perjantai 20. maaliskuuta 2015

SIJOITUSINDIKAATTORIT

 Tommi Melender, 17:27

Pörssioptimismin heikkeneminen lupaa hyvää osakkeille

Paniikki merkitsee osakemarkkinoilla ostotilaisuutta ja euforia myyntitilaisuutta.
Ne, joiden mielestä maaliskuussa 2009 alkanut nousumarkkina ei ole vielä taittumassa, vetoavat usein siihen, että euforian merkit puuttuvat. Sijoittajien optimismi ei ole vielä lyömässä yli, mistä kertoo esimerkiksi osakemarkkinoilta pois pysyttelevien pääomavirtojen vuolaus.
Osakemarkkinoiden sentimenttiä kuvaavat indikaattorit ovat sijoitusalan ammattilaisten tarkassa syynissä. Etenkin Yhdysvalloissa ne poikivat runsasta analyysiä ja kommentointia.
AAII:n eli American Association of Individual Investorsin tuorein kysely kertoo osakeoptimismin painuneen alimmalle tasoilleen pariin vuoteen.
Kyselyyn vastanneista 27,2 prosenttia odotti osakekurssien nousevan seuraavien kuuden kuukauden aikana. Se jää selvästi alle historiallisen keskiarvon, joka on 39 prosenttia.
Kurssilaskuun puolen vuoden tähtäimellä uskoi 31,5 prosenttia sijoittajista, kun taas 41,4 prosenttia suhtautui neturaalisti eli arveli kurssitason pysyvän nykytasoillaan.
Neutraalien lukema on selvästi yli 30,5 prosentin historiallisen keskiarvon. AAII:n mukaan sitä voikin pitää osakkeiden tulevaa suuntaa ajatellen kyselyn kiintoisimpana tuloksena.
"Historia osoittaa, että poikkeuksellisen suuret neutraalin sentimentin lukemat ovat korreloineet keskimääräistä paremman kuuden ja 12 kuukauden pörssikehityksen kanssa", AAII:n uutiskirjeen päätoimittaja Charles Rotblut kirjoittaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti