torstai 8. tammikuuta 2015

ÖLJY

 Alexandra Räikkönen, 18:04

Maailmanpankki: Öljyn hinta laskee viime vuodesta

Öljyn maailmanmarkkinahinta asettuu tänä vuonna keskimäärin 30 prosenttia alemmas kuin viime vuonna, arvioi Maailmanpankki puolivuosittaisessa Global Economic Prospects -raportissaan, jonka huomioista raportoi muun muassa Finacial Times.
Öljyn hinnanlaskun suurimmat hyötyjät ovat Maailmanpankin mukaan öljyä tuovat kehittyvät taloudet, kuten Intia, Indonesia ja Etelä-Afrikka. Näiden talouksien kasvu kiihtyy ja vaihtotaseen alijäämä pienenee. Järjestön mukaan on kuitenkin olemassa riski, että yritykset ja kuluttajat käyttävät halvasta öljystä kertyneet säästönsä kasvun sijaan vuoden 2008 kriisin aiheuttamien velkojensa maksuun.
Häviäjäpuolelle jäävät luonnollisesti öljynviejät, kuten Venäjä, Lähi-Itä ja Pohjois-Afrikka. Matan tulotason maat, kuten Uganda ja Mosambik kärsivät energia-alan investointien lykkääntymisestä.
Maailmanpankki arvioi, että 30 prosentin öljyn hinnanlasku hidastaa inflaatiota tänä vuonna globaalisti 0,4-0,9 prosenttiyksiköllä. Maailmanpankki kuitenkin neuvoo öljyntuojamaiden keskuspankkeja olemaan rahapolitiikassaan maltillisia niin kauan kuin inflaatio-odotukset eivät putoa merkittävästi. Näin saattaa käydä euroalueella.
Maailmanpankkia huolettaa myös tiettyjen öljynviejämaiden, kuten Venäjän, Venezuelan ja Nigerian kriisien leviäminen muihin kehittyviin talouksiin. Lisäksi öljynviejille säästöön kertyneet dollarit ovat olleet sijoitettuina ympäri maailman. Nyt tämä pääomavirta saattaa tyrehtyä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti