maanantai 20. lokakuuta 2014

Pörssin pohjakosketus on yhä askelien päässä

Sunnuntai 19.10.2014 klo 20:00  

Markkinastrategi Nick Colas antaa 10 vihjettä pörssin kurssilaskun päättymiselle.
Markkinastrategi Nick Colas antaa 10 vihjettä pörssin kurssilaskun päättymiselle.
CNBC kertoo ConvergExin markkinastrategi Nick Colasin kymmenen vihjeen listauksesta, jotka antavat vihjeen kurssilaskun päättymisestä.
Ongelmat maailman suurimmissa talouksissa eivät olekaan ohi. Sijoittajat ympäri maailmaa ovat kuluneella viikolla saaneet huonoja talouslukuja suurimmista talouksista, erityisesti Yhdysvalloista.
Pelot talouskasvun kestävyydestä ovat taas päässeet valloilleen, mikä on näkynyt huomattavana myyntiaaltona osakemarkkinoilla.
Keskiviikkona kurssit aloittivat päivän reippaassa laskussa Yhdysvalloissa, kun maasta kantautui heikkoja vähittäismyyntilukuja syyskuulta. Myös Fedin Empire Manufacturing-indeksi oli heikko. Keskuspankin paikallisyksikön keräämä luku kertoo Yhdysvaltain koillisen teollisuusalueen teollisuuden vauhdista.
Kurssilasku oli hurjaa myös Euroopassa ja Helsingissä.
Sijoittajat ovat hermoilleet koko syksyn, eikä hermoilulle näytä tulevan loppua vieläkään. Talouskasvun epävarmuudet eri talouksissa, Yhdysvaltain Fedin kohti loppuaan tuleva lainojen osto-ohjelma ja tulevaisuudessa siintävä korkojen nosto sekä aseelliset selkkaukset ja epidemiapelot pitävät sijoittajat varpaillaan. Hermoilu näkyy arvopaperimarkkinoilla huomattavana heiluntana.
Tilanne on kuin kauhuelokuvassa: juuri kun luulit tilanteen rauhoittuneen, hirviö iskee uudelleen.
Markkinastrategi Nick Colas pankkiiriliike ConvergExistä varoittaakin, että myyntipainetta on yhä markkinoilla. CNBC viittaa Colasin raporttiin, joka kokoaa kymmenen ennusmerkkiä, joiden täyttyessä osakemarkkinoiden nousukausi voisi taas saada uutta virtaa.
Colasin 10 merkkiä kurssilaskun päättymiseen:
1. Katso Vix-indeksiä. Yleisenä markkinoiden pelkoindeksinä tunnettu Vix on noussut selvästi viime kuukausina. Vaikka indeksin tasot ovat historiallisella tarkastelulla yhä matalat, Colas uskoo indeksin voivan nousta 26-32 pisteeseen. Vasta sitten indeksi voi vihjata pelkojen saavuttaneen huippunsa.
2. Korot nousevat. Sijoittajat ovat yhä haalineet valtionlainoja ja korot ovat laskeneet, vaikka useat asiantuntijat uskoivat tänä vuonna tilanteen olevan toisin. Korkokehityksen on käännyttävä ennen kuin voidaan vetää johtopäätöksiä talouden hidastumispelkojen laantumisesta.  
3. Pienyhtiöiden kurssilasku tasaantuu. Pienyhtiöistä koostuva Russell 2000 - indeksi on laskenut tänä vuonna 8,7 prosenttia. Ongelmallista on myös se, että indeksin kehitysero laajaan S&P 500 -indeksiin on kasvanut. Colasin mukaan pienyhtiöiden kurssikehitys on osoitettava vahvistumisen merkkejä, jotta sijoittajat voisivat saada luottamus myös isojen yhtiöiden kurssikehityksen pohjan löytymisestä.
4. Pääomaa alkaa virrata taas osake-ETF:iin. Pääomat ovat virranneet ulos osake-ETF:istä ja sijoittajat ovat tankanneet turvasataminen pidettyjä korkotuotteita. Tämän virran on taas käännyttävä.
5. Öljyn hinnanlasku saavuttaa pohjan. Öljyn hinta on halventunut tänä vuonna huomattavasti. WTI-laatu on laskenut noin kuudenneksen tänä vuonna. WTI-laatu maksaa nyt noin 80 dollaria tynnyriltä ja Brent-laatu runsaat 83 dollaria tynnyriltä. Colasin mielestä tynnyrihinnan laskun pohja voisi olla 80 dollarin tuntumassa.
6. Tunnelma Euroopan talousluvuissa käännyttävä. Euroopan talouksista kantautuu jatkuvasti heikkoja talouslukuja. Tilanteen on muututtava.
7. Dollari rauhoittuu. Dollarin vahvistuminen viime aikoina on periaatteessa hyvä merkki, mutta hintaheilunta ei niinkään. Vasta kun tasaantuminen tapahtuu, sijoittajat voivat ryhtyä pohtimaan uusia sijoituskohteita salkkuun.
8. Kaupankäyntiralli heikkenee. Finanssikriisin jälkeen kaupankäyntivolyymit pörsseissä ovat olleet heikot, mutta laskukaudet ovat kiihdyttäneet kaupankäyntiä. Colas neuvoo odottamaan tilanteen rauhoittumista, ennen kuin kannattaa hypätä mukaan junaan.
9. Muutama hedge-rahasto kaatuu. Colasin mukaan osa viime aikojen laskusta on hedge-rahastojen vauhdittamaa. ”Etsi vihjeitä ahdingosta hedge-rahastoyhteisössä sisältäen ehkä muutaman merkittävän rahaston kaatumisen. Nämä voivat olla signaalina kurssien pohjakosketukselle”, Colas sanoo.
10. Pelot ebolasta, Isistä hälvenevät. Colasin mukaan, jos joku uskoo ebolan muodostuvan maailmanlaajuiseksi epidemiaksi tai Isisin valloittavan Lähi-idän, kannattaa sijoittaa kultaan, aseisiin ja purkkiruokaan. Vaikka tekijät eivät ole iso teema markkinoilla, ne aiheuttavat pelkoa. Jos kuitenkin edelliset yhdeksän askelta antavat vihjeen muutoksesta, myös ebolat, isikset ja muut on hinnoiteltu kursseihin.

Tiia Kyynäräinen
tiia.kyynarainen@kauppalehti.fi
+358-10-665 101

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti