tiistai 28. lokakuuta 2014

ÖLJY & OSAKKEET

 Tommi Melender, 27.10.2014, 17:31

Saudien öljypeli koituu osakesijoittajan hyödyksi

Öljyn tynnyrihinnat ovat luisunut alkukesän 115 dollarin tasolta 85 dollarin alapuolelle.
Kaukaisilta tuntuvat kuuden vuoden takaiset ajat, jolloin musta kulta saavutti kaikkien aikojen huippunsa 145 dollarissa tynnyriltä. Silloin julkista keskustelua hallitsivat puheet öljyn dramaattisesta niukkenemisesta ja erilaiset peak oil -skenaariot.
Viimeaikainen hinnanlasku palautuu taloudellisiin perustekijöihin eli kysyntään ja tarjontaan. Öljy ei ole dramaattisesti niukentunut, vaan pikemminkin sitä on tuotettu kulutukseen nähden liikaa.
Amerikkalainen sijoitusstrategi Ed Yardeni toteaakin markkinakatsauksessaan, että sijoittajapiireissä pohditaan nyt kuumeisesti sitä, kuinka paljon öljyn hinta voi vielä nykytasoltaan laskea.
"Kukaan ei tietenkään voi sanoa sitä varmasti, mutta hinnanlaskupaineita voi hyvinkin vielä olla", Yardeni kirjoittaa.
Osakesijoittajan kannalta nykyinen tilanne on hyvä. Halventunut öljy helpottaa niin kuluttajien kuin yritysten arkea ja tukee siten yleistä talouskehitystä. Se taas luo edellytyksiä pörssikurssien pitkän ajan nousutrendin jatkumiselle.
Näistä suotuisista asetelmista osakesijoittajat saavat Yardenin mielestä osaltaan kiittää maailman suurinta öljyntuottajaa Saudi-Arabiaa, joka vasta viime aikoina näyttäisi ryhtyneen tuotantosupistuksiin.
"On paljon spekulaatiota siitä, että saudit ovat tietoisesti antaneet öljyn hinnan laskea, jotta toiset tuottajamaat ryhtyisivät supistuksiin, mikä antaisi saudeille mahdollisuuden pitää kiinni markkinaosuuksistaan", Yardeni kirjoittaa.
Hän huomauttaa, että saudit pystyvät tuottamaan öljyä kannattavasti matalimmilla hinnoilla kuin useimmat muut maat, esimerkiksi Yhdysvallat ja Venäjä.
Mitään yksiselitteisen tarkkoja kipurajoja hintojen osalta ei kuitenkaan tiedetä. Yardeni pitääkin mahdollisena, että saudienkin on pakko supistaa tuotantoaan nykyisillä noteerauksilla, koska hintojen valuminen 80 dollariin tai sitä alemmas aiheuttaisi liian kovat kolhut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti