perjantai 24. lokakuuta 2014

SALKUNHOITAJA

 Tommi Melender, 17:25

Oldenburgin pohdinta: onko Suomessa tarpeeksi laatufirmoja?

Seligson & Co:n salkunhoitaja Anders Oldenburg tunnetaan miehenä, joka korostaa osakevalinnoissaan paitsi yrityksen myös yritysjohdon laadukkuutta.
Oldenburgin pyörittämän Phoebus-rahaston salkkuyhtiöistä Nokian Renkaat ja Stockmann ilmoittivat kesällä toimitusjohtajiensa eläköitymisestä. Se sai Oldenburgin pohtimaan johtajavalintoja Suomessa ja ulkomailla.
"Ulkomaisten yhtiöidemme toimitusjohtajista kymmenen on tullut yhtiön sisältä ja vain kolme yhtiön ulkopuolelta. Suomalaisista johtajistamme sen sijaan vain kaksi -- FortuminTapio Kuula ja Tulikiven Heikki Vauhkonen -- on rekrytoitu firman sisältä ja loput yksitoista muualta", Oldenburg kirjoittaa Seligson & Co:n neljännesvuosikatsauksessa.
Sijoitusmielessä ei ole samantekevää, tuleeko uusi vetäjä firman sisältä vai ulkopuolelta. Oldenburg muistuttaa, että ulkopuolelta tulevalta kestää vähintään 1-2 vuotta oppia ymmärtämään yhtiötä ja vasta sen jälkeen hän voi varsinaisesti johtaa tai kehittää sitä. Sillä välin yhtiö joutuu antamaan kilpailijoilleen merkittävää etumatkaa.
Mitä ihmettä siis suomalaisten pörssiyhtiöiden hallitukset ajattelevat palkatessaan toimitusjohtajia firman ulkopuolelta?
"En usko, että kyse olisi mistään kulttuurierosta Suomen tappioksi. Pikemminkin ero johtunee siitä, että suomalaisten yhtiöidemme laatu on keskimäärin kehnompi kuin ulkomaisten yhtiöidemme. Se on ymmärrettävää: kaikki eivät voi olla maailman parhaita, eikä pienestä Suomesta voi löytyä kovin monta 'yritysmaailman olympiavoittajaa'", Oldenburg pohtii.
Hän asettaakin itselleen kiperän kysymyksen: pysytteleekö Phoebus Suomessa, jossa salkunhoitaja tuntee yhtiöt hyvin ja samalla hyväksyy keskimäärin heikoimman laatuiset yhtiöt vai ryhtyykö rahasto sijoittamaan enemmän ulkomaille, jolloin tarjolle tulee paljon enemmän laadukkaita yhtiöitä mutta samalla myös virhevalintojen riski kasvaa?
"Olen kolmentoista vuoden salkunhoidon jälkeen taipuvainen sijoittamaan ulkomaille hieman enemmän kuin olin Phoebusta aloittaessani", Oldenburg linjaa.
Uutta linjausta heijastellen Phoebus ottaa vuodenvaihteessa uuden vertailuindeksin, jossa Suomen paino laskee 75 prosentista 60 prosentiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti