakekohtaiset tulokset ovat suunnilleen tuplaantuneet finanssikriisin jälkeen.
"Tulokset ovat parantuneet viidenneksen enemmän kuin nousumarkkinoilla keskimäärin vuoden 1957 jälkeen, mutta p/e-luvut ovat nousseet keskimääräistä vauhtia", Sanders sanoo.
Se tarkoittaa, että markkinoilla pidetään silmällä fundamentteja. Sonders uskoo, että keskuspankkielvytys on vaikuttanut meneillään olevan nousun ajoitukseen, mutta ei tasoon.
Kuudetta vuotta jatkuva osakekurssien nousu on kuitenkin tehnyt myös Schwabin asiakkaat varovaisiksi. Sonders on kuitenkin sitä mieltä, että Yhdysvalloissa kasvua syntyy investoinneista.
"Investoinnit romahtivat ennen näkemättömällä tavalla vuonna 2009. Ja tälläkin hetkellä olemme samalla tasolla kuin suhdannepohjissa ennen sitä."
Pääomakannan vanhetessa rahat on pistettävä investointeihin eikä enää osinkoihin ja omien osakkeiden takaisinostoon.
Pitkään jatkunut kurssinousu ruokkii kuitenkin sijoittajien epäluuloa ja pistää heidät harkitsemaan osakepainon keventämistä. Se voimistaa kurssiheilahtelua.
"Markkinat ovat yleensä hermostuneimmillaan useita kuukausia ennen ensimmäistä koronnostoa ja rauhoittuvat sen jälkeen. Tempoilu vuonna 2013 Fedin vähentäessä elvytystään johtuu samoista syistä."
Suurempi ongelma on kuitenkin osakekohtaisen tuloksen hidas kasvu.
Markkinatutkimusyhtiö S&P Capital IQ ennusti alkuvuonna, että jenkkiyhtiöiden osakekohtaiset tulokset kasvavat tänä vuonna 9 prosenttia. Sittemmin se laski kasvuennusteen yhteen prosenttiin.
Sondersin mielestä on hyvä, että sijoittajat saavat toistuvasti pieniä huolenaiheita. Ne antavat markkinoille hengähdystauson ja estävät niitä laukkaamasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti