sunnuntai 12. lokakuuta 2014

Kolumni

Tero Kuittinen, 11.10.2014, 9:00

Osakemarkkinat kärsivät vakavasta ahdistuksesta


Nasdaq puristi syyskuun puolivälissä yli 4 600 pisteen, mutta vatvova lasku on vienyt sen lokakuun alkupuolella alle 4 400 pisteen. Mielenkiintoista ja huolestuttavaa tässä viime viikkojen laskussa on se, että siinä on mukana pelottava merkki: jyrkät nousupiikit, joissa Nasdaq ampuu jopa 100 pistettä ylös päivän sisäisistä pohjista.
Monen meklarin mielestä kovat nousupäivät ovat aitojen laskukausien oire ja edellytys. Ajanjaksona lokakuu olisi tietysi niin kliseinen ison korjauksen kuukausi, että muutama viikko sitten useampikin markkinakommentoija Amerikassa julisti että ei voi olla niin helppoa että rysähtäisi lokakuussa. Voiko elämä olla niin kornia, että lokakuu olisi jälleen kerran se musta kuukausi?
Jenkit ovat tottuneet viimeisen parin vuoden aikana viittaamaan kintaalla Euroopan ongelmille. Mutta Saksan viime päivien pahat luvut ovat sen verran härskejä että ne selvästi iskivät lommon Amerikan sijoittajien mielialaan. Saksan vienti laski jyrkintä vauhtia viiteen vuoteen ja yritysten luottamus tipahti matalimmalle tasolle yli vuoteen.
Saksan heikkoutta on hieman vaikea lukea, koska Espanjan ja Kreikan tapaisten kriisimaiden taloudellinen tilanne on ollut mukiinmenevä ottaen huomioon niiden luonteen. On vähän ihmeellistä, että Saksa on yhtäkkiä Euroopan riippakivi - mutta ehkä juuri tämä nyt vähän hermostuttaa.
Amerikkalaisten suurin huolenaihe lienee kuitenkin historiallisen matala palkkojen kasvu. Ollaan yhtä huonossa jamassa kuin 30-luvun suuren laman jälkeen siinä mielessä, että keskivertoperheen tulot ovat vuotta 1989 alemmalla tasolla. Tämä on erittäin outoa kun ottaa huomioon viime vuoden parahultaisen työllisyyden kasvun. Työpaikat ovat lisääntyneet - palkat eivät vain kasva normaalin nousukauden tahtiin.
Amerikassa palkan hidas kasvu on paljon ahdistavampi asia kuin Suomessa, koska yliopistojen vuosimaksut ja terveydenhuollon kulut kasvavat niin huimaa vauhtia. Lasten kouluttaminen ja terveydenhuoltokulut voivat ylemmän keskiluokan perheelle ($80 000 tulot kotitaloudelle) hyvinkin olla yli 100 prosenttia kalliimpia kuin 15 vuotta aiemmin. Jos palkkataso on matanut ylös hitaasti, ei tilanne paljoa naurata.
Nyt markkinat tuijottavat intensiivisesti joulusesongin myynninkasvua. Koska Amerikan talous on nyt nousukauden parhaassa tilassa ja työttömyys on laskenut huomattavasti viime joulusta, nyt olisi pakko tulla suhteellisen hyvä joulu. Myymälöiden katto-organisaatio juuri ennusti toiveikkaasti yli neljän prosentin myynninkasvua.
Applen uudet puhelimet ovat saaneet lentävän lähdön ja niiden toivotaan vetävän ihmisiä kauppoihin kuukausiksi. Kiitospäivän viikonlopun myynti on perinteisesti ennustanut tarkasti Amerikan joulumyynnin tason - nyt on tämän viikonlopun syynäys tarkempaa kuin koskaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti