torstai 9. lokakuuta 2014

Cargotec

Markus Salin, 8.10.2014, 17:22

Kommentti: Oliko Cargotecin kurssireaktio oikeutettu?


Cargotecin Hiabin merkittävin kilpailija Palfinger antoi maanantaina tulosvaroituksen, jossa yhtiö kertoi tilausten hiipumisesta Euroopassa. Heinä- ja elokuu olivat heikkoja, mutta syyskuu suorastaan surkea.
Hiab ja Palfinger hallitsevat Euroopan kuorma-autojen nostolaitemarkkinoista noin puolikasta suunnilleen tasaosuuksin. On siis selvää, että kysynnän hiljeneminen ei voi olla vaikuttamatta myös Hiabiin.
Eri asia on, kuinka paljon yhden maantieteellisen alueen kysynnän hiipuminen Cargotecin pienimmällä toimialalla vaikuttaa kokonaisuuteen? Hiabin osuus Cargotecin alkuvuoden liikevaihdosta oli runsas neljännes.
Viime vuonna Euroopan osuus Hiabin liikevaihdosta oli noin puolet. Ja tuosta puolikkaasta arviolta neljännes oli huoltoliiketoimintaa.
Karkeasti laskettuna Hiabin uuslaitemyynti Euroopassa on vuositasolla noin 300 miljoonaa euroa, jolloin loppuvuoden osuus on tasaisella vauhdilla 150 miljoonaa euroa. Jos tuosta osuudesta katoaa jotain, merkitys Cargotecin 3,4 miljardin euron liikevaihtoon on marginaalinen.
Hiabin 40 miljoonan euron tehokkuusohjelma on loppusuoralla ja tavoiteltu säästöjen taso saavutetaan yhtiön mukaan ennen vuodenvaihteen määräaikaa. Hiab pääsi alkuvuonna jo kohtuulliseen tulosvauhtiin, sillä liikevoittoprosentti ilman uudelleenjärjestelykuluja oli 6,8.
Kesäkuun tilauskanta oli 26 prosenttia korkeammalla kuin vuosi sitten ja tilauksia tuli alkuvuonna 13 prosenttia edellisvuotista enemmän. Euroopan hiljenemistä kompensoi Yhdysvaltojen markkinoiden hyvä vire.
Hiab on Cargotecin toimialoista syklisin, mutta samalla myös se toimiala, jossa kysynnän muutoksiin pystytään reagoimaan herkimmin.
Cargotecin osake on tällä viikolla halventunut liki kymmenen prosenttia. Parin viikon kuluttua julkistettava osavuosikatsaus kertoo oliko reaktio oikeutettu.
Huolestuttavampaa Palfingerin varoituksessa oli Euroopan talouden elpymisen ylle langennut varjo.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti