lauantai 24. tammikuuta 2015

SAUDI-ARABIA

Saudin kuningashuone piti rivinsä järjestyksessä

Öljynjalostamo
Colourbox
Maailman suurimman öljyntuottajan Saudi-Arabian uutistoimistolla SPA:lla oli perjantaina kiireinen päivä. Kuningas oli kuollut, ja maailma piti saada vakuuttuneeksi kuningaskunnan vakauden säilymisestä.
Pääuutisen kanssa ei kuitenkaan hätäilty. SPA aloitti toimintansa normaaliin tapaan kymmeneltä aamulla, ja tieto 90-vuotiaan kuningasAbdullahin yöllä tapahtuneesta poismenosta julkaistiin varttia vaille 11. Kuningashuoneen tiedote julkaistiin sellaisenaan.
"Suokoon Jumala armonsa ja anteeksiantonsa kahden pyhän moskeijan haltijalle Abdullah bin Abdulaziz Al Saudille ja suokoon hänen sielulleen rauhan. Meidän lohtumme on kansakunnan sitoutumisessa oikeaan uskoon. Antakoon Jumala hänelle suurimmat palkinnot palveluksestaan islamin, kansakunnan ja kaikkien muslimien puolesta", kuningashuone ilmoitti kruununprinssi Salmanin ja kaikkien kuningashuoneen jäsenten puolesta.
Varsinainen uutinen oli sähkeen toisessa osassa, jossa ilmoitettiin kuningashuoneen toisesta tiedotteesta: kruununprinssi Salman bin Abdulaziz Al Saud, 79, on antanut uskollisuuden vakuutuksensa maan uutena kuninkaana Saudi-Arabian perustuslain mukaisesti.
Eikä siinä kaikki. Kuningashuone ilmoitti saman tien, että kruununprinssiksi on nimitetty prinssi Muqrin bin Abdulaziz Al Saud, 69, ja että myös hän on antanut perustuslain mukaisen uskollisuuden vakuutuksen eli vannonut virkavalan.
SPA:n uutispäivä jatkui maailman johtajien surunvalitteluilla, hautajaisvalmistelu-uutisilla, rukousohjeilla ja nimitysuutisilla. Kuningas Salman vaihtoi muun muassa puolustusministeriä ja kuninkaan kanslian esikuntapäällikköä. Iltapäivällä Riadiin alkoi jo saapua ulkomaisia hautajaisvieraita; islamilais-juutalaisen perinteen mukaisesti myös kuninkaan hautajaiset on pidettävä 48 tunnin kuluessa kuolemasta.
Mitään ei siis jäänyt arvailujen varaan. Kuningashuone leikkasi viipymättä siivet kaikilta huhuilta, joiden mukaan maa olisi muka epävakauden partaalla öljyn hinnanlaskun, Iranin uhan, terroristien tai kotimaisten kapinaliikkeiden vuoksi. Vuosina 1932-53 hallinneen Saudin pojat ovat edelleen tukevasti vallan kahvassa.
Kuningaskunta onnistui siis vallansiirrossa moitteettomasti, mutta seuraavasta kierroksesta voi tulla vaikea. Salmanin on ainakin ulkomaiden lehdissä kerrottu jo potevan alkavan dementian oireita, ja vallan siirto Muqrinille on edessä ehkä hyvinkin pian.
Salman on jo kuudes Saudin poika, joka on noussut kuninkaaksi. Muqrin on veljessarjan nuorin, ja hänen pitäisi pysyä hengissä niin kauan, että seuraavan sukupolven perimysjärjestyksestä saadaan sopu. Jos hän elää yhtä vanhaksi kuin velipuolensa Abdulaziz, aikaa 300:n pikkuprinssin välienselvittelyyn on parikymmentä vuotta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti