tiistai 19. elokuuta 2014

Rosneft aloittaa öljynetsinnän Statoilin kanssa

Tiistai 19.08.2014 klo 08:14  
KUVA: EPA
Rosneft aloittaa öljynetsintähankkeen yhdessä norjalaisen Statoilin kanssa EU:n pakotteista huolimatta.
Rosneft aloittaa öljynetsintähankkeen yhdessä norjalaisen Statoilin kanssa EU:n pakotteista huolimatta.
Venäjän valtiollinen öljy-yhtiö Rosneft aloittaa öljynetsinnän arktisella merialueella yhdessä norjalaisen Statoilin kanssa. Yhteistyö aloitetaan, vaikka Rosneft on EU:n pakotelistalla.
Kyseessä on Rosneftin ensimmäinen Norjan puolella käynnistyvä hanke. Norjalaiset ja venäläiset etsivät öljyä Barentsinmerellä sijaitsevalta alueelta.
Sekä Rosneft että sen johtaja Igor Sechin ovat EU:n Venäjän vastaisten pakotteiden kohteina. Pakotteet ovat muun muassa rajoittaneet Rosneftin pääsyä kansainvälisille rahoitusmarkkinoille. Rosneft joutui viime viikolla pyytämään Kremliltä 33 miljardin euron hätä-apua pakotteiden takia.
Rosneft on kertonut myös aloittavansa suuren öljynetsintähankkeen yhdessä yhdysvaltalaisen ExxonMobilin kanssa Karan merellä Siperian pohjoisosissa. Brittilehti Financial Timesin mukaan hankkeessa tarvittavan öljynporauslautan toimittaa SeaDrill -öljynporausyhtiö, jonka johdossa on Norjan rikkain mies.
Myös Britannian BP, joka omistaa 20 prosenttia Rosneftista, on ilmoittanut ettei yhtiö aio katkaista siteitään Rosneftiin.
Öljynetsintää arktisilla alueilla pidetään kiistanalaisena sekä pakotteiden että ympäristökysymysten vuoksi. Useat ympäristöjärjestöt vastustavat öljynporausta alueella, sillä sen ekosysteemiä pidetään haavoittuvaisena.
Anna Rantasila
Tiedätkö asiasta enemmän? Anna uutisvihje

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti