perjantai 22. elokuuta 2014

Nyt pilkkahintaan! Nämä ovat halvimmat "Putin-osakkeet"


Suomalaiset ovat suorastaan villiintyneet Valion niin sanotuista "Putin-tuotteista".
Venäjän vastapakotteet sulkivat rajan Valion juustoilta ja muilta maitotuotteilta, mutta suomalaiskuluttajille tavara on kelvannut, etenkin kun niitä on saanut selvästi kotimarkkinatuotteita edullisemmin.
Naurettavan halpaa tavaraa löytyy tällä hetkellä myös Moskovan pörssistä. Annettakoon "Putin-osakkeen" titteli yhtiöille, joita saa alle viiden p/e-luvulla. Factsetin analyysitietokannan mukaan tällaisia venäläisosakkeita löytyy 11.
Ylivoimaisesti edullisin Putin-yhtiö on Venäjän suurin sähköverkkoyhtiö Rosseti JSC. Yli 2,2 miljoonan kilometrin sähköverkkoa hallitsevan yhtiön p/e-kerroin on kuluvan vuoden ennusteilla vain 2,1. Yhtiö siis tienaa hintansa takaisin reilussa kahdessa vuodessa.
Rossetin liikevaihto ja tulos ovat olleet selvässä kasvussa viime vuosina ja analyytikot odottavat saman trendin jatkuvan. Osake on kuitenkin menettänyt tänä vuonna arvostaan liki kolmanneksen. Venäjän valtio omistaa yhtiöstä 85 prosenttia, mikä tuskin ainakaan houkuttelee ulkomaisia sijoittajia ostamaan osaketta.
Toiseksi halvin Putin-yhtiö on niin ikään valtio-omisteinen kaasu- ja öljyjätti Gazprom. Sen p/e-luku on kuluvan vuoden ennusteilla 2,8.
Gazprom on pitkään ollut yksi analyytikoiden suosikkiosakkeista Venäjän markkinoilla, mutta viime aikoina suositukset ovat ymmärrettävästi olleet laskusuunnassa. Analyytikoista 30 prosenttia suosittelee ostamaan tai ylipainottamaan osaketta. Vielä maaliskuussa osuus oli peräti 71 prosenttia.
Kolmossijalla Putin-listalla on Pietarin ja Leningradin alueelle keskittynyt St. Petersburg Bank. Sen p/e-kerroin on 3,5.
Pankin osake on laskenut vuoden alusta lähes 18 prosenttia, kun huolet länsimaiden pakotteiden vaikutuksista pankkisektoriin ja Venäjän talousnäkymien heikentyminen ovat hermostuttaneet sijoittajia.
Ainakin analyytikkosuositusten perusteella kyseessä on selvä ostopaperi. Analyytikoista 86 prosenttia kehottaa ostamaan tai ylipainottamaan osaketta. Lopuilla suositus on Pidä.
Moskovan pörssin Putin-osakkeet (p/e alle 5)

P/e 2014e
P/e 2015e
Suositus
Rosseti JSC
2,1
2,3
Ylipainota
Gazprom
2,8
2,9
Pidä
St. Petersburg Bank
3,5
2,8
Osta
Transneft
3,7
3,5
Ylipainota
Federal Grid Co. of
Unified Energy Systems
4,2
4,1
Ylipainota
Lukoil
4,2
4,5
Osta
Surgutneftegas
4,4
5,0
Pidä
Alrosa
4,8
4,5
Ylipainota
Rosneft
4,9
5,2
Ylipainota
Bank Vozrozhdenie
4,9
3,7
Pidä
Sberbank
4,9
4,1
Osta
Lähde: Factset (Mukana yhtiöt, joilla on vähintään viisi ennustetta)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti