maanantai 6. lokakuuta 2014

Energia

Mikael Sjöström, 14:03

Venäjän keskuspankki varautuu öljyn hinnan rajuun pudotukseen

Venäjän keskuspankissa pelätään, että öljyn hinta laskee jopa 60 dollariin tynnyriltä, kirjoittaa Reuters.
Jo nyt Venäjän tärkeimmän raakaöljyn Uralsin hinta on laskenut noin 90 dollariin tynnyriltä. Yhdysvalloissa WTI-raakaöljyn hinta laski perjantaina 1,4 prosenttia hiukan alle 90 dollariin barrelilta.
Venäjän liittovaltio saa puolet tuloistaan öljystä ja kaasusta.
Standard Bankin kehittyvien markkinoiden analyytikon Timothy Ashin mukaan 60 dollarin tynnyrihinta ajaisin Venäjä talouden syvään lamaan, budjetin alijäämä kasvaisi valtavaksi ja pääomaa karkaisi ulkomaille.
Myös Capital Economicsin kehittyvien markkinoiden pääekonomisti Neil Shearing arvioi, että Venäjän budjetin alijäämä voi yltää jopa 4,5 prosenttiiin bruttokansantuotteesta, jos raakaöljyn hinta laskee 60 dollariin ensi vuonna. Venäjän valtion virallisen arvioin mukaan alijäämä jää vain 0,5-0,6 prosenttiin vuosina 2015-2017.
Valtiovarainministeri Anton Siluanovin mukaan Venäjän valtiovarainministeriö ei kuitenkaan suunnittele mukauttavansa omia öljyn hintaa koskevia ennusteitaan, joita käytetään talousarvion suunnittelussa. Virallisen nykyennusteen mukaan öljyn hinta saattaa pudota 80 dollariin tynnyriltä.
Siluanov on kuitenkin varoittanut useasti, että öljyn hinnan romahtaminen on yksi suurimmista Venäjän taloutta uhkaavista riskeistä. Hän on vaatinut tiukkaa budjettikuria.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti