keskiviikko 25. maaliskuuta 2015

NÄKEMYS

 Tommi Melender, 17:26

Sijoitusguru Faber peukuttaa Intiaa ja ylistää sen keskuspankkia

Intia on ollut viime aikojen kuumia osakemarkkinoita. Viime vuonna pörssikurssit nousivat siellä lähes 30 prosenttia ja useat investointitalot odottavat vahvan menon jatkuvan.
Maaliskuun Arvopaperi-lehdessä Goldman Sachsin kehittyvien maiden sijoitusjohtaja Prashant Khemka sanoo, että konsensusennusteet aliarvioivat intialaisten yhtiöiden tuloskasvupotentiaalia.
"Vaikka osakkeiden arvostustasot eivät muuttuisi nykyisestä, parin tulevan vuoden aikana on odotettavissa sen verran kovaa tulosten kasvua, että Intian osakemarkkina pysyy erittäin houkuttelevana", Khemka tähdentää.
Tunnettu sijoitusguru, The Gloom, Boom & Doom Reportia julkaiseva Marc Faber liittyy Intia-fanien joukkoon. Useimmissa kommentaareissa Intian kurssinousua selitetään pääministeriNarenda Modin viime kevään vaalivoitolla, mutta Faberin mukaan positiivinen käänne tapahtui kuitenkin jo aikaisemmin.
"Osakemarkkinan nousu alkoi jo vuoden 2013 lopussa ja on jatkunut sen jälkeen", Faber huomauttaa ET Now -julkaisun haastattelussa.
Hän ei silti kiellä politiikan merkitystä, vaikka Intian hyvä pörssikehitys liittyy ennen muuta yritysten kasvumahdollisuuksiin ja osakkeiden hinnoitteluun. Olennaisena asiana Faber mainitsee rahapolitiikan, kun tavallisesti sijoittajat kehuvat maan hallituksen johdolla tehtäviä yritystoimintaa ja markkinataloutta edistäviä uudistuksia.
"Se mikä erottaa Intian osakemarkkinat Euroopan ja USA:n osakemarkkinoista on, että Intialla on eräs maailman parhaista keskuspankkijohtajista Raghuram Rajan. Hän on pitänyt korot varsin korkeina ja hänellä on pelivaraa laskea niitä, jos tilanne sitä vaatii", Faber sanoo.
Rajanin johdolla keskuspankki laski maaliskuun alussa ohjauskorkoa 7,5 prosenttiin. Korkotaso on siis aivan eri luokkaa kuin teollisuusmaissa, mutta Faberin mielestä se puhuu Intian puolesta.
"En ole välttämättä matalien korkojen ystävä. Uskon, että Japanin, Euroopan ja USA:n nollakorkopolitiikat johtavat onnettomiin lopputuloksiin, vaikka ne ovatkin pönkittäneet osakekursseja tähän mennessä."
Faberin mielestä nollakorkopolitiikka on sekoittanut hintamekanismin täydellisesti, eikä hän voi ymmärtää, miten Italian, Espanjan ja Ranskan valtionlainat voivat kulkea matalammilla koroilla kuin USA:n valtionlainat. Kun hintamekanismi on sekaisin, seurauksena on kuplia eri omaisuuslajeissa.
Intian osakemarkkinaa painoi rupian alamäki viime vuoteen asti ja esimerkiksi nousukauden huipulla 2006-2007 kurssikehitys oli heikkoa. Faber katsookin, että kurssinousu on Intiassa varhaisemmassa vaiheessa kuin läntisillä markkinoilla, eritoten USA:ssa. Siten se voi vielä jatkua varsin pitkään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti