tiistai 17. maaliskuuta 2015

NÄKEMYS

 Alex Heurlin, 15:51

Sijoitusguru: "Maailma on valuuttasodassa"

Maailma on valuuttasodassa, väittää sijoitusguru ja PIMCOn perustaja Bill Gross Seeking Alpha -sivustolla.
Keskuspankit ympäri maailman ovat alentaneet ohjauskorkojaan ja ryhtyneet elvytystoimiin. Valuuttamarkkinat ovatkin olleet volatiileja viimeisten kuukausien aikana.
Gross näkee keskuspankkien nollakorot ja elvytystoimet nimenomaan valuutan heikentämisyrityksinä.
"Kukaan ei uskalla kutsua tätä ilmiötä 'valuuttasodaksi', koska se olisi vastoin julkilausumia valtioiden yhteistyöstä", Gross kirjoittaa. "Maailma on kuitenkin tällä hetkellä julkilausumattomassa valuuttasodassa."
Dollarin arvo laski 15 prosenttia Fedin laskettua ohjauskorkoa ja aloitettua määrällisen elvytyksen. Gross pitää tätä ehkä tärkeimpänä yksittäisenä selittäjänä Yhdysvaltain viime vuosien talouskasvussa.
Japanin ja Euroopan keskuspankit ovat seuranneet Fedin esimerkkiä koroissa ja elvytyksessä, minkä seurauksena jenin ja euron arvot ovat laskeneet selvästi.
Grossin mielestä on selvää, että kaikki maat eivät voi selviytyä voittajina valuutanhalventamiskilpailussa, mutta näkee viitteitä vieläkin pahemmasta.
"Vielä vakavampi ongelma on, että alhaiset korot uhkaavat koko maailmantalouden toiminnalle keskeisiä liiketoimintamalleja", Gross varoittaa. "Eläke- ja vakuutusyhtiöt ovat selkein esimerkki finanssialan toimijoista, jotka ovat ongelmissa alhaisessa korkoympäristössä."
"Myös kotitaloudet ovat kahlehdittuna alhaisiin korkoihin, koska eivät saa säästöilleen tarpeeksi korkeata korkoa."
Gross pitääkin mahdollisena, että alhainen korkotaso saattaa näin ollen pikemminkin estää kuin kannustaa kulutusta. Heikkojen kasvunäkymien lisäksi markkinoiden riskitaso kasvaa.
"Osakkeet, high-yield-velkakirjat ja muut hyvin tuottavat sijoituskohteet muuttuvat tässä ympäristössä kuplaherkiksi. Myös velkamäärät kasvavat, kun korot ovat alhaisia", Gross manaa.
Pidemmän aikavälin sijoituksina Gross suosittelee laadukkaita velkapapereita ja alhaisen p/e-luvun osakkeita. Niiden pitäisi tuottaa suhteellisen hyvin, vaikka markkinoilla tapahtuisi suuriakin liikkeitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti