perjantai 30. tammikuuta 2015

RAHAPOLITIIKKA

 Tommi Melender, 17:27

Jenkkiprofessori: EKP:n jättielvytys jää vajaatehoiseksi

Euroopan keskuspankki seuraa USA:n ja Japanin keskuspankkeja aloittaessaan massiivisen joukkolainojen osto-ohjelman.
Monet talousviisaat epäilevät määrällisen elvytyksen tehoa euroalueella, jopa ne, jotka sitä kannattavat. Harvardin yliopiston professorin Martin Feldsteinin mielestä skeptisyydelle on hyvät syyt.
"Euroopasta puuttuvat ne mekanismit, joiden vuoksi QE toimi USA:ssa", Feldstein kirjoittaa The Project Syndicaten julkaisemassa artikkelissa.
USA:n kymmenvuotisen valtionlainan korko oli lähellä neljää prosenttia Fedin aloittaessa vuonna 2008 määrällisen elvytyksen. Osto-ohjelmillaan Fed painoi kymmenvuotiset korot 1,5 prosenttiin.
Pitkien korkojen lasku pönkitti niin amerikkalaista osake- kuin asuntomarkkinaa, mikä heijastui postiivisesti yksityiseen kulutukseen ja yritysten toimintaan. Viime aikoina jenkkitalous on kasvanut noin neljän prosentin vuosivauhtia.
Euroalueella määrällisen elvytyksen lähtökohdat poikkeavat olennaisesti USA:sta, koska pitkät korot ovat jo valmiiksi matalalla. Saksan ja Ranskan kymmenvuotiset valtionlainat liikkuvat puolessa prosentissa ja Italian ja Espanjankin puolessatoista prosentissa. EKP:n toimet lähinnä heikentävät euroa valuuttamarkkinoilla.
"Painamalla euron kurssin 1,15 dollarin tasolta pariteettiin tai jopa sen alapuolelle määrällinen elvytys auttaa euroaluetta, mutta ei tarpeeksi", Feldstein kirjoittaa.
Vanhalla mantereella ei hänen mielestään ole mahdollista myöskään vauhdittaa kysyntää perinteisellä keynesiläisellä finanssipolitiikalla, koska euromaat ovat raskaasti velkaantuneita.
Feldstein neuvookin hallituksia panemaan toimeen verouudistuksia, jotka edistävät investointeja, yksityistä kulutusta ja asuntorakentamista paisuttamatta vajeita.
"Vaikka euroalueen maat eivät voi sopeuttaa korkotasoaan tai valuuttakurssejaan, ne voivat muuttaa verotustaan kysyntää ja kulutusta elvyttävään suuntaan. Tarvittavat toimenpiteet vaihtelevat maakohtaisesti. Poliittisten päättäjien täytyy tunnustaa, ettei QE yksinään riitä -- ja alkaa miettiä keinoja kysynnän vahvistamiseksi."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti