perjantai 9. tammikuuta 2015

ÖLJY

Tekeekö halpa öljy maailmasta turvallisemman?

Öljyn hinnan lasku siirtää varallisuutta itsevaltaisilta öljyntuottajavaltioilta teollistuneille kuluttajille. Tämä voi tehdä maailmasta turvallisemman, sillä hinnan laskulla on merkittäviä vaikutuksia paitsi yksittäisille valtioille, myös globaalille politiikalle, kertoo Bloomberg.
Filippiinit ja Hong Kong hyötyvät öljyn matalasta hinnasta eniten, kun taas esimerkiksi Venäjä, Saudi-Arabia ja Iran kärsivät.
Eurooppa luisuu negatiivisen inflaation puolelle, ja myös Yhdysvaltojen, Britannian ja Japanin inflaation odotetaan heikkenevän noin 0,5 prosenttiin.
Odottamattomiakin vaikutuksia saatetaan nähdä: Blackstone Groupinvarapuheenjohtaja Byron Wien arvioi, että mikäli öljyn hinta pysyy alhaisena, tämä ajaa Venäjän presidentti Vladimir Putinin eroamaan kuluvana vuonna ja Iranin lopettamaan ydinohjelmansa.
Kuluttajia halpa polttoaine ilahduttaa, kun taas öljy-yhtiöt joutuvat jarruttelemaan investointejaan.
Mikä tahansa massiivinen varallisuuden siirtyminen voi saada aikaan poliittisia jännitteitä, Berenberg Bankin tällä viikolla ilmestyneessä raportissa todetaan.
Yksi mahdollisuus on, että Venäjän talouden romahtaminen tekee Venäjästä aggressiivisemman ja siten suuremman uhkan maailmanrauhalle ja Euroopan taloudelle.
Raportin mukaan Yhdysvaltojen, Euroopan, Japanin, Kiinan ja Intian voimistuminen samaan aikaan Venäjän, Iranin, Saudi-Arabian ja Venezuelan heikkenemisen kanssa tekee maailmasta kuitenkin loppujen lopuksi turvallisemman paikan, Bloomberg kertoo.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti