tiistai 5. elokuuta 2014

Danske Bank: Venäjän kriisin vaikutus pörssiyhtiöihin rajallinen, mutta vaihtelee yhtiöittäin


Danske Bank arvioi tuoreessa katsauksessaan, että Venäjän ja Ukrainan kriisin vaikutus suomalaisiin pörssiyhtiöihin on rajallinen, vaikkakin selvästi negatiivinen.
Pankki arvioi, että tähän mennessä julkistetut talouspakotteet eivät suoraan iske pörssiyhtiöihin, koska ne eivät kohdistu niille aloille, joilla suomalaisyhtiöillä on merkittävästi toimintaa Venäjällä.
Sen sijaan Venäjän talouden ja ruplan heikkenemisellä on arvion mukaan pakotteita suuremmat vaikutukset. Pankki ennustaaa, että Venäjän talous supistuu kuluvana vuonna 0,3 prosenttia ja ensi vuonna 1,8 prosenttia.
"Venäjän haasteellinen taloustilanne ja ruplan heikentyminen vähentävät suomalaistuotteiden kysyntää Venäjällä (esim. Aspo, Ponsse,Tikkurila, Stockmann) ja venäläisten turismia ja ostovoimaa Suomessa (esim. Kesko ja Stockmann)."
"Lisäksi ruplan heikentyminen vähentää suoraan yhtiöiden euroiksi käännettyä kirjanpitotulosta (Oriola-KD, TeliaSonera ja YIT), mikä on lyhyellä tähtäimellä merkittävin vaikutuskanava."
"Myös yritysten kiinteät sijoitukset Venäjällä arvioidaan aiempaa riskipitoisemmiksi (Fortum) ja jotkut yhtiöt ovatkin ilmoittaneet investointien vähentämisestä maassa (Kesko)."
Danske Bank kirjoittaa, että jotkut harvat yhtiöt voivat jopa hyötyä valuutan heikentymisestä. Näitä ovat Nokian Renkaat ja YIT.
"Esimerkiksi YIT:n alkuvuosi Venäjällä oli hyvä, koska ruplan heikentymistä pelkäävät ihmiset ostivat paljon asuntoja."
Pankki muistuttaa, että Venäjällä pitkään toimineet suomalaisyhtiöt ovat tottuneita erilaisiin poliittisiin haasteisiin.
"Mielestämme sijoitusmarkkinoiden yleisen kehityksen kannalta merkittävämpää on se, että globaali talous on elpymässä."
Heinäkuussa julkistetut pakotteet eivät pankin mukaan vielä horjuta globaalia kasvua. Tähän viittaa sekin, että tunnelma markkinoilla on pysynyt kiristyneestä geopoliittisesta tilanteesta huolimatta varsin rauhallisena.
Moskovan pörssiin odotettiin romahdusta sen jälkeen, kun Euroopan unioni laajensi viime viikolla Venäjään kohdistamiaan pakotteita. Tämän sijaan pörssi vahvistui.
Vuoden alusta Moskovan pörssi on kuitenkin laskenut yli kymmenyksen, kun samaan aikaan kehittyvien maiden osakekurssit ovat nousseet saman verran.
Danske Bankin mukaan Venäjältä löytyy edelleen hyvää tulosta tekeviä ja hyvin johdettuja yhtiöitä.
"Venäläisten osakkeiden arvostustaso on erittäin alhainen mahdollistaen hyvänkin tuottokehityksen, mikäli tilanne rauhoittuu. Riskiä sietävälle sijoittajalle kriisit tarjoavat myös mielenkiintoisia mahdollisuuksia."
Venäjän sijoitusten osuus kannattaa kuitenkin pitää pienenä niin kauan kuin kriisin hellittäminen ei ole näköpiirissä, kirjoittaa pankki.
-Arvopaperi-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti