sunnuntai 5. lokakuuta 2014

Bondikuningas varoittaa: Karhumarkkinakin mahdollinen


  
Pimcon jättänyt Bill Gross ei ole valmis vielä eläkkeelle.Pimcon jättänyt Bill Gross ei o Maailman tunnetuinpiin joukkolainasijoittajiin lukeutuva Bill Gross haluaa yhä hoitaa salkkua, mutta varoittaa Yhdysvaltain keskuspankin voivan aiheuttaa vaikeita aikoja kaikille sijoittajille.
Syyskuun lopussa räjähti pommi. Maailman suurimpiin joukkolainasijoittajiin lukeutuvan Pasific Investment Managementin (Pimco)perustajajäsen, laajaa mainetta niittänyt Bill Gross jättää rahastojätin ja siirtyy huomattavasti pienempään Janus Capital Groupiin vastatakseen muun muassa Januksen uudesta korkorahastosta.
Barronsin haastattelussa Gross sanoo, että 70 vuotiaana hän ei ole vielä valmis eläkkeelle. "On vain niin kiva nousta aamulla 5.30 ja tehdä rahaa asiakkaille ja kilpailla muiden salkunhoitajia vastaan", hän sanoo haastattelussa.
Pimcon ja Januksen välinen kokoero on valtava: Pimco hoitaa noin 2000 miljardin dollarin varallisuutta, kun Januksen hoidossa on noin 178 miljardia dollaria. Yksistään Grossin hoitama Total Return fund on Janusta suurempi.
Grossin mukaan hän pystyy pienemmässä Janus Capitalissa käyttämään enemmän aikaansa varainhoitoon.
"Maalaisjärkikin jo sanoo, että on helpompi toteuttaa ideoita 100 miljoonan dollarin salkussa kuin yli 200 miljardin dollarin salkussa", Gross sanoo.
Gross ei kuitenkaan halua ottaa tarkemmin kantaa väitteeseen, että Pimcon Total Return -rahastosta olisi kasvanut jo liian suuri. Hän toteaa, että rahastolla on puolensa ja puolensa sen koko huomioiden. Painetta Grossin mielestä aiheuttaa jatkuva median huomiointi rahaston menestyksestä.
Gross kiistää, että uuden korkorahaston perustaminen juuri nyt olisi suuri virhe. Hänen mielestään joukkolainoilla on yhä mahdollisuus saada tuottoja, vaikka tällä hetkellä ei siltä näytäkään. Joukkolaina sijoittaja on kieltämättä nyt vastatuulessa, kun esimerkiksi Saksan lyhimmät lainojen korot ovat miinuksella.
"Korot ovat alhaalla ympäri maailmaa. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteivätkö korot voi vielä laskea ja lainojen hinta nousta, kun sijoittajat taas huolestuvat taas jostain. On sitten hidastuva Kiinan talous tai Ebola-viruksen leviäminen."
Gross muistuttaa, että joukkolainat ovat suoja inflaatiota ja katastrofeja vastaan. Gross uskoo alhaiseen kasvuun ja sen vuoksi hän myös uskoo lainojen tuottavan. Hän muistuttaa Yhdysvaltain keskuspankin Fedin sanomisista.
"Fed on todennut, että pitkällä aikavälillä asianmukainen korkotaso on 3,75-4 prosenttia talouden pitämiseksi tasapainossa. Mielestäni se on kaksi prosenttia. Jos Fed seuraa ajatuksiaan ja nostaa ohjauskoron neljään prosenttiin lähivuosina, se tarkoittaa karhumarkkinaa kaikille arvopapereille", Gross varoittaa.
Grossin mielestä Fedin pitäisi pitää korot matalana huomattavasti pidemmän aikaa. Tällä hetkellä näyttää siltä, että Fed aloittaa koronnostot ensi vuoden alkupuolella ja nostanee korkoja siitä lähtien ripeästi. Grossin mukaan varsinaisen vastatuulen tuovat rakenteelliset ongelmat.
Tällä hetkellä Gross ei koskisi pitkän juoksuajan yrityslainoihin.
Tiia Kyynäräinen
tiia.kyynarainen@kauppalehti.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti