perjantai 30. tammikuuta 2015

Seuraavaksi uhkaa öljyn raju kallistuminen

Colourbox
Öljyä on liikaa maan päällä. Se ei johdu kulutuksen pienenemisestä vaan ylitarjonnasta.
Öljyn kysyntä kasvoi viime vuonna ja kasvaa tänä vuonnakin, mutta tarjonta on kasvanut nopeammin. Öljyä pumppaamista maan alta ovat lisänneet viime vuoden loppupuolella kaikki isoimmat tuottajat, niin Venäjä, Saudi-Arabia kuin USA.
Sotaa käyvän Venäjän on pakko pumpata kaiken minkä pystyy ja silti maan talous romahtaa. USA ja Saudi-Arabia pumppaavat lisää muista syistä.
Öljymarkkinoilla ero ylitarjonnan ja -kysynnän välillä on hyvin pieni, mutta tasapainon kääntymisen vaikutus hintatasoon on hurjan suuri. Öljyn kysyntäkäyrä muistuttaa kuolleen aivokäyrää, kun sitä vertaa villisti heiluvaan öljyn hintakäyrään.
Kuinka alas öljyn hinta voi tällä kertaa laskea?
Ei enää paljon alemmas. Ratkaisevassa asemassa ovat USA:n liuskeöljytuottajat.
Kaikessa öljyntuotannossa pätee, että tuotannon jatkaminen avatuista reiistä on hyvin halpaa. Mutta uusien reikien tekeminen ja varsinkin uusien projektien kehittäminen on kallista.
Liuskeöljytuotanto poikkeaa perinteisestä siinä, että yhdestä reiästä öljyä heruu vain lyhyen aikaa. Tuotanto vähenee vuodessa 40 prosenttia.
ILMOITUS, SISÄLTÖ JATKUU ALLA
 [Mainos, klikkaa lisätietoja]
ILMOITUS, SISÄLTÖ JATKUU ALLA
"Liuskeöljytuottajan täytyy kaiken aikaa tehdä lisää reikiä pitääkseen tuotannon ennallaan", sanoo Neste Oilin öljyasiantuntija Lauri Kärnä.
Jo nykyiset hinnat ovat niin matalia, ettei uusien reikien teko enää kannata läheskään kaikille liuskeöljyn tuottajille. Asiaa tosin hämärtävät öljyntuottajien hintasuojaukset. Liuskeöljytuottajat ovat suojannet puolet tämän vuoden tuotannostaan huomattavasti nykyistä korkeammille hintatasoille.
Myös monet muut investoinnit öljyntuotantoon menevät jäihin, miljardihankkeita on peruttu tai siirretty. Tästä seuraa, että hitaasti mutta varmasti kasvavan kysynnän lopulta ylittäessä tarjonnan, on uusia kenttiä liian vähän otettavissa käyttöön.
Uutiskirjeestä saat muutkin uutiset päivittäin.
Tilaa uutiskirje

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti