perjantai 9. tammikuuta 2015

KASVUN RAJAT

 Mikael Sjöström, 12:55

Huolestuttava ennuste: "Maapallomme ei kestä nykyistä talouskasvua"

Ekonomisti ja Columbian yliopiston Earth Instituten johtajaJeffrey Sachs on huolissaan maailman talouskasvusta.
Maailmantalous kasvaa, ja se on Sachsin mielestä hyvä asia. Hän on kuitenkin huolissaan kasvun laadusta, ei sen määrästä.
"Markkinat eivät kestä nykyistä kasvumallia, eikä lopulta maapallomekaan. Se on jo nyt kestämättömällä tasolla", Sachs totesi Skagen rahastoyhtiön tilaisuudessa Tukholmassa.
Hän peräänkuuluttaa kestävää talouskasvua, sillä nykyinen kasvumme johtaa eriarvoisuuden kasvuun ja tuhoaa ympäristöämme pysäyttämättömällä tavalla.
Erityisen huolissaan Sachs on väestönkasvusta ja ilmaston lämpenemisestä, jotka kuormittavat ympäristöä entisestään, lisäävät ympäristökatastrofeja ja voimistavat luonnonilmiöitä sekä lisäävät levottomuuksia.
"Jos syntyvyys pysyisi nykytasolla, olisi maapallon väkiluku vuosisadan lopussa 30 miljardia. Se ei tule toteutumaan, sillä maapallomme ei kestäisi sitä, mutta se antaa kuvan siitä, kuinka suuresta ongelmasta on kyse. Nykyisillä ennusteilla väkiluku tulee olemaan 11 miljardia, ja sekin on liikaa."
Ilmaston lämpenemisen suhteen elämme Sachsin mukaan kriittisiä viimeisiä vuosia, jolloin asialle on vielä tehtävissä jotain. Se vaatisi kuitenkin suurta maailmanlaajuista sitoutumista ilmastosopimuksiin, missä on hänen mukaansa toistaiseksi epäonnistuttu täydelliseksi.
"Keskeisin tavoite on luopua nopealla tahdilla saastuttavista fossiilisista polttoaineista, eli öljystä, kaasusta ja kivihiilestä ja siirtyä kestäviin ja ympäristöystävällisiin energiamuotoihin. Ydinvoima on osa tätä, vaikka se on noussut suureksi poliittiseksi puheenaiheeksi etenkin Euroopassa. Ydinvoima on kuitenkin vain pelottavaa, kivihiili oikeasti tappaa ihmisiä. Olisi hienoa, jos emme tarvitsisi ydinvoimaa lainkaan, mutta tällä hetkellä se on keskeinen osa muutosta etenkin Aasiassa. Kiinassa jotkut alueet ovat niin saastuneita, että eliniänodotteesta on voinut pyyhkiä viisi vuotta pois. Asioiden on muututtava."
Sachs peräänkuuluttaa, että kaikkien on osallistuttava talkoisiin kestävän kehityksen puolesta, myös finanssisektorin toimijoiden. Hän kannustaa kestävään, pitkäjänteiseen sijoittamiseen ja suomii lyhytjänteisiä hedgerahastoja, jotka eivät tarjoa juuri mitään lisäarvoa lyhyen aikavälin voitontavoittelullaan.
Investointien pitäisi myös entistä enemmän kohdistua infrastruktuuriin, ympäristöystävällisiin energiamuotoihin, terveydenhuoltoon ja uusiin teknologisiin innovaatioihin sen sijaan, että investoitaisiin perinteiseen, ympäristöä tuhoavaan teollisuuteen.
Investoinnit tulisi myös suunnata entistä enemmän kehittyville markkinoille, jonne maailmantalouden painopiste on yhä enenevissä määrin siirtymässä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti