sunnuntai 19. lokakuuta 2014

Helsingin vastaus Piilaaksolle: Silicon Vallila

Lauantai 18.10.2014 klo 13:30  
KUVA: PEKKA KARHUNEN/KL
 GE Healthcaren johtaja Didier Deltort on puhaltanut lyhyessä ajassa uuden tekemisen hengen Vallilaan.
GE Healthcaren johtaja Didier Deltort on puhaltanut lyhyessä ajassa uuden tekemisen hengen Vallilaan.
Teollisuuskortteleiden keskelle Helsingin Vallilaan on syntynyt muutamassa kuukaudessa parinkymmenen startup-yrityksen yhteisö GE Healthcaren tarjoamiin tiloihin. Pöytäpaikka maksaa satasen kuussa.
On synkkä ja pimeä joulukuun aamu vuonna 2013 Vallilan teollisuuskorttelissa, kun GE Healthcaren potilasmonitoroinnin globaalin liiketoiminnan johtaja Didier Deltort ja Suomen talousjohtaja Mikko Kauppinen pitävät palaverin entisessä Instrumentariuminhallintoneuvoston huoneessa.
GE Healthcare Oy
Toimitusjohtaja: Deltort Didier Jean-Paul(PRH)
Toimiala: Laboratorio- ja sairaanhoitovälineiden tukkukauppa (TOL:46462) (YTJ)
Liikevaihto: 1,917 Meur (Balance)
Lisätietoa yrityksestä
Myytävät asiakirjat ja raportit
Slush Helsinki Oy
Toimitusjohtaja: (PRH)
Toimiala: Ohjelmatoimistot ja manageripalvelut (TOL:74901) (YTJ)
Lisätietoa yrityksestä
Myytävät asiakirjat ja raportit
Kokoushuoneen seinältä katsovat vanhoista ajoista muistuttavat hallintoneuvoston jäsenten muotokuvat. Päivän uutiset kertovat negatiivisista virtauksista talou­dessa.
Aikaisesta aamusta huolimatta Deltortin ja Kauppisen virtaukset ovat kohdallaan. Ennen kuin Kauppinen ehtii avata suunsa, Deltort tokaisee:
”Mitä jos perustaisimme startup-yritysten kampuksen tänne Suomeen.”
Kauppinen oli aikonut esittää samaa Deltortille.
”Päätimme tehdä osuutemme Suomi-laivan kääntämiseksi”, Kauppinen muistelee tapaamista.
Vakaat olot ja korkea osaaminen tekivät vaikutuksen
Deltort palasi viime syksynä kymmenen vuoden tauon jälkeen Suomeen. 2000-luvun alussa hän oli ottamassa Instrumentariumia haltuun sen jälkeen, kun GE oli ostanut vahvassa nousuvireessä olleen suomalaisen pörssiyhtiön.
Deltort perheineen ihastui Suomeen ja suomalaisuuteen. Vakaa, turvallinen yhteiskunta ja suomalaisten korkea osaaminen tekivät vaikutuksen, miksei saunakin.
Nyt tunnelma Vallilassa oli kuitenkin hieman nukkavieru ja apaattinen – kuten koko Suomessa. Osaamista on yhä valtavasti – Wisconsinin osavaltion kokoisessa maassa – mutta sitä ei osata hyödyntää kunnolla.
Kaikki tapahtuu Deltortin mielestä aivan liian hitaasti ja alakulon vallassa.
”Tiesin, että meillä on hyviä insinöörejä ja muita ihmisiä. Mutta tekemisen hitaus ja tiimityön puute vaivasi minua”, Deltort kertoo nyt.
”Ne korreloivat keskenään.”
Myös Kauppinen oli tyytymätön tilanteeseen. GE:llä oli tyhjiksi jääneitä teollisuustiloja Vallilan kiinteistöissä. Niille oli järkevää hakea uutta käyttöä. Verrattomasti merkittävämpi asia oli kuitenkin se, että hän oli huolissaan huippuasiantuntijoiden viihtymisestä yhtiössä, Vallilassa ja ylipäätään Suomessa.
Teollisen internetin ja digitalouden maailmassa globaalien jättiyritystenkin on katsottava itseään peiliin.
”Et pysty vetämään puoleesi parikymppisten nuorten startup-yrityksiä, jos toimit kuten 1800-luvun yritykset. Jos on seiniä kaikkialla ja kaikki on muodollista ja hidasta... Jos et ole avoin ja pikkuisen hullu...”, Deltort miettii.
Turhia jahkailematta Deltort päätti, että ilo ja tekemisen riemu palautetaan Vallilaan.
GE:n sisällä omissa tiloissa alettiin kaataa seiniä ja uusia ilmettä. Markkinointi, ohjelmisto- ja laitekehittäjät samoin kuin asiakaspalvelijat sijoitettiin yhteisiin avotiloihin.
Terveydenhoitoteknologian ekosysteemi
Deltort päätti myös, että Vallilaan rakennetaan terveydenhoitoteknologian yhtiöistä koostuva yhteisö, hienommin sanottuna ekosysteemi.
Paljon vatkattu sana tarkoittaa laitevalmistajien, ohjelmistonikkareiden ja palveluntarjoajien kokonaisuutta, jossa kaikki hyötyvät toinen toisistaan.
”En kysynyt lupaa enkä rahaa muutokseen pääkonttorista.”
GE:n pääjohtaja Jeffrey Immelt oli Deltortin mukaan takonut pari vuotta oman väkensä päähän sitä, että myös GE:n yksiköiden pitää toimia ketterästi kuin startup-yritykset.
”Kun hän sanoi, että meidän on oltava yksinkertaisempia, nopeampia, hoikempia ja innovatiivisempia, otin sanat todesta. Mietin, miten asiat tehdään jatkossa toisin. Pidin itsestäänselvänä, ettei minun tarvitse kysyä lupaa keneltäkään.”
Deltort vihjaisi aikeista perustaa startup-yritysten kampus Vallillaan Kauppalehden haastattelussa 13. tammikuuta tänä vuonna. Lisäksi hän kertoi sen jälkeen asiasta parilla muulla foorumilla.
”Kaksi vuorokautta haastattelun julkaisemisen jälkeen sähköpostini oli täynnä viestejä.”
Yhteistyöehdotuksia kertyi hetkessä useam­pi sata.
Kauppinen otti vetovastuun tulokkaiden seulonnasta ja muusta käytännön valmistelutyöstä. Koottiin tiimi, joka ryhtyi miettimään valintakriteerejä ja pisteyttämään yrityksiä.
"Kaikki lähellä"
Aluksi Deltort epäili Vallilan vetovoimaa – onhan se vanhaa, harmaata teollisuusaluetta. Lisäksi GE:n tilat Elimäenkadun, Teollisuuskadun ja Kuortaneenkadun rajaamassa korttelissa ovat lievästi sanoen sokkeloiset.
Mietinnässä oli muutto muualle. Hetken tuumittuaan Deltort tuli kuitenkin toisiin ajatuksiin.
”Kaikki tärkeät paikat – yliopisto, hallitus, rahoittajien toimistot, VTT – ovat 10–15 kilometrin etäisyydellä täältä.
Vallilasta on keskustaan kolme kilometriä, lentoasemalle pääsee alle 20 minuutissa ja Pasilan asema on kävelymatkan päässä. Julkinen liikenne toimii mainiosti”, Deltort sanoo.
”Tuottavuudesta puhuttaessa tällaisilla asioil­la on merkitystä. Kun menen Intiaan tai Kiinaan, minulta menee – parhaassakin tapauksessa – kolme tuntia ennen kuin pääsen tutkimuskeskukseemme.”
GE Healthcaren omassa käytössä olevien tilojen uudistamista samoin kuin startup-yhteisön tilojen sisustamista kutsuttiin suunnittelemaan Aalto-ylipiston Design FactorynEsa Santamäki. Värit otettiin käyttöön. Myös oman väen luovuus päästettiin irti.
Vallilaan ei ajateltu perustaa tavanomaista teollisuuspuistoa, vaan mukaan valittavilla yrityksillä piti olla kosketuspinta terveysteknologiaan.
Hyvin olennainen asia väkeä seulottaessa oli myös se, että yrittäjät voisivat tutustua toisiinsa.
”Tämä on vapaamuotoinen testikenttä, hallittua kaaosta.”
Nimikin kampukselle löytyi: Health Innovation Village.
Kauppinen kertoo, että tilat on järjestetty aloittaville yrittäjille omakustannushintaan.
”Tavoitteemme on, että autotalliyhtiötkin voivat tulla tänne.”
KUVA: PEKKA KARHUNEN/KL
Vallilan tiloissa. Health Innovation Village muodostaa yhteisön, jossa voi saman katon alla vaihtaa ajatuksia samantapaisten asioiden kanssa askartelevien ihmisten kanssa. Suomalaiset ovat perinteisesti  huonoja small talkissa. Sen sijaan big talk, vakava työpuhe, sujuu hyvin. Vallilassa monen työkieli on englanti. Kuvassa vasemmalta Katja Ratamäki, Elena Oat ja Jinyi Su.
Vallilan tiloissa. Health Innovation Village muodostaa yhteisön, jossa voi saman katon alla vaihtaa ajatuksia samantapaisten asioiden kanssa askartelevien ihmisten kanssa. Suomalaiset ovat perinteisesti huonoja small talkissa. Sen sijaan big talk, vakava työpuhe, sujuu hyvin. Vallilassa monen työkieli on englanti. Kuvassa vasemmalta Katja Ratamäki, Elena Oat ja Jinyi Su.
Pöytäpaikka maksaa satasen kuussa
Valtaosalla yrittäjistä on 100 euroa kuukaudessa maksava pöytäpaikka. Rahalla saa käyttöönsä kokoustilat, WLAN-verkon, tulostuksen sekä kuntosali-, kahvila- ja aulapalvelut. Joillakin yrittäjillä on myös omat lukolliset tilat.
Tilojen koon kasvaessa kampuksella mennään vuokrissa lähemmäs muiden teollisuuspuistojen tasoa.
Innovaatiokylän ensimmäisen vaiheen täyttäminen on loppusuoralla. Tiloissa toimii nyt 17 yritystä. Tilojen loppuminen ei tule olemaan ongelma Vallilassa vähään aikaan. Uusia kunnostetaan sitä mukaa kun se arvioidaan tarpeelliseksi.
Deltort korostaa, että maailman suurimpiin kuuluvan yhtiön ja pienten startup-yritysten yhteistyössä pelisääntöjen pitää olla selvät.
”Emme halua riistää startup-yrityksiä. Meillä on niiden kanssa juridisesti sitovat kehyssopimukset. Se tarkoittaa, etteivät GE:n ihmiset saa vakoilla innovaatiokylän yrityksiä. Se on ehdoton sääntö.”
”Jos he haluavat jakaa tietojaan kanssamme luottamuksellisesti, teemme salassapitosopimuksen. Ja jos he haluavat valmistaa jotakin kanssamme, teemme alihankkijasopimuksen”, Deltort kertoo.
”Haluan suojella näitä yrityksiä. Samalla toivon, että tapaamme näitä ihmisiä, joskus GE:n puolella ja joskus kahvilassa, ja keskustelemme.”
GE:ssä uskotaan, että ekosysteemi nopeuttaa uusien tuotteiden kehittämistä Suomessa. Aikaa myöten odotetaan syntyvän myös tuotteita, joita voidaan ottaa GE:n maailmanlaajuisiin jakelukanaviin.
On vajaa vuosi siitä, kun Deltort ja Kauppinen pitivät aamuvarhaisen palaverinsa Vallilassa.
Konservatiivisuutta huokuvat muotokuvat on poistettu Instrumentariumin vanhan hallintoneuvoston huoneen seinältä ja tilalla on maailmankarttaa esittävä taideteos kelloineen. Ulos pihalle on rakennettu viihtyisä terassi, jota kukat koristavat.
Sisäpihan toisella puolella tuotekehitysinsinöörit tekevät työtään valoisassa avokonttorissa yhdessä markkinoinnin ja asiakaspalvelun kanssa. Korttelin sokkeloissa on toinen toistaan mielenkiintoisempia sisustusratkaisuja.
Deltort kertoo, että GE:n riskisijoituksia tekevästä yksiköstä, GE Venturesistä Kalifor­niasta on tulossa marraskuussa ainakin 2–3 asiantuntijaa Helsinkiin startup-yritysten Slush-tapahtumaan.
”Yhdeksän kuukautta sitten se olisi ollut mahdotonta. Kukaan ei olisi tullut tänne.”
Deltort uskoo, että GE Ventures löytää aikaa myöten myös Vallilan innovaatiokylästä mielenkiintoisia sijoituskohteita.
Vuoden aikana Deltort on palkannut Vallilaan lähes 30 uutta ohjelmistoinsinööriä ja langattoman tekniikan arkkitehtiä tutkimus- ja kehitystyöhön.
GE Healthcaren ylin johto vieraili pari viikkoa sitten Vallilassa ja oli tyytyväinen näkemäänsä. Innovaatiokylän kaltaisia yksikköjä mietitään GE:llä nyt yli kymmenessä muussakin maassa.
Myös bisnekselle kuuluu hyvää. Hengityskaasujen mittaukseen Vallilassa kehitetty Carescape Respiratory Module laseerattiin toissa vuonna.
Suomessa valmistetun tuotteen myynti on 30 prosentin kasvussa ja vuoden lopulla menee 10 000 toimitetun laitteen raja rikki.
Syyskuun lopussa lanseerattiin myös tehoventilaattori Carescape R860, jonka luomisessa suomalaiset tuotekehittelijät ovat olleet tiiviisti mukana.
Deltort on tyytyväinen myös siihen, että valtiovalta on ottanut vakavasti sosiaali- ja terveydenhoidon uudistuksen ja aikoo käyttää uutta teknologiaa siinä hyväkseen.
”Olemme hallituksen kanssa yhteistyössä ja haluamme syventää kumppanuuttamme.”
Myös keskustelut GE:n yhteistyöstä suomalaisten suuryritysten kanssa jatkuvat hyvässä hengessä. Keskusteluja on käyty myös Aalto-yliopiston ja VTT:n kanssa.
Health Innovation Village valmistautuu tupaantuliaisiin. Silicon Vallila on puhkeamassa kukkaan.
GE Healthcare Suomessa
Liikevaihto Suomessa 220 miljoonaa euroa (2013)
Työntekijöitä Suomessa 700, joista 660 Helsingissä.
Henkilöstöstä 35 prosenttia tekee tutkimus- ja kehitystyötä.
Alihankkijoita toista sataa, joista enemmistö kotimaisia.
GE Healthcaren liikevaihto on 18 miljardia ja koko GE:n 146 miljardia dollaria (2013).
GE:llä Vallilassa 42 500 kerrosneliötä toimisto- ja tehdastilaa.

Jorma Pöysä
jorma.poysa@kauppalehti.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti