torstai 16. lokakuuta 2014

PÖRSSILASKU

 Mikael Sjöström, 14:52

Kurssilasku Helsingin pörssissä jatkuu, ei enää pelkkä korjausliike

Helsingin pörssin OMXH-hintaindeksi avasi tänään prosentin nousuun, mutta kääntyi puolilta päivin jyrkkään laskuun.
United Bankersin salkunhoitaja ja strategi Allan Eriksén uskoo, että kyse ei ole enää perinteisestä korjausliikkeestä, vaan sitä suuremmasta uudelleen hinnoittelusta.
Tärkein taustatekijä on keskuspankkien elvyttävä rahapolitiikka. Se on painanut kaiken lainarahan korkotasoa, mukaan lukien riskiset high yield -lainat. Samalla osakekurssit ovat nousseet, koska hyvää tuottoa hakevalla sijoittajalla ei ole ollut vaihtoehtoa.
"Olemattomat korot vääristävät hinnoittelua, mikä on saanut sijoittajat vähitellen siirtymään yhä enemmän riskiä sisältäviin kohteisiin", Eriksén sanoo.
Valitettavan harva sijoittaja ymmärtää kuitenkaan mistä luvatut tuotot tulevat.
Esimerkkinä tästä Eriksén kertoo erään ranskalaispankin varainhoidon yksityisasiakkaille tarjoamasta high yield -rahastosta. Sen sijoituksista merkittävä osa on eksoottisissa valtioissa, joihin loppusijoittaja ei todennäköisesti edes matkustaisi vapaaehtoisesti.
Viime päivien kurssilasku liittyy myös siihen, että Euroopassa toivo talouden jaksamisesta oli pitkälti Saksan varassa.
"Sijoittajat pelästyivät, kun kasvunäkymät siellä alkoivat yllättäen heiketä kesällä."
Yhdysvalloissa osakemarkkinat sietäisivät Fedin pitkään veikkaillun koronnoston, mutta osin dollarin vahvistumisesta johtuva epävarmuus yritysten tuloskasvusta taittoi kamelin selän.
Hermoilun vaihtumisesta paniikkiin Wall Streetillä eilen kertoo se, että Yhdysvaltain liittovaltion 10 vuoden velkakirjojen korko käväisi 1,90 prosentissa. Pudotus 2,25 prosentin lähtötasolta oli suurin miesmuistiin. Korko toipui päivän aikana 2,05:een.
Taustalla vaikuttaa myös pitkään jatkunut kurssinousu. Edelliset voimakkaat kurssilaskut tapahtuivat vuosina 2011 ja 2012.
Eriksénin mielestä vain omaa rahaa pitkäjänteisesti ja maltillisesti sijoittava kestää kuitenkin hyvin 10-20 prosentin kurssilaskun.
"Korkomarkkinoilta saa 2-3 prosentin tuoton käytännössä ilman riskiä. Lisätuottoa voi tavoitella allokaatiolla, jossa defensiivisten, matala betan ja korkean osinkotuoton yhtiöiden osuus on suuri."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti