torstai 15. tammikuuta 2015

ANALYYSI

Tutkimus hehkuttaa tuulivoiman edullisuutta - Heitetään siis syöttötariffi romukoppaan!

Alstom
Lappeenrannan yliopiston tutkijat ovat laskeneet, että Aasiassa ja erityisesti Kiinassa auringosta ja tuulesta tulee tuotantokustannuksiltaan maan halvin energiamuoto 5-10 vuodessa.
Ilouutisen kertoi eilen Yle. Uutisessa VTT, Lappeenrannan teknillinen yliopisto ja Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskus ovat mallintaneet uusiutuvan energian tutkimuksessa täysin uusiutuvaan energiaan perustuvan järjestelmän Kiinalle, Korealle ja Japanille.
VTT:n tutkija Pasi Vainikka toteaa, että Kiinalla on niin merkittävät tuuli- ja aurinkoenergian resurssit, että heidän uusiutuvan energian järjestelmänsä on hyvin nopeasti kannattava.
"Siksi heidän kannattaa tämäntyyppiseen järjestelmään siirtyä. Kiina on suurin aurinko- ja tuulienergian investoija jo tällä hetkellä", Vainikka toteaa.
Mikä tämä hinta on, jää jutussa sanomatta tai ainakin kysymättä. Samoin jää sanomatta, millä kulutusarvoilla väite on laskettu, mutta uskotaan tutkijoita.

Irti veronmaksajien rahasta

Jos tuulivoima muutamassa vuodessa on Kiinassa oikeasti kannattava investointi ilmaan mitään tukipolitiikkaa, voi olettaa, että sama tuulivoimateknologian kehitys leviää nopeasti myös Suomeen ja muualle Eurooppaan.
Tätä riemu-uutista todennäköisesti kaikki veronmaksajat ainakin Suomessa tervehtivät ilolla. Tuulivoiman koko ajan kallliimmaksi tuleva syöttötariffijärjestelmä voidaan purkaa saman tien, koska on järjetöntä käyttää veronmaksajien rahaa energian tuotantoon, joka on kohta jo itsessään kannattava.
Tuulivoimalle maksetaan nyt 83,50 euron takuuhintaa megawattitunnilta. Jos sähkön markkinahinta on alhaisempi, tuulisähkön tuottajalle maksetaan markkinahinnan ja takuuhinnan välinen erotus.

Tämän päivän sähkön keskihinta Suomessa on 33,20 euroa megawattitunnilta ja koko viime vuoden keskihinta 36,02 euroa megawattitunnilta.
Yllä olevasta voi jokainen arvioida, kuinka paljon tuulen tuoma sähkö maksaa suoraan veronnmaksajille puhumattakaan siitä, että tämän vuoden loppuun mennessä rakennettujen voimaloiden tuotolle on mahdollista saada korotettua 105,30 euron takuuhintaa megawatilta enimmillään kolmen vuoden ajan.
Yhteensä takuuhintaa voi saada 12 vuoden ajan.

Rahat älyjärjestelmiin

Jos tuulivoiman syöttötariffiin sijaan veronmaksajien rahaa käytettäisiin entistä älykkäämpien sähköverkkojen ja sähköjärjestelmien rakentamiseen, hyöty olisi maksajille paljon suurempi.
Lisäyhteydet eli lisäpiuhat Pohjolan sähkömarkkinoille takaisivat Suomeenkin halvempaa sähkönhintaa, sillä Suomen sähkönhinta oli esimerkiksi Ruotsiin verrattuna moninkertainen päiväsaikaan.
Älykkäiden sähköjärjestelmien avulla suomalaiset kotitaloudet ja yritykset voisivat entistä fiksummin käyttää sähköä vain silloin, kun sitä oikeasti tarvitaan.
Tämä sähkön tehokkaampi käyttö säästäisi automaattisesti sähkön tarvetta ja kulutusta, joka vaikuttaa myös ratkaisevasti sähköstä maksettavaan hintatasoon.
Suomalaistutkijoiden sanoma tuulivoimaloiden kannattavuudesta on erinomainen. Tuleva hallitus voikin ensi töikseen purkaa tarpeettoman syöttötariffijärjestelmän ja miettiä sen sijaan energiapolitiikan järjestämisestä digitalisoituvan älykkään sähköjärjestelmän ehdoilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti