torstai 22. tammikuuta 2015

OSAKEVALINNAT

 Tommi Melender, 17:30

Sijoittaja, nyt rahat pois teollisuusosakkeista

Viime vuoden alussa odotettiin syklisten toimialojen elpymistä. Niin ei käynyt, vaan saatiin tulospettymyksiä.
Goldman Sachsin strategien mielestä nykyinen markkinaympäristö ei suosi teollisuusyhtiöitä.
"Osakemarkkinat ovat oikeutetusti huolissaan yhtiöistä, jotka toimivat perusteollisuudessa, investointitavaroiden valmistuksessa ja kemian teollisuudessa. Pääomainvestoinnit ovat supistumassa maailmanlaajuisesti ja näiden yhtiöiden liikevaihdot ovat vahvasti riippuvaisia etenkin kehittyvien maiden investointiaktiivisuudesta", Goldman Sachsin markkinakatsauksessa kirjoitetaan.
Syklisten osakkeiden eteenpäin katsova voittokerroin eli p/e-luku on kahdessatoista, mikä tarkoittaa että niissä on poikkeuksellisen suuri alihinnoittelu defensiivisiin osakkeisiin nähden.
Sijoittajat eivät toisin sanoen laske sen varaan, että öljyn ja metallien tuntuva hinnanlasku antaisi potkua teollisuusyhtiöiden tuloskehitykselle. Taustalla vaikuttaa näkemys, jonka mukaan hyödykkeiden halpeneminen heijastelee kysynnän vaisuutta.
Teollisuusosakkeiden asemesta Goldman Sachs neuvoo eurooppalaista sijoittajaa suosimaan kulutustavarayhtiöiden osakkeita.
Kesäkuun jälkeen teollisuusosakkeet ovat tuottaneet selvästi huonommin, eikä asetelmissa ole näkyvissä muutosta, koska hyödykkeiden halpenemisen ja euron heikkenemisen tuoma talouskasvun lisäys tukee ennen muuta kulutustavarasektoria.
"Meidän mielestämme osakemarkkinat eivät ole tarpeeksi palkinneet kulutustavarayhtiöitä sopeutumisesta matalampiin raaka-ainekustannuksin."
Goldman Sachs suosii matkaviestinnässä, juomateollisuudessa, mainonnassa ja käyttökulutustavarasektorilla toimivia yhtiöitä sekä lentofirmoja.
Yksittäisistä eurooppalaisista osakkeista pankki näkee selvää (23%-37%) lähiaikojen nousupotentiaalia Richemontissa, Philipsissä, Burberryssä, Christian Diorissa ja Swatchissa.
Suomalaiselle sijoittajalle Goldman Sachsin arviot eivät ole mieluisia. Helsingin pörssi painottuu vahvasti teollisuuteen, mutta kulutussektori on aliedustettuna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti